Tid: 45 min. + 12 timer bløtlegging + 1 1⁄4 times koketid
Porsjoner: 6
TIPS! Har du liten tid kan du bruke ferdigkokte bønner i stedet. I så fall, bland dem sammen med den kokte kyllingen på slutten.
Ingredienser
1 kylling (1,2 kilo)
2 dl tørkede store hvite bønner 2 liter vann
5 krydderpepperkorn
5 svarte pepperkorn
1 ss timian
1 ss rosmarin
3 laurbærblad
4 hvitløksfedd
2 gulrøtter
150 g sellerirot
1 stor purre
2 ss tomatpuré
4 ss konsentrert kyllingfond
2 ss balsamicoeddik
1 ts salt
2 krm kvernet svart pepper
1 dl hakket bladpersille

© Ove Lindfors
Parmesanaioli, 3 dl
1 hvitløksfedd
1 ss presset sitron
2 eggeplommer
2 dl rapsolje
1⁄2 dl olivenolje
1⁄2 ts revet sitronskall
1 1⁄2 dl finrevet parmesanost
1 dl hakket basilikum
2 krm salt
1 krm kvernet svart pepper
Slik gjør du
- Legg bønnene i kaldt vann i ca. 12 timer.
- Legg kyllingen i en gryte, hell over vann. Kok opp og fjern skummet med en spiseskje.
- La bønnene renne av og ha dem i gryten. Tilsett krydder og hele hvitløksfedd. Kok sakte under lokk til kyllingen er gjennomkokt og bønnene er myke, mellom 1 time–1 1⁄4 time.
- Parmesanaioli: Skrell og press hvitløken. Visp sammen hvitløk, sitronsaft og eggeplommer. Tilsett de to oljetypene, litt av gangen, og visp til en fast majones. Rør inn parmesan, sitronskall og basilikum. Krydre med salt og pepper.
- Skrell og finhakk gulrøtter og selleriroten. Rens og strimle purren. Tilsett gulrot og sellerirot i suppen når det g jenstår ca. 10 min av koketiden.
- Ta opp kyllingen og fjern skinn og bein. Skjær kjøttet i små biter. Legg kyllingen tilbake i suppen og tilsett purre, tomatpuré, fond og eddik. Kok i ca. 5 min. Krydre med salt og pepper og rør inn persille.
- Server suppen med parmesanaioli.