BÆRBAR BÅT: De kommer i alle slags former og farger, og kan lett bæres mellom vassdrag hvis du stropper sekken fast foran på raften. I tillegg ser du ekstra tøff ut med båt på ryggen.

© Bodil Dorothea Gilje // Sigurd Stubberud

Bodil Dorothea Gilje: På tur med bærbar båt

En båt som ikke krever takstativ eller fire armer for å fraktes til vannet. Med plass til full oppakning og hund eller en bedre halvdel. Jeg har oppdaget en farkost som utvider mulighetene ute i naturen.

17. august 2019

Da jeg var liten syntes jeg det var stas med gummibåt. Den var enkel å ta med til stranda og tok liten plass. Men jeg vet ikke om jeg hadde turt å ta med meg hund, sekk, kamera og fiskestang på langtur i en gummibåt fra lekebutikken. 

Til min store begeistring har jeg oppdaget et alternativ som er litt mer robust og enda mer anvendelig, og som ser ut til å være veldig populært blant friluftsfolk for tiden. En packraft er en liten og oppblåsbar båt, som stort sett veier mellom 2 og 3,5 kg. Du kan krysse elver, innsjøer og fjorder, eller padle nedover bekker og strie elver, og den padles stort sett som en kajakk. Disse båtene er håndlaget med slitesterk nylon og tåler både steiner, greiner og hundeklør. 

Jeg har vært på tur med sammenleggbar kano, og jeg liker å padle i kajakk. Alt har sine fordeler og ulemper. Heldigvis for meg ser det ut som Ronja Sjørøversen trives i alt av farkoster på vann – hun sovner stort sett uansett, så lenge det skvulper rundt ørene. 

EKSTRA STOR: Skal du ha med deg en hund på tur kan det lønne seg med en ekstra lang raft, eller en tandem. Da får du plass til både to og fire bein. 

© Sigurd Stubberud

Men det fiffige med denne packraften er at den kan brettes sammen og puttes inni bilen – uten takstativ. Eventuelt på sykkelen eller i kofferten. Den kan bæres på sekken og den er lett å blåse opp. Skal du krysse flere vann kan du binde fast sekken på fronten av båten, slik at du rett og slett bare bærer den oppblåste båten på ryggen når du går – og slenger den nedpå neste vann du kommer til. Her finnes det regler for desinfeksjon av båt mellom ulike vassdrag, for å unngå smitte av sykdommer – enkelt, men greit å lese litt om på forhånd. 

VUGGES I SØVN: Det viser seg at Ronja elsker å være på vannet. Hun er en fryd å ha med på padletur.

© Bodil Dorothea Gilje

Jammen finnes det også to-setere for de som vil padle flere i én, og det er mange ulike modeller og leverandører på markedet. Det har åpnet opp nye muligheter for å utforske naturen for min del. Telttur på øyer i marka, fisketur med Ronja etter jobb og generelt færre hindringer for å komme meg dit jeg vil. 

Nå i august skal jeg på padletur med en venninne på Hardangervidda – kanskje kommer vi oss litt lenger enn vi pleier å gjøre til fots. Fortsatt god sommer! 

Fra venstre: Denne packraften padles som en åpen kano og er perfekt for to på tur, eller tur med hund. MRS Adventure X2, 10 990 kr fra Packraft Norge// En lett Kipara Char i størrelse medium, 8690 kr fra Kipara // Denali Llama (Medium) 2019, 11 990 kr fra Packrafting.com. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...