Kaste brød
© Getty Images

Slik unngår du å kaste brød

Vi kaster over 40 kg mat hver i året. Og brød og bakevarer er noe av det som ofte går i søpla. En som brenner for mindre matsvinn er Torunn Nordbø, daglig leder i Opplysningskontoret for brød og korn. Her får du hennes 5 beste tips for å unngå å kaste brød.

7. januar 2022 av Cecilie Espensen

Kaster du gammelt brød i søpla? Det er ikke nødvendig. Er det ikke mugg på brødet, kan du lage mye god mat med gammelt brød, som lunsj, desserter og smakfulle krutonger til middagen.

Daglig leder for Opplysningskontoret for brød og korn, Torunn Nordbø, brenner for mindre matsvinn og deler her sine beste tips for å unngå å kaste brød i søpla: 

1. Oppbevar brød riktig

Et riktig oppbevart brød varer lenger. Kort fortalt: Dersom du vil ha myk skorpe, bør du ha brødet i en tett plastpose. Dersom du ønsker at skorpen skal være sprø, oppbevares brødet best uten emballasje, med snittflaten ned på for eksempel en kjøkkenbenk.

– Husk også at brød oppbevares best i romtemperatur, ikke i kjøleskap, sier Nordbø.

2. Skjær brød i skiver og frys ned

Oppbevaring av brødet avhenger også av hvor stor husstanden din er. Bor du alene, kan et godt tips være å skjære brødet i skiver før du fryser det ned. Da kan du ta opp et par skiver av gangen og tine i brødristeren. Slik har du alltid ferskt brød tilgjengelig.

3. Lag ostesmørbrød av gamle brødrester

Selv om man er flink til å oppbevare brødet riktig, skjer det innimellom at man ikke får spist opp brødet før det har blitt litt tørt. Men selv om brødet har blitt tørt, behøver det ikke bety at det bør kastes.

– Det finnes mengder av god mat man kan lage av tørre brødrester. Til og med retter som nesten er bedre med tørt brød enn ferskt! Skal du redusere matsvinn av brød ved å spise restene til middag, er for eksempel ostesmørbrød en klassiker, sier Nordbø.

Prøv denne brokkolisuppen med krutonger av gammelt brød!

Har du kokte poteter til overs? Lag potetlefser!

4. Bruk brød i dessert

Kampen mot brødsvinn handler like mye om vår fantasi og vilje til å bruke brød som har blitt tørt på andre måter enn til brødskiver.

Brødrester kan nemlig enkelt få nytt liv som dessert. For eksempel er arme riddere, monkey bread muffins og tilslørte bondepiker er gode retter for å redusere matsvinnet av brød.

Brødpudding er også en god gammel slager av en dessert som aldri bør glemmes – så utrolig god og så lett å lage. En brødpudding er både smakfullt og smart.

Slik lager du smakfulle brødsmuler til tilslørte bondepiker:

Smelt smør i en stekepanne, tilsett brødsmuler, sukker og kanel etter smak, og stek i 4–5 minutter til brødsmulene er sprø. 

Legg pisket krem med vaniljesukker, frisk frukt og brødsmuler lagvis i pene glass, og server!

5. Resirkuler brød

Brød kan resirkuleres. Det er en perfekt måte å bruke opp brødrestene på. Noen skiver brød smuldret opp og tilsatt i ny deig eller røre bidrar både til mindre matsvinn og ny, god mat.

– I vår oppskriftsdatabase har vi blant annet en kjempefin oppskrift på eltefrie rundstykker hvor du bruker tørre brødrester som en av ingrediensene. Godt for både deg, planeten og lommeboka, avslutter Torunn Nordbø. 

Les også: Ekspertens beste tips for å kaste mindre mat

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...