Jeg synes april, mai og juni er de aller beste utemånedene for overnatting. I tillegg til høsten, selvsagt. Nå om våren er bakken litt varmere, det er rennende vann i bekken, solen er borte akkurat passe lenge til at du får sove om natten, og insektene har ennå ikke våknet for fullt. Og i mai feirer vi nasjonaldagen – vi hedrer vårt vakre land. Hvorfor ikke gjøre det i naturlige omgivelser, med ekstra staselig turmat i sekken? I fjor, og året før der, feiret jeg 17. mai i telt – langt fra folk. Jeg drev med sosial distansering lenge før det ble populært. Og det kan anbefales.
Jeg sparer normalt ikke på kosen når jeg
er på tur. Men skal det feires en høytid, er
det ekstra stas med gode måltider (til min
samboers store begeistring). Og lager du
mat til flere, kan dere dele på vekten og
utstyret i sekkene. I fjor disket jeg opp med
selvkomponert tur-nachos til middag, og
oppskriften er enkel. Skal du imponere noen
med turmat denne våren, er dette en
suveren måte å komme i gang på. Små
porsjoner kan også lages i et tur-toastjern.
Se også: Slik spiser du deg glad

BON APPÉTIT: Hvem sier nei takk til rykende varme nachos på telttur? Dette er blitt en klassiker i vår familie.
© Bodil Dorothea GiljeDette trenger du
- kjøttdeig
- tacokrydder
- revet ost
- mais
- salsa
- jalapeños
- lime
- vårløk
- tortillachips
Utstyr
- gassbrenner (eller bål)
- fyrstikker vindskjerm (til gassbrenner)
- stekepanne med lokk
- stekespade
Slik gjør du
- Stek kjøttdeigen først.
- Ha oppi tacokrydder og litt oppskåret vårløk.
- Ta ut kjøttdeigen og legg tortillachips i bunnen av stekepanna, og så kjøttdeigen oppå (jeg hadde på litt tacosausrester hjemmefra, med jalapeños i). NB: Svak varme!
- Ha på salsa, mais og ost på toppen.
- Legg på lokk eller aluminiumsfolie og stek på svak (!) varme i ca. 20–30 min., til osten er smeltet (vær tålmodig)

ALTERNATIVER: Kjøttdeigen kan byttes ut med for eksempel hakket rødbetburger, hvis du ønsker vegetar.
© Bodil Dorothea Gilje
FARGERIKT: Kun fantasien setter en stopper for hva du har oppi. Jeg tenkte mest på farger – siden det var festdag
© Bodil Dorothea Gilje
TÅLMODIGHET: Som vanlig med utekokkelering, er det viktig med tålmodighet og svak varme for å unngå svidd mat.
© Bodil Dorothea Gilje