tips solkrem
Hva slags solkrem er best?

– Du bør velge solkrem utifra hudtype og behov, råder hudlegen.

© Getty Images

Dette må du vite når du velger solkrem

Unngå unødvendige rynker med riktig bruk av solkrem. Her er hudlegens tips.

1. mai 2018 av Martine Haug Nysether

Enten du reiser sydover eller blir hjemme i sommer – her er hudlegens beste tips til hvordan du velger riktig solkrem.

– Du bør velge solkrem utifra hudtype og behov. Jeg anbefaler alltid høyeste faktor, men man kan velge formulering etter behov. Har man for eksempel en fetere hudtype kan man velge lettere lotions og vannbaserte kremer, mens tørr hud ofte kan ha godt av en krem som også inneholder fuktighetsgivende ingredienser, sier kosmetisk lege, blogger og forfatter Rolah M. Lønning Osman til tara.no.

– Ellers bør man se etter stabile gode solfiltere, jeg liker mineralfilteret Zink Oxid, dette dekker hele spekteret av UV-stråler, og så virker det antiinflammatorisk på huden. 

hvor mye solkrem er nødvendig?
Bruk nok solkrem!

– Smører du deg godt inn to ganger før du går ut i solen, holder det resten av dagen, sier legen.

© Getty Images

Tabben de fleste gjør

Overlege Joar Austad ved hudavdelingen på Rikshospitalet mener det holder å bruke faktor 15-20, men understreker viktigheten av å bruke nok solkrem.

– De fleste bruker altfor lite solkrem. Du bør smøre et tykkere lag med solkrem på huden, gjerne dobbelt lag, for å få den effekten som står på tuben, sier Austad.

Han anbefaler å smøre inn ansiktet først en gang, vente fem minutter før du smører inn en gang til, helst en halvtime før du går ut i solen.

– Smører du deg godt inn to ganger før du går ut i solen, holder det resten av dagen. Med mindre du starter klokken 7 og er ute helt til solen går ned, da kan du gjerne smøre deg en ekstra gang i løpet av dagen.

sol hudaldring
Solbeskyttelse er viktig!

Ifølge hudlegen er mellom 80-90 prosent av hudens aldring forårsaket av UV-lys.

© Getty Images

Unngå unødvendige rynker

For de fleste er det lenge siden huden har fått litt sol på seg – og det er lett å falle for fristelsen og droppe solkremen i håp om at påskesolen skal ta mest mulig. Men det kan bli en kortvarig lykke.

– Man bør alltid være forsikig i solen, samt bruke høy faktor, hatt og bekledning. Er det lenge siden man er blitt eksponert for sol vil huden i mindre grad kunne beskytte seg mot UV strålene. Det er derfor viktig å bruke høy faktor, og reapplikere ekstra ofte de første dagene, råder Lønning.

Ifølge hudlegen er mellom 80-90 prosent av hudens aldring forårsaket av UV-lys.

– Det beste man kan gjøre for å forebygge photoaldring og rynker er derfor å bruke solkrem eller krem med faktor hver dag, hele året. Samtidig bør man unngå unødvendig soling og solarium. 

Lønning får støtte av overlege Austad, som mener bud nummer én for å unngå rynker – er å beskytte seg mot solen.
 
– Pigmentflekker og rynker er ikke farlig, det er kosmetisk og skyldes ofte soling. De intense UV-strålene i et solarium sliter fryktelig på huden og solarium er derfor det verste man kan gjøre hvis man vil unngå rynker.


Lyst til å ta vare på huden din? Hudpleien som fungerer for kvinner 40 +

Tips til kjøp av solkrem:

  • Kjøp svanemerket solkrem. Ikke bare tar de hensyn til helse og miljø generelt, disse har også vært testet for både parfyme, allergifremkallende stoffer og hormonforstyrrende stoffer.
  • Last ned Forbrukerrådets hormonsjekk-app og skan kremen for hormonforstyrrende stoffer når du skal handle kosmetikk – så unngår du hormonforstyrrende stoffer.
  • Unngå allergifremkallende parfymestoffer ved å kjøpe produkter uten parfyme.
  • Stoffer på nanoform skal merkes i all kosmetikk. I ingredienslisten på solkremen skal det derfor stå nano bak alle kjemikalier i nanoform.
  • Hvis du har valget – kjøp heller krem enn spray, så unngår du å puste inn kjemikalier.

Kilde: Forbrukerrådet.no

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...