ansiktsolje, hjelp til tørr hud, vinterpleie ansikt
Ekstra hudpleie:

gi ansiktet fukt og pleie med gode oljer!

© IStock

Ansiktsoljer: alt du lurer på!

Det er lite som gjør så godt for ansiktet som et par dråper olje. Her er spørsmålene du lurer på og hjelp til hvordan du finner riktig olje til din hudtype!

2. september 2019 av Mette Bundgaard og Åshild Breian

Tips om ansiktsoljer

– Oljer er drøye, du trenger kun et par dråper til ansiktet.

– Påføres ren hud, i ansiktet eller på kroppen.

– Kombiner gjerne med annen fuktighetspleie, dag og/eller natt.

– Oljer gir huden ekstra næring, og kan brukes som en kur.

– Er du på eller ved havet med mye vind, gir oljene beskyttelse og god pleie så huden ikke tørker ut.

Det er kaldt, det er tørt, og huden din er stram på en ubehagelig måte. Det er her ansiktsoljen kommer inn i bildet. Olje betyr godt fett for huden. Siden oljemolekylene er svært små, spres av hudens egne fettstoffer og tas opp gjennom hår- og talgkanalene, trenger de raskt og dypt ned i huden der de avleverer de aktive stoffene sine.

Og fordi olje yter mer, holder på fukt og beskytter mot kulden, finnes det ikke noe bedre til en voksen ansiktshud om høsten og vinteren!

7 spørsmål og svar om ansiktsoljer:

1. Hvorfor er olje bra for ansiktet?

Hvis huden din ikke hadde hatt noen fettstoffer, ville vannreservene fordampe, og huden din ville tørke ut. Fettstoffer – som det finnes mye av i olje – binder cellene sammen i overhuden så du får et ekstra beskyttende lag. Oljen er fylt med næringsstoffer. Og så er det jo dette med glød. En fuktmettet og lett skinnende hud ser nemlig ut som om den har mer spenst.

2. Hva er forskjellen på en olje og en eterisk olje? 

En olje – når vi snakker om ansiktsoljer, mener vi vegetabilske oljer – kan du legge rett på huden. De eteriske oljene er konsentrerte uttrekk av planter – så konsentrerte at de alltid skal blandes opp med en basisolje før du kan bruke dem. Da unngår du kløe og utslett. Eteriske oljer har en kraftig, parfymert duft og brukes i mange kosmetiske produkter og til aromaterapi.

3. Hvor ofte og hvordan skal jeg bruke ansiktsolje? 

Bruk olje en til to ganger om dagen, alt etter hva du synes huden din har behov for. Under dag- eller nattkrem eller alene.

Trenger du mye fukt, kan du legge et serum under oljen og fortsatt følge opp med dag- eller nattkrem. Har du ikke behov for så mye fukt, kan du nøye deg med å blande en dråpe eller to i dagkremen din. Hvor mye olje du skal bruke om gangen, må du prøve deg frem for å finne ut. Er huden fortsatt fet etter 10 minutter, bruker du for mye. To til fire dråper pleier å være nok. Varm opp oljen på fingerspissene før du masserer den inn.

4. Hva menes med en kaldpresset olje for huden?

En kaldpresset olje er utvunnet på en meget skånsom måte. Ved pressingen må massen ikke bli varmere enn 33 grader, da verdifulle stoffer ellers vil bli ødelagt.

5. Kan jeg bruke oljer fra kjøkkenet i ansiktet?

Det er selvfølgelig valgfritt, men de er ikke alltid rene nok og kan være for bearbeidet.

6. Kan jeg legge foundation over ansiktsoljen?

Det kan du. Men først skal du la oljen trenge inn, da den ellers kan få makeupen til å kladde. Du kan også unngå det ved å velge en flytende foundation eller en kremfoundation. Har du fet hud og bruker en olje, så legg en mattende foundation eller et mineralpudder.

7. Hvordan oppbevarer jeg ansiktsoljen?

Ansiktsoljen skal oppbevares kjølig, som på soverommet, ikke i kjøleskapet – og mørkt, eventuelt i emballasjen. Ellers kan den bli harsk.

ansiktsolje biotherm, lancome, clarins, tromborg
Oljer til ansiktet:

Fra venstre: 

Clarins Lotus Face Treatment Oil virker sammentrekkende, rensende og normaliserer kombinert hud. Med oljer fra rosmarin, lotus og hasselnøtter. 30 ml, 375 kr.

Tromborgs Anti-Stress Face Oil har kaldpressede økologiske oljer og eteriske oljer fra lavendel og vanilje. 30 ml, 600 kr.

Lancômes Absolue Precious Oil inneholder syv oljer som nærer, lysner og vitaliserer, 30 ml, 1459 kr.

Biotherms Skin best Liquid Glow er multifunksjonell med antioksidantvirkning, 30 ml, 290 kr.  

© Produsentene

Hvilken ansiktsolje skal jeg velge?

Ulike hudtyper trenger ulike ingredienser i hudpleieproduktene for å få maks effekt. Her er våre tips til voksen og tørr hud. 

11 kremer som motvirker rynker rundt øynene

Til rynkete hud:

Nypeolje

Nypekjerneolje er en hyper- effektiv ren frøolje som har et naturlig høyt innhold av A-vitamin.

A-vitamin er en av den modne hudens beste venner, fordi vitaminet stimulerer kollagendannelsen og vedlikeholdelsen av elastinfibre. Det betyr mer spenstig hud og mindre (dype) rynker.

A-vitamin i de mengder som finnes i en olje fjerner ikke rynker, men akkurat som arganolje, kan den mildne dem. Dessuten inneholder nypeolje de flerumettede fettsyrene omega 3, 6 og 9. I tillegg utjevnes hudtonen så huden blir både glatt.

Les også: Har du prøvd ansiktsyoga mot rynker?

Nypeolje til ansiktet, ansiktsolje mot rynker
Nypeolje:

Weledas Wild Rose 7 Day Treatment med nypefrøolje og A-vitamin, 7 ampuller, 199 kr

© Produsenten, IStock

Arganolje

La det være sagt med en gang: Det er ingen oljer som får rynkene dine til å forsvinne.

Men arganolje mildner dem. Arganolje er i det hele tatt den ultimate oljen for voksen hud, da den både inneholder mineraler, fettsyrer som omega 6 og 9 og E-vitamin. Faktisk er arganolje den planteoljen som har det høyeste naturlige innhold av E-vitamin – minst tre ganger så høyt som olivenolje. Den gir dermed et godt forsvar mot rynkedannende frie radikaler.

Les også: 5 tips mot trøtte øyne

Utover det virker arganolje også oppstrammende og bakteriehemmende.

Arganolje til ansiktet, ansiktsolje oppstrammende
Arganoljer:

Fra venstre:

Trilogys Certified Organic Rosehip Oil er lett og effektiv som antirynke-olje og absorberes raskt i huden. 20 ml, 299 kr.

Sett fart på hudfornyelsen med Ecookings Argan Olje 03, 100 % vegansk. 10 ml, 79 kr. 

© Produsenten, IStock

Til tørr hud:

Mandelolje

Alle oljer er som sagt som skapt til tørr hud, men det er også noen som er det mer enn andre. Mandelolje står øverst på tørr hud-listen. Den er rett og slett så fuktgivende at den bløtgjør selv de tørreste steder og flekker. Fylt med A-, B1-, B6- og E-vitamin både fukter, lindrer, nærer og beskytter den huden din.

Bruk den gjerne til å rense huden med – også rundt øynene.

Det eneste minimale minus er at den bruker litt tid på å trenge inn. Når den er ferdig med det, har huden din til gjengjeld fått et optimalt fukttilskudd!

Les også: Rensemetoden "alle" snakker om - enklere blir det ikke!

madelolje til ansiktet, ansiktsolje til tørr hud
Mandelolje:

Allergivennlig og økologiske Almond Sensitive Skin Soothing Facial Oil fra Weleda. 50 ml, 229 kr

© Produsenten, IStock

Olivenolje

Olivenolje er en av de eldste kjente skjønnhetsfremmende oljer. Den er brukt i tusener av år av millioner av kvinner, som har ønsket seg bløtere og smidigere hud. Og det har de fått med olivenolje, blant annet fordi oljemolekylene er så små at de trenger dypt ned i huden. Molekylene avgir så mye fukt og fett at det både ses og merkes. Og det uten å fette særlig mye – noe som også er en av fordelene med olivenolje.

Slik renser du huden steg for steg

Det vitaminet som er mest aktivt i olivenolje, er E-vitamin. 

olivenolje til ansiktet, ansiktsoljer til tørr hud
Olivenoljer:

Fra venstre:

Ph Formulas SOS Rescue Oil er en tofaset olje med oliven- og argan-olje. God til tørr hud, 30 ml, 659 kr.

Cosmicas Renewing Face Oil er en nykommer med Norges svar på olivenolje – raps, 30 ml, 199 kr.

© Produsentene, IStock

Tips:

En ansiktsolje med peptider er en god kombinasjon til tørr og rynkete hud. Dette fordi peptider øker hudens produksjon av kollagen, og kollagen fyller ut huden så slappheten slipper!

Masser ansiktsoljen inn i huden. Da absorberes oljen bedre. 


Til fet eller uren hud:

Jojobaolje

Kan jeg bruke oljer i det hele tatt når huden min allerede er fet? Ja, men du skal bare bruke de riktige oljene og i små mengder. For fet hud må ikke tørke ut, da det stimulerer til ytterligere fettproduksjon.

En av de riktige oljene for fet hud er jojobaolje fordi den virker sebumregulerende og dermed kan få fet hud til å bli mindre fet.

Fordi jojobaolje også har antibakterielle egenskaper, egner den seg også til uren hud. Og virker best hvis du skyller hender i varmt vann før du masserer oljen inn i huden. 

Les også: Derfor kan det være en fordel å ha fet hud!

jojobaolje til ansiktet, ansiktsoljer til fet eller uren hud
Jojobaoljer:

Fra venstre:

Living natures Radiance Night Oil med jojoba, rose og nypeolje styrker og reparerer, 10 ml, 469 kr.

Økologisk, kaldpresset jojobaolie fra Urtegaarden virker sebumregulerende. Har naturlig solbeskyttelse. 100 ml, 134 kr. 

© Produsentene, IStock

Kaldpresset vindruekjerneolje:

En kaldpresset vindruekjerneolje kan hjelpe fet og uren hud fordi den har en antibakteriell effekt. Den har høyt innhold av beroligende og gjenoppbyggende essensielle fettsyrer samt antioksidanter som styrker hudens immunforsvar, så du ikke får flere urenheter inn i huden.

Kombinerer du kaldpresset vindruekjerneolje med en av de to følgende eteriske oljene, forsterker du egenskapene. Med antibakteriell og antiinflammatorisk eterisk eukalyptusolje er den særlig god mot kviser. Med beroligende eterisk lavendelolje går den i gang med å reparere huden din. 

vindruekjerneoljer til ansiktet, ansiktsolje for fet eller uren hud
Vindruekjerneoljer:

Fra venstre:

Herbal Facial Oil fra Marina Miracle balanserer huden med avocado og jojoba, 28 ml, 382 kr.

Bobbi Browns Remedies Skin Clarifier Pore & Oil Control består av rensende, næringsrike oljer, som balanserer talg og huden blir mattere. 14 ml, 420 kr. 

© Produsentene, IStock

Til sensitiv hud:

Aprikoskjerneolje

Har huden en tendens til å rødme, bli irritert og litt for stram, har du en sensitiv hud. En hudtilstand som kan skyldes hormonelle forandringer og derfor ikke er fremmed for mange av oss i eller omkring overgangsalderen.

Det er derfor avgjørende at du bruker ekstra milde hudpleie-produkter så huden kan roe seg. Et slikt hudpleie-produkt er aprikos-kjerneolje.

Den er nemlig ekstremt mild, og den går automatisk i gang med å gjenoppbygge huden, lindre kløe og eksem og andre irritasjoner. 

aprikoskjerneoljer til ansiktet, ansiktsoljer til sensitiv hud
Aprikoskjerneoljer:

Fra venstre:

M Picaut Precious Oil med oljer fra aprikos-kjerner, jojoba og tindvedfrø inneholder naturlige peptider. Perfekt kur i kulden. 30 ml, 650 kr.

Sard Aprikoskjerneolje pleier sart hud og tåles av alle. 100 ml, 195 kr.  

© Produsentene, IStock

Avokadoolje

Du kan nesten forestille deg det når du sier avokado. Den fete, mettende, myke frukten... Det er det samme med avokadoolje. Den er også ekstremt nærende med masse mineraler, omega 3-fettsyrer og en hel perlerad av vitaminer: A, B, C, D og E.

Den er mild og gjenoppbyggende, akkurat som aprikoskjerneolje. 

avokadoolje til ansiktet, ansiktsolje for sensitiv hud
Avokadoolje:

Få myk og glatt hud med den milde Resilience Lift Restorative Radiance Oil fra Estée Lauder med avokado-, oliven- og kokosolje. 30 ml, 740 kr. 

© Produsenten, IStock
Olje til både ansikt, kropp og hår fra NUXE

Multioljen Huile Prodigieuse som kombinerer oljer fra kamelia, søte mandler, hasselnøtter, macadamia nøtter og argan, er nå beriket med den klareste og mest sprudlende blomsterduft. 100 ml, 345 kr.

© NUXE

Oljene i oljen

Macadamianøttolje

Det spesielle med macadamianøttolje er den svært fete konsistensen, men den trekker inn i huden i ekspressfart.

Hasselnøttolje

Rik på både fettsyrer og vitaminer, men har også en astringerende effekt. Dette betyr at den virker antibakterielt og gir næring uten å bli fet.

Kameliaolje

Har også det litt mindre glamorøse navnet tefrøolje fordi oljen er utvunnet fra frøene på teplanten. Rik på beskyttende vitamin E og omega-9-fettsyrer.

Søt Mandelolje

I motsetning til vanlig mandelolje har ikke søt mandelolje bitterhet. Til gjengjeld har den et helt alfabet av de hudforbedrende vitaminene A, B og E.

Tips:

Lag en naturlig maske ved å blande avokadoolje med to spiseskjeer honning. Fordel blandingen på ansikt og hals og slapp av! 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...