Bodil Dorothea Gilje
Taras tidligere grafiske designer Bodil ble kåret til og stemt frem som «Årets turjente 2017». Her deler hun tips for å nyte livet utendørs, og viser deg hvor mye du kan få ut av litt planlegging.
Bli inspirert av Bodils instagram: @bodildall
I fjor sommer ble butikkene utsolgt for hengekøyer. «Plutselig» var det superpopulært å tilbringe natten en halvmeter over bakken, mellom to trær. I år skal nordmenn flest feriere i eget land, og soving i hengekøye blir en inngangsport til friluftslivet for veldig mange.
Det er enklere å investere i en hengekøye enn å kjøpe telt til mange tusen. Terskelen er lavere for å få med seg venner ut på tur, og du må ikke kjøpe halve sportsbutikken før du kan dra. Det er likevel en del ting som er kjekt å vite før du legger ut på din første hengekøyeovernatting.
For hva skal til for å få en god natts søvn svevende mellom to trær? Det er nemlig mye som kan gå galt: Det kan bli kaldt, vått eller gyngete. Liggeunderlaget spretter ut idet du prøver å klatre til køys. Vinden blåser deg i ansiktet hele natta. Skjev hengekøye og krum rygg. Kanskje detter du ut. Likevel ryktes det at mange opplever dypere søvn og er mer uthvilt etter en natt i hengekøye.
Og det er min erfaring – jeg sove som en baby. Dessuten slipper du å tenke på insekter som kravler rundt på bakken – har du myggnetting i tillegg får du en helt insektsfri natt under stjernehimmelen.

GRASIØST: Det er ikke alltid like lett å manøvrere seg opp i hengekøya uten at alt flytter på seg.
© Ivar LienFordeler med hengekøye
– Med hengekøye i stedet for telt sparer du noen ekstra kilo i sekken.
– Forskning viser at du sovner fortere og sover dypere i en hengekøye, som gir samme vuggende effekt som en vugge gjør for barn.
– Du kan slå leir overalt hvor det finnes trær!

OPPSETT: Jeg bruker god isolasjon under meg. Oppblåsbart underlag og reinskinn, en varm sovepose og pute.
© Bodil Dorothea Gilje11 tips til en god natt i hengekøya
1. For det første bør du investere i en god sovepose. Heller litt for varm enn litt for kald.
2. Bruk liggeunderlag. Det blir fort kaldt uten liggeunderlag, siden soveposen klemmes flat under deg samtidig som det sirkulerer mye kald luft under deg hele natten. Gjerne et oppblåsbart, som du fyller halvfullt med luft slik at det former seg etter køya.
3. Det finnes både myggnetting og tarp tilpasset hengekøyebruk. Jeg bruker myggnetting kun i sommermånedene og tarp når det er meldt byger. En halvmeter over bakken slipper du heldigvis unna insektene (inklusive edderkopper).
4. Legg de viktigste tingene – hodelykt, powerbank, mobil, kamera, snytepapir og bok – i en liten pakkpose. Har du alt liggende løst blir det fort kaos i køya. Sekken og resten av utstyret kan du legge under hengekøya eller under et regntrekk eller tarp – hvis du har med det.
5. Skoene kan du ha i en liten vanntett pakkpose ved siden av hengekøya, eller dytt dem inn i hverandre så de er tette, hvis du vet det ikke er meldt regn.
6. Skal du bare slappe av på dagtid kan køya fint henge litt løst – som en banan. Men når natten kommer er det lurt å stramme den opp mest mulig, så du slipper å sove med krum rygg.
7. Blir du lett sjøsyk? Da hjelper det om du fester en snor til ene langsiden av køya, og bardunerer den til bakken eller et tre. Da vil køya gynge mindre, eller ingenting.
8. Lag en liten hodepute av klærne dine, eller ta med en oppblåsbar reisepute.
9. Ansiktet er spesielt utsatt i hengekøya, så en lett ullhals du kan trekke oppover ansiktet er kjekk å ha.
10. En hengekøye som er cirka to meter bred er optimal for overnatting, etter min erfaring. Da får du litt «vegger» på sidene som kan skjerme for vinden, og hengekøya er bred nok til å holde liggeunderlaget på plass.
11. Dovettregler gjelder uansett hvordan du overnatter ute. Grav en grop eller finn et naturlig hull i bakken – for eksempel i en steinrøys, og dekk godt til etterpå (så ikke hunden din finner det). Brenn opp dopapir, så sant det ikke er skogbrannfare, eller ta det med hjem i en liten hundepose. Ikke legg igjen dopapir eller våtservietter ute i naturen

AVSLAPPENDE: Køya kan brukes til både overnatting og dagstur, for både to- og firbente.
© Bodil Dorothea Gilje