fisking natur
© Bodil Dorothea Gilje og Ivar Lien

Lyst til å prøve fiskelykken på tur i sommer? Få med deg disse tipsene

Drømmer du om å stå ved et glassklart fjellvann og hale inn den ene feite fjellørreten etter den andre? Eller nyte sommervarmen i marka mens abboren sluker marken på kroken? Å få fisk er kanskje lettere enn du tror.

18. juni 2022 av Bodil Dorothea Gilje

For sju år siden kjøpte jeg min første skikkelige fiskestang. Det var pakketilbud på sportsbutikken, men den var blå, og hadde et langt håndtak av kork. Det var det viktigste. Å kjøpe mange forskjellige sluker – store og små, regnbuefargede, glinsende kobber og himmelblå, var som å gå i godtebutikken. Det minnet meg også litt om da jeg samlet på frimerker som liten. Følelsen av å ha en boks med skatter som kunne byttes ut og fylles på etterhvert som jeg ble flinkere. 

Den eneste fiskeerfaringen jeg hadde var fra hytta i Skjeberg – der var det mest gjedde og abbor. Eller fra fisketurer med farfar på Vestlandet. Der brukte vi «jukse» – et bunnsnøre med mange kroker på. 

Jeg har lenge tenkt at du må være litt proff for å fiske med stang fra land. At du må «lure» fisken på kroken med hemmelige triks som bare «ørretfiskerne» kan. I starten kjøpte jeg utallige fiskeblader og dro på foredrag om hvordan best lure fisken på kroken – ja, for det er visst noen triks. Kanskje var det fiskebladene og alt jeg sugde til meg av informasjon som ga meg fiskelykken, eller kanskje det bare var flaks. Men fisk fikk jeg. Både ørret og abbor. 

tips til fisking på tur

17. MAI 2016: Vi la igjen et par sluker i furutreet bak, og dro hjem uten fangst, men spenningen var der.

© Bodil Dorothea Gilje og Ivar Lien

Erfaringsmessig, for en fiskeamatør som meg, er nok det beste trikset å ha snøret i vannet mest mulig. Og får du hverken napp eller fisk – prøv noe annet. Bytt mellom sluk og spinner, fisk høyt og lavt i vannet. Flytt på deg, og prøv både langs land og langt ute. Hvis det vaker er det tegn på ørret – abboren vaker ikke. Og da er det lurt å fiske høyt i vannet. Får du en abbor på kroken, derimot, bør du hive snøret uti på samme sted med en gang – abboren går nemlig ofte i stim, i alle fall småabboren. Så hvis du er rask, er sjansen stor for å få resten av gjengen på kroken.

Er du lei av å kaste og sveive uten fangst, er mark og dupp nesten idiotsikkert. Fest en dupp på snøret, med et lite lodd og en krok med mark i enden. Denne lar du bare henge mens du slapper av i lyngen og følger med på duppen. Kommer det en fisk forbi og biter på, er det bare å hale inn før den stikker av med hele snøret ditt. 

Følelsen når du får fisk på kroken er faktisk ubeskrivelig festlig – og antageligvis grunnen til at mange blir hekta på fiske, bokstavelig talt.

fisk fangt sommer

FOTOTRIKS: Hvis du vil at fangsten skal se ekstra stor ut på bildet, bør du holde den langt ut fra kroppen nær kamera.

© Bodil Dorothea Gilje og Ivar Lien

Husk!

  • Den som får fisk det er den som fisker. Du må ha sluken, flua eller marken i vannet for å få noe på kroken. 
  • Hvis du ikke får fisk – prøv å variere. Bytt plass, bytt sluk, bytt fiskedybde. 
  • I ferskvann må du alltid ha et fiskekort for det området du skal fiske i, eller tillatelse fra grunneier. 
  • Er du ute etter ørret – fisk når det vaker og høyt i vannet. Det er den fiskearten som målrettet går på ting på overflaten. 
  • Hvis ingenting ser ut til å fungere, prøv å fiske med mark og dupp – det gir ofte fangst! 
  • Tommelfingerregel når du fisker med sluk: bruk lys når det er lyst, og mørk når det er mørkt. Når det er mørkt ute, blir himmelen lys for fisken, og da vil en mørk sluk synes bedre!
tilbredning av fisk i naturen

MARKFISKE: På fjerde dagen uten mat, en uke i Femundsmarka, smakte denne ørreten ekstra godt. 

© Bodil Dorothea Gilje og Ivar Lien

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...