Sola steker på svaberget i skogen, fuglene kvitrer og badevannet er varmt. Vi har sovet lenge i teltet, med begge dører åpne og deilig gjennomtrekk mens sola står på. Vi gleder oss til frokost ved vannkanten – egg og bacon står på menyen. Men hvor er stekepanna? Det er sjelden jeg glemmer noe når jeg pakker til tur, men de gangene jeg gjør det, pleier Ivar å ha en kreativ løsning. Frokosten blir tilberedt i kaffekjelen. Eggerøre og bacon – det tar litt lenger tid, men funker helt greit. Det er verre med rundstykker og boller som står på frokostmenyen til dagen etter.

BEGEISTRING: Turmatentusiasten i meg holdt på å sprekke av glede da jeg kunne tilberede frokosten på en stor og varm stekehelle i vannkanten. Vi dyttet alle steinene i vannet før vi dro, og sørget for at alle spor var borte.
© Ivar Lien«Vi lager en syvsteinsovn», sier Ivar. Jeg har hørt om det, men alltid tenkt at det er noen kompliserte greier jeg ikke klarer på egenhånd. Nå har jeg jo altmuligmann Ivar ved min side, så da er det vel bare å prøve? Prinsippet ligger i navnet – du lager en ovn av sju steiner (eller mer). Det viktigste er å finne en flat og tynn stein til underlaget i stekerommet (4–5 cm er en fin tykkelse). Vi fant mange flate steiner i vannkanten, og satte også opp ovnen like ved vannet, for å unngå fare for skogbrann.

ÅPEN STEKEPLATE: Til frokosten tok vi av lokk og sidevegger, og brukte hele den store stekeplata til frokosten.
© Bodil Dorothea GiljeOppbyggingen er enkel: en stor stein som rygg til å dekke begge rom, to sidesteiner til fyringsrommet (nederst), og selve stekeplata i midten. På stekeplata setter du to sidesteiner til og et topplokk til stekerommet. Vi brukte også en stein til dør på stekerommet, samt en stein i bunnen av fyringsrommet, for å unngå å brenne bål rett på svaberget – det kan lett sprekke opp.

GOD TID: Som i gamle dager må man bruke god tid på matlagingen. Vi fyrte i en drøy time før ovnen var klar.
© Bodil Dorothea GiljeDu starter med å fyre et bål i nederste rom. Det kan godt brenne en drøy times tid, til du merker at stekeplata i midten er varm nok (prøv med litt vann eller smør, og se om det freser). Når steinene er godt varmet opp, vil de holde på varmen lenge – da er det bare å steke fisk, pølser, pizza o.l. Eventuelt kan du fyre litt mer underveis.
NB! Husk å rydde bort ovnen når du er ferdig – sporløs ferdsel er viktig.

BESKYTT UNDERLAGET: Vi la en stein under bålet, for å beskytte svaberget så det ikke sprekker opp.
© Bodil Dorothea Gilje