© Bodil Dorothea Gilje

Festmåltid på fjellet

Det trenger ikke være pølser på engangsgrill selv om det er 17. mai. Fjorårets festmiddag ble nachos på telttur. Her er den enkle suksessoppskriften.

9. mai 2021 av Bodil Dorothea Gilje

Jeg synes april, mai og juni er de aller beste utemånedene for overnatting. I tillegg til høsten, selvsagt. Nå om våren er bakken litt varmere, det er rennende vann i bekken, solen er borte akkurat passe lenge til at du får sove om natten, og insektene har ennå ikke våknet for fullt. Og i mai feirer vi nasjonaldagen – vi hedrer vårt vakre land. Hvorfor ikke gjøre det i naturlige omgivelser, med ekstra staselig turmat i sekken? I fjor, og året før der, feiret jeg 17. mai i telt – langt fra folk. Jeg drev med sosial distansering lenge før det ble populært. Og det kan anbefales.

Jeg sparer normalt ikke på kosen når jeg er på tur. Men skal det feires en høytid, er det ekstra stas med gode måltider (til min samboers store begeistring). Og lager du mat til flere, kan dere dele på vekten og utstyret i sekkene. I fjor disket jeg opp med selvkomponert tur-nachos til middag, og oppskriften er enkel. Skal du imponere noen med turmat denne våren, er dette en suveren måte å komme i gang på. Små porsjoner kan også lages i et tur-toastjern. 

Se også: Slik spiser du deg glad

BON APPÉTIT: Hvem sier nei takk til rykende varme nachos på telttur? Dette er blitt en klassiker i vår familie. 

© Bodil Dorothea Gilje

Dette trenger du

  • kjøttdeig
  • tacokrydder
  • revet ost
  • mais
  • salsa
  • jalapeños
  • lime
  • vårløk
  • tortillachips 

Utstyr

  • gassbrenner (eller bål)
  • fyrstikker vindskjerm (til gassbrenner)
  • stekepanne med lokk
  • stekespade

Slik gjør du

  1. Stek kjøttdeigen først. 
  2. Ha oppi tacokrydder og litt oppskåret vårløk. 
  3. Ta ut kjøttdeigen og legg tortillachips i bunnen av stekepanna, og så kjøttdeigen oppå (jeg hadde på litt tacosausrester hjemmefra, med jalapeños i). NB: Svak varme! 
  4. Ha på salsa, mais og ost på toppen. 
  5. Legg på lokk eller aluminiumsfolie og stek på svak (!) varme i ca. 20–30 min., til osten er smeltet (vær tålmodig)

ALTERNATIVER: Kjøttdeigen kan byttes ut med for eksempel hakket rødbetburger, hvis du ønsker vegetar.

© Bodil Dorothea Gilje

FARGERIKT: Kun fantasien setter en stopper for hva du har oppi. Jeg tenkte mest på farger – siden det var festdag

© Bodil Dorothea Gilje

TÅLMODIGHET: Som vanlig med utekokkelering, er det viktig med tålmodighet og svak varme for å unngå svidd mat.

© Bodil Dorothea Gilje

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...