Ansiktsrens
© Getty Images

Slik renser du huden steg for steg

Riktig ansiktsrens er viktig. Det samme gjelder valg av produkter og fremgangsmåte. Det kan virke slitsomt med all denne ansiktsrensingen, men en god renserutine er viktig og for en 40+-hud. Så frem med langkost og bøtte!

24. oktober 2022 av Maria Rothmar

Ansiktsrens gjort riktig

Kanskje elsker du makeup og bruker mye av det. Kanskje bruker du bare lite grann, kanskje ikke noe i det hele tatt. Men når det gjelder ansiktsrens gjør det faktisk ingen forskjell: Huden bør renses daglig uansett hva du bruker i ansiktet.

© Getty Images

Bruk ansiktsrens minst en gang om dagen

For verken makeup, rester av dagkrem, partikler i luften, forurensning, støv eller skitt forsvinner av seg selv når det først har festet seg til huden din. Noe av det fordamper i løpet av dagen eller blir liggende igjen på hodeputen om natten, men det meste blir værende på huden. Hvor det gjør stor skade. Derfor skal du bruke ansiktsrens minst en gang om dagen. 

De bittesmå partiklene fra forurensning kan nemlig trenge ned i huden og gjøre den sår og irritert. Gammel makeup tilstopper porene og kan forårsake urenheter, mens skitt og lort fra luften gir deg en grå og livløs farge. Og hvorfor finne seg i det når det både er lett og behagelig å unngå? Det tar faktisk bare disse tre trinnene: 

Kvinne som renser ansiket med ansiktsrensprodukter
© Getty Images, Produsentene

Slik renser du ansiktet steg for steg

Ansiktsrens steg 1:

Av med øyenmakeupen

Hvis du bruker det altså. Fjern maskara, eyeliner og øyenskygge med en god øyenmakeupfjerner på en bomullspad. Gjør du ikke det, risikerer du knekte øyenvipper og flere kråketær enn nødvendig. 

Ansiktsrens steg 2:

Rens ansiktet og halsen

Ansiktet stopper ikke ved kjevebeinet, men først ved utringningen. Det samme bør hudpleien og renserutinene gjøre. Hvilken type produkter som fungerer best for din hud og din rutine kan du se under.

Ansiktsrens steg 3:

Gi huden næring om natten

Det er ikke til å unngå at huden i ansiktet ditt blir litt utsatt og tørr etter en god omgang rensing. Så fyll den opp med fuktighet og næring fra en nattkrem, så er den smidig og fin neste morgen. 

Velg de riktige renseproduktene

Instant Eye Make-Up Remover fra Clarins ristes godt før bruk og fjerner lett og forsiktig alle typer øyenmakeup, også vannfast. 125 ml, fås kjøpt her for 220 kr. 

Renseolje

Renseoljens to store fordeler er at den opp­løser alle typer skitt og gir næring til huden samtidig. Genial for tørr hud, men ikke så bra hvis huden din er fet. Ha et par dråper i håndflaten eller på en bomullsdott, masser oljen godt inn og rens før du skyller den av.

Rensebalm

Som en renseolje, men i fast form. Og altså med de samme egenskapene og fordelene. Rensebalm kommer i en krukke, og skal brukes med vaskeklut eller bomullspads som gnis forsiktig over ansiktet og halsen. 

Rensekrem

De fleste rensekremer skal brukes på tørr hud og masseres godt inn slik at makeup og annet blir oppløst før du skyller godt av med vann. Denne typen er best til middels tørr hud, da veldig tørr hud kan bli stram etter skyllingen med vann.

Rensemelk

Fungerer nesten på samme måte som micellarvann fordi rensemelken brukes på en pad som føres over huden. Fordi rensemelk kan etterlate en hinne, bør noen typer skylles av med vann for å fjerne alt. Best for normal og medium tørr hud.

5 tips til peie av utrigningen

Rensegelé

Skal skummes opp med vann enten før du fordeler den over huden eller etterpå – det varierer med produktet. Skylles av med vann. Egner seg best til normal, kombinert og litt fet hud.

Skjønnhetsproduktene mange sverger til. År etter år!

Renseskum

Samme konsept som rensegelé, men i en smart pumpeflaske som gir deg et mykt skum rett i håndflaten eller på vaskekluten. Renseskummet er lett og vannholdig – og helt fantastisk til kombinert og fet hud. 

Micellarvann

Det ligner rent vann, men denne nye rensemetoden er forbausende effektiv. Væt en bomullspad godt med vannet og bruk den i ansiktet og på øynene, da vannet også fjerner øyenmakeup. Smart når du har dårlig tid og huden ikke har et stort behov for fuktighet. 

Tilpass renseproduktene etter din hudtype

Elemis, Algenist, Elisabeth Arden
© Produsentene

Ansiktsrens til hud som mangler spenstighet

Du bruker kanskje allerede oppstrammende produkter i hudpleien din. Dagkrem, serum og kanskje også en øyekrem? Men du kan sette fart på virkningen med å starte allerede med renseproduktene. Også her finnes det nemlig et bredt utvalg av lekre produkter tilsatt virkningsfulle ingredienser som du også finner i dine andre hudpleieprodukter.

Rensebalm: Høyner hudens produksjon av elastisk kollagen: Nærende Pro-Collagen Cleansing Balm fra Elemis. Fås kjøpt her for 493 kr

Rensekrem: Den starter som en krem, forvandler seg til olje på huden og skylles av med vann. Alt mens hudens spenstighet blir bedre. Ultimate Anti-Aging Melting Cleanser fra Algenist. Fås kjøpt her for 400 kr

Renseolje: Klairs er skånsom, effektiv og god for sensitiv hud. Fås kjøpt her for 349 kr.

Ansiktsrens fra Biotherm, Estee Lauder, Bobbi Brown


© Produsentene

Ansiktsrens til hud som mangler fukt og næring

Plages du av tørr og stram hud bør du være ekstra nøye med rensevanene dine. For hvis det er noe som kan gjøre tørst hud enda mer dehydrert, er det en feil renserutine. Dårlige produkter og for mye vann i ansiktet får ofte hudens egne små fuktighetslagre til å tørke ut slik at det går galt allerede før du har fått smurt deg inn med nattkrem.

Rensemelk: Biotherm har puttet noen av sine beste næringsingredienser i Biosource Softening & Make-Up Removing Milk, som er ekstra bra for tørr hud. Fås kjøpt her for 270 kr

Rensekrem: som ikke skummer på huden, men føles som mykt, herlig smør. Estée Lauder, Perfectly Clean Multi-Action Creme Cleanser. Fås kjøpt her for 295 kr.

Renseolje: Bobbi Browns nærende renseolje inneholder oljer fra kukuinøtt, solsikke, oliven og jojoba. Soothing Cleansing Oil. Fås kjøpt her for 510 kr.

Ansiktsrens fra Nivea, Frk. Rudolph, Avene
© Produsentene

Ansiktsrens til sensitiv hud

Rødme, kløe, utslett og irritasjon. Lyder det kjent? Da har du antagelig det som gjerne kalles sart eller sensitiv hud. Som ikke tåler å utsettes for unødig stress, så du må være oppmerksom på både hva slags type det er og også innholdet i produktene du bruker. Da er det naturligvis også en fordel at de er allergitestet.

Micellarvann: Du finner verken parfyme eller annet overflødig i Niveas MicellAir Skin Breathe Micellar Cleansing Water. Bare ren og rensende omsorg for huden. Fås kjøpt her for 70 kr. 

Rensemelk: Det blir ikke mildere enn Tolerance Extreme Cleansing Lotion. Emballasjen er 100 % steril, og innholdet består av bare sju ingredienser. Fra Avéne. Fås kjøpt her for 394 kr.

Renseskum: Frk. Rudolph har klart å lage et 100 % økologisk renseskum, som har Svanemerket og føles som ren luksus. Cleansing Foam Acai Antioxidant fra Rudolph Care. Fås kjøpt her for 281 kr.

Ansiktsrens fra La Roche-Posay
© Produsentene

Ansiktsrens til blank og fet hud

Du kan ikke rense fettet vekk fra huden (det er alltid tilbake etter en liten stund). Du kan heller ikke rense porene i dybden slik at du ikke får urenheter.

Men du kan holde fettet nede og under kontroll med mattende ingredienser. Og de bakteriene som gir urenheter kan du ta knekken på med antibakterielle produkter.

Micellarvann: Ut med såpe og inn med mattende mirakelmidler! La Roche Posays Effaclar Eau Micellaire Ultra gjør huden ren og matt. Fås kjøpt her for 225 kr

3 ekstrautstyr til ansiktsrensen

Ansiktsrens, ekstrautstyr til renserutinen
© produsentene

Ansiktsskrubben

To–tre ganger i uken kan du med fordel skrubbe vekk døde hudceller og gjøre plass til nye og friske. Bruk skrubben etter å ha renset, slik at du ikke skrubber makeup-rester inn i huden.

Vaskekluten

Du skal ikke bruke hva som helst i ansiktet, og slett ikke gamle, stive vaskekluter. Unn deg selv flere myke kluter av høy kvalitet som i mange tilfeller også kan erstatte bomulls­pads. Miljøvennlig OG ansiktsvennlig!

Slik sminker du deg naturlig

Rensemaskinen

Vil du bruke den mest dyptrensende metoden er det ikke nok med håndkraft. Invester i en rensemaskin som bare trenger en klatt renseprodukt og deretter kjører helt av seg selv. Du har aldri tidligere hatt finere og renere hud. 

Les også: Stor foundation-guide

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...