Chilli con carne med chipotle og mørk sjokolade

Chilien kan lages en eller flere dager før og fryses. Retten kan også fint lages med kjøttfri kjøttdeig.

© Stefan Wettainen/Allt om Mat

Tid: 40 min. + koketid

Antal porsjoner: 4–6

Ingredienser:

500 g kjøttdeig

2 løk

4 hvitløksfedd

1 tørket chipotlechili eller ½ ts malt chipotlechili

1 ss rapsolje

1 ts salt

2 ss tomatpuré

1 ½ ss paprikapulver

1 ss oregano

2 ½ ts malt spisskum

2 ts chilipulver

1 ½ ts rørsukker

2 store røde paprikaer

2 bokser hele tomater (à 400 g)

1 flaske pils (33 cl)

4 ss konsentrert oksefond

30 g mørk sjokolade (70–99 %)

2 pakker hvite bønner, f.eks. cannellinibønner (à 400 g)

Avokadosalsa:3 avokadoer 1 ss presset limesaft 2 krm salt

Tilbehør:2 dl rømme 1 bagett 1 potte frisk oregano

Les også: Grillet lammelår med valnøttsalat

Chilli Con Carne

Tips: Stek kjøttdeigen ved høy varme og unngå å steke for mye om gangen. La kjøttdeigen få skikkelig farge – da smaker den mer.

© Stefan Wettainen/Allt om mat

Slik gjør du:

  1. Skrell og hakk løken. Skrell og finhakk hvitløken. Bløtlegg chilien i kokvarmt vann i ca. 10 min.

  2. Del chilien i to og fjern frøene. Brun kjøttdeigen i grove biter i olje i ca. 3 min. Tilsett løk og hvitløk og stek videre i ca. 3 min. Krydre med 1 ts salt.

  3. Tilsett chipotle, tomatpuré, paprikapulver, oregano, spisskum, chilipulver og sukker. Stek i ytterligere ca. 2 min.

  4. Kjern ut og skjær paprikaen i biter. Ha bitene i gryten og tilsett tomater, øl og fond. La chilien putre under lokk på middels varme i ca. 20 min. Rør om av og til.

  5. Riv sjokoladen fint på et rivjern. Skyll bønnene godt i kaldt vann. Rør sjokolade og bønner i chilien og la det koke videre i ca. 3 min.

  6. Avokadosalsa: Del og kjern ut avokadoene. Mos kjøttet og bland med limesaft. Krydre med salt.

  7. Server chilien med avokadosalsa, rømme og brød. Pynt med et dryss frisk oregano.

Les også: Koteletter med grønnsaker og ertepure