Nordisk kjøttpudding
© Stefan Wettainen/Allt om mat

Nordisk kjøttpudding med viltkjøtt, bacon, eplefløtesaus og grønnkålsalat

Her tilsetter vi medisterdeig i viltkjøttpuddingen for å få et saftig og godt resultat. Kjøttpuddingen serveres med en saus laget på sjyen som dannes i formen og eple som gir en fruktig smak som passer godt til de andre krydderne.

20. januar 2020 av Petra Lindstrand

Tid: 45 min. + 50 min. i ovnen 

Antall porsjoner: 6

Ingredienser:

500 g viltkjøttdeig, f.eks. elghakk 

200 g medisterdeig 

1 løk 

1 ss smør 

¾ dl strøkavring 

1 dl melk 

2 ss konsentrert kalvefond 

4 stilker frisk rosmarin 

1 egg 

1 ss dijonsennep 

1 ½ ts salt 

½ ts kvernet svart pepper 

200 g tynt skivet bacon 

½ ss rapsolje

Eplefløtesaus: 

1 eple, f.eks. Ingrid Marie 

3 dl kremfløte 

1 ss konsentrert kalvefond 

2 ts dijonsennep 

2 krm salt 

1 krm kvernet svart pepper 

Grønnkålsalat: 

1 agurk 

1 eple 

1 ss olivenolje 

½ ss eplesidereddik 

70 g blandet salat 

70 g strimlet grønnkål

Tilbehør: Båtpoteter

Les også: Lise Finckenhagens Lammekebab

Nordisk kjøttpudding

Tips: Baconet gir god saltsmak og setter preg på både puddingen og sausen

© Stefan Wettainen/Allt om mat

Slik gjør du: 

1. Sett ovnen på 180 °C. Skrell og finhakk løk. Stek den myk i smør. La den avkjøles. Rør sammen strøkavring, melk og fond og la det svelle i ca. 10 min. Finhakk rosmarinblader.

2. Bland begge typer kjøttdeig med strøkavringblandingen, løk, rosmarin, egg og sennep. Krydre med salt og pepper. 

3. Legg ut baconet i et rektangel på kryss og tvers slik at skivene overlapper hverandre. Form farsen til et «brød» og legg det oppå baconet. Brett baconskivene over «brødet» slik at det dekkes. Plasser en avlang form, på ca. 1 ½ liter, over kjøttpuddingen og snu på formen slik at den fine siden vender opp. Fjern bakepapiret. Trykk kjøttpuddingen jevnt ut i formen og pensle den med olje. 

4. Stek den midt i ovnen i ca. 50 min. til kjernetemperaturen er 80 °C. Ta den ut og la den hvile i ca. 5 min. 

5. Saus: Sil væsken fra formen over i en kasserolle. La stå i ca. 5 min. Fjern fettet på overflaten med en skje. Skrell, kjern ut og skjær eplet i terninger. Ha eple, fløte, fond og sennep i kasserollen og la det koke uten lokk i ca. 10 min. Krydre med salt og pepper. Kjør det til en glatt saus med en stavmikser. 

6. Salat: Del og kjern ut agurk og eple og skjær det i tynne skiver. Bland med olje og eddik. Fordel salat og grønnkål på et fat. Dryss agurk, eple, valnøtter og flaksalt over. 

7. Server kjøttpuddingen med saus, salat og potet.

Les også: Appelsinbasert hamburgerygg med grønkålsalat

Seneste

Kanskje er du også interessert i...