VÅRSOL: Når du sover ute om våren får du oppleve at naturen våkner til liv. Det er så deilig å våkne til svale solstråler mellom tretoppene og fuglekvitter. 

© Kristine Englund

Taras turjente Bodil: Luft tærne...

mellom trærne! Våkn opp til fuglekvitter og soloppgang mellom tretoppene. Våren er den fineste tiden å sove i hengekøye, spør du meg.

2. mai 2019 av Bodil Dorothea Gilje

Hvert år, når sesongen skifter fra sommer til høst, høst til vinter, vinter til vår, blir jeg like overrasket over hvor mye jeg gleder meg til forandring. Jeg elsker våren og høsten, og er ganske glad i sommer og vinter. 

Akkurat nå, etter en lang mørketid og vinter, gleder jeg meg ufattelig til å kunne hente vann i bekken. Slippe snøsmelting og kalde tær. Våkne til fuglekvitter klokken seks om morgenen og smøre meg inn med solkrem før jeg slumrer videre i morgensola mens kaffen koker. 

Om sommeren nyter jeg lange, lyse netter – spesielt gunstig for en som fremdeles er litt mørkredd. Mens når august kommer er jeg lei av myggen og vil bare ha høstfarger og frost i gresset. 

Jeg blir like overrasket hver sommer, når jeg begynner å drømme om fullastet pulk og treski innover snaufjellet. Snøhuler og lange dager med mørke og stjerner mens jeg sitter godt polstret i vinterposen. Men nå er det vår – lite insekter, bra fiske, lysere kvelder og passe varmt.

NYSGJERRIGPER: Ronja elsker å ligge i hengekøya hvor hun har full oversikt over alt som skjer rundt oss. Solstråler mellom trærne er nok til å holde en liten bamse våken.

© Bodil Dorothea Gilje

I fjor ble det å overnatte i hengekøye veldig poplulært. Så populært at butikkene ble utsolgt for hengekøyer i løpet av sommeren. Er du en av de som tenker at dette er året du skal dra med deg venninna ut på hengekøyetur vil jeg anbefale å starte på nå våren – så slipper du å ha myggen surrende rundt hodet hele natten. 

Under får du noen av mine enkle tips for en god overnatting mellom trærne. Det viktigste er isolasjon under deg, og kaffekjelen innen rekkevidde når du våkner. Nyt våren!

MORGENSTUND: Fra varmeflaske og ullgenser om natta, til bare tær og sol i tretoppene.

© Bodil Dorothea Gilje

Her er mine enkle tips for å ta fatt på hengekøyelivet:

1. Begynn med en ettermiddagstur. En time i køya mellom slagene, med frisk luft og fuglesang mens man slumrer eller leser en bok – beste som finnes. 

2. Ta med familien, eller venninner! Hengekøyene kan henges tett i tett – kjempesosialt og morsomt. 

3. Det er billigere og enklere enn telt. En hengekøye kan du ofte henge der det er fin utsikt og ikke nødvendigvis flat nok bakke til et telt. 

4. Er det utrygt for regn (eller snø), ta med en presenning eller en egnet tarp, og spenn opp over hengekøya. Og er det midt i juli kan det være lurt med en myggnetting. Du får kjøpt myggnetting som passer til hengekøya. 

5. På våren, høsten og vinteren er det lurt å ha med en varmeflaske. Kok opp vann rett før du legger deg, og nyt en lun og varm sovepose hele natta lang. 

6. Det bør isoleres fra undersiden i køya, da hengekøya i seg selv ikke isolerer i det hele tatt. Sov på et liggeunderlag halvfyllt med luft, samt et ullpledd eller reinskinn oppå der igjen. Om sommeren holder det med liggeunderlaget.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...