Hengekøyer er ikke for alle. Kanskje ikke overnatting i alle fall. Første gang jeg skulle prøve meg på overnatting i hengekøye var en sommernatt i hagen, i en bred hekla køye med bare dyne og pute. Jeg husker at jeg tuslet inn i huset med dyna under armen etter noen timer og tenkte at den var nok ment for korte perioder på dagtid.
For noen år siden skulle jeg prøve på nytt. Men denne gangen som «friluftsmenneske» med hengekøye, liggeunderlag og sovepose. Som nybegynner gjorde jeg et par feil. Køya var litt for smal og liggeunderlaget litt for bredt – det spratt ut i fotenden flere ganger i løpet av natten, hvilket gjorde at jeg nesten skled ut og ned på bakken i halvsøvne. I tillegg hang køya som en banan mellom de to trærne, slik jeg hadde sett på bilder fra tropiske strøk.
Det er ikke sånn du skal henge mellom trærne her i Norge, viser det seg. Ikke hvis du skal ligge der en hel natt uten å få bananformet rygg.

FOR SMAL? Til dagstur synes jeg en enkel køye er passe, men den kan bli for smal for liggeunderlag og hund.
© Ivar Lien og Bodil Dorothea Gilje
BANAN: På min første overnatting i hengekøye satt jeg nærmerst oppreist. Det ble fort vondt for korsryggen.
© Ivar Lien og Bodil Dorothea GiljeDet er ingen tvil om at vi får en større «tett på naturen»-opplevelse ved å sove under åpen himmel på denne måten. Samtidig setter hengekøyeturer mindre avtrykk på naturen – sett at du bruker opphengstau som er forsiktig med trærne. Du slipper å lete etter en flat teltplass, og kan sove på plasser med fantastisk utsikt. Men nå som denne formen for friluftsliv har blitt så populært, har også typer hengekøyer eskalert. Hva skal du velge?
Singel, dobbel, kompakt, superlett, king size, med og uten tarp, integrert myggnetting, hengekøyer du kan ligge «flatt» i. Det finnes mange varianter å velge mellom, og uten egen erfaring kan det være vanskelig å vite hva du trenger. Skal du bare bruke den til dagstur trenger den ikke å være så bred. Da kan det holde med en liten, kompakt og lett hengekøye. For skal du overnatte er det en fordel med litt bredde, slik at liggeunderlaget holder seg på plass, og litt ekstra stoff på sidene vil gi deg «vegger» som skjermer litt for vinden. Hvis du skal gå langt og ønsker lett sekk, er vekt og størrelse viktig. Står det mellom telt og hengekøye, vil kanskje en med integrert myggnetting og tarp være et naturlig valg, slik at du har et litt større campområde. I sommermånedene er det uansett lurt å ha med seg myggnetting, eller eventuelt en mygghatt.

MER ERFARING: Nå vet jeg akkurat hva jeg trenger og liker for å sove godt, og elsker hengekøyeovernatting.
© Ivar Lien og Bodil Dorothea Gilje
SVEVESENG: Denne typen veier gjerne litt mer, og krever litt mer innsats ved montering, for å få den stabil i begge retninger. Men både Ronja og jeg setter pris på komforten når alt endelig er på plass.
© Ivar Lien og Bodil Dorothea GiljeDet finnes mange størrelser på de enkle hengekøyene. Min erfaring er at en bredde på cirka 200 cm er optimalt hvis du skal sove ute på kalde netter og trenger plass til liggeunderlag i hengekøya. Det er også en fordel dersom du har en hund som gjerne vil sove i køya sammen med deg.
Investerer du i den typen du ser på bildet over, med spiler som spenner hengekøya ut til sidene, vil du få en bredere seng å sove i, og en følelse av å ligge litt flatere. I tillegg er det enklere å holde styr på de tingene du tar med deg opp i køya, da ikke alt havner under rumpa i løpet av natten. Disse hengekøyene veier ofte litt mer, men kan være verdt det om du sover dårlig i en klassisk «bananhengekøye».
Mulighetene er mange, og smaken er forskjellig. Det aller viktigste er uansett å bruke en god sovepose og isolasjon under kroppen. Det er mer enn halve komforten.
Se også: 10 tips til en god natt i hengekøya