Visste du at Den Norske Turist forening har over 500 hytter rundt om i landet? Og alle kan bruke disse hyttene. På hytter uten vertskap må minst én i følget være DNT-medlem for å få tilgang til den berømte hyttenøkkelen, men bortsett fra det blir man aldri avvist – selv ikke om hytta er full.

DAGSTUR: Kristine Englund, Anita Bergh, Jassa og Ronja nyter høstværet på Hardangervidda.
© Foto: Bodil Dorothea Gilje, Anita Bergh og Ivar LienJeg var ni år da jeg hadde mitt første møte med en turisthytte, i 1992. Pappa dro på Hardangervidda med meg og søstrene mine. 22 kilometer hver vei. Sju timers gåtur fra Valldalen, i det jeg husker som snøstorm, ble belønnet med sovesal og lakenpose på Litlos. Å få smøre min egen matpakke dagen etter, med ubegrensa mengde brødskiver og salami, var stas. At mannen i nabokøya snorka som et uvær gjennom natta gjorde ingenting. Alle var i samme «båt» – slitne etter fjelltur, røde i kinna og glad for å sove i en varm og god fjellhytte. Og det fantes øreplugger.

VIDDA: Det er noe helt spesielt med høyfjellet, høst luft og tidlige solnedganger.
© Foto: Bodil Dorothea Gilje, Anita Bergh og Ivar LienSiden den gang har jeg sovet på mange andre DNT-hytter. Juvass, Gjendebu, Memurubu, Gjendesheim, Fondsbu, Tor finnsbu, Olavsbu, Kobberhaughytta og Sveinsbu. Både sommer, høst og vinter. Betjent, selvbetjent og ubetjent.
En sen kveld i mars i år tok to venninner, Ronja og jeg inn på en liten hytte i Skrimfjella – et lite anneks ved siden av Sveinsbu. Det var mørkt, snø, sterk vind og iskaldt. Vi kavet oss inn i den bittelille hytta som fort ble lun og koselig med fyr i peisen, stearinlys og oppredde senger. Her ble vi i to netter mens vinden suste utenfor.
Det fine med å gå fra hytte til hytte, for en som er mest vant til å sove i telt, er den lette sekken. Alt du trenger er en lakenpose eller en liten sovepose – ikke full oppakning på 25 kg. På de ubetjente hyttene er det ikke mat, men kokemuligheter og ved. De selvbetjente hyttene har et rikholdig matvarelager, hvor man kan kjøpe mat og lage selv.

KORTREIST: Om du sover i telt eller på turisthytte, er det fint med en enkel dagstur uten oppakning. Bare å nyte utsikt og varm kakao før du tusler tilbake.
© Foto: Bodil Dorothea Gilje, Anita Bergh og Ivar LienNå har mange høstferie og trekker til fjells. Lokale medlemsforeninger og turlag over hele landet arrangerer flere tusen aktiviteter og fellesturer med DNT-turledere, for både voksne, ungdom og barn, hvert år. Både dagsturer, helgeturer og turer over flere dager. Sjekk DNTs turkalender – kanskje har de arrangementer i nærheten av deg.
Og, det bør jo nevnes – for et drøyt år siden ramlet jeg ned ved siden av min nåværende samboer i spisesalen på Gjendesheim. Så finn frem den grønne lua hvis du er singel og stikk til fjells!

POSESUPPE: Er du ekstra sulten kan en enkel pose suppe funke like bra som rett-i-koppen når du er på tur. // SVEINSBU: Annekset ved Sveinsbu har fire senger, kokeutstyr og vedovn. Hunden har lov til å bli med inn.
© Foto: Bodil Dorothea Gilje, Anita Bergh og Ivar LienVisste du at...
- Du sparer inn medlemskontingenten i DNT i løpet av tre overnattinger på betjente hytter.
- Ungdom betaler halv pris på sovesal på betjente hytter.
- Ungdom betaler halv pris på selvbetjente og ubetjente hytter.
- Barn under tre år bor og spiser gratis på hyttene.
- På betjente hytter kan du få tilbud om «Fast opphold»spesialpris hvis du vil bo fast i noen dager. Prisen dekker overnatting og mat samt sengetøy og eget rom. Dermed kan du gå dagsturer med lett sekk og slippe å lure på hvor du skal sove.
Kilde: dnt.no