Oppskrifter på marengs finner du nederst i saken!
– Marengskaker er populære i mai fordi de både er flotte og festlige å se på, og likevel lette i konsistensen. Det er noe vårlig over luftig marengs som passer spesielt godt nå! Marengs er dessuten supert å kombinere med krem og friske bær, som også er populært å bruke i maikaker, sier Kristine Ilstad, kakeblogger og marengsentusiast.

Bloggeren har gitt ut kakeboken "Kaker for enhver smak" med oppskrifter som passer til de fleste anledninger.
© Cappelen DammKaker til 17.mai
Kakesesongen er over oss, og mange disker opp med flotte og velsmakende kaker til konfirmasjoner, navnefester, maifester og bryllup. Marengskake, eller pavlova, er et kjært innslag på kakebordet med sin luftige, sprø og seige konsistens og sin lette søte smak.
Å lage marengs er ganske enkelt, men det er noen ting som er viktige å huske på for å få marengsen så luftig og sprø og seig som du vil, uten at den faller sammen eller får feil konsistens.
Det Søte Liv-blogger Kristine gir oss her sine beste tips:
Pavlova tips 1. Pass på at bollen og vispen er ren
Det er spesielt viktig å passe på at både bakebollen og vispen er helt ren. Hvis det er fettrester igjen i bollen eller på vispen, risikerer du at eggehvitene ikke stivner ved pisking, og da blir ikke marengsen stiv heller.
En klassiske felle å gå i er at man får littegrann eggeplomme med i bollen når man skiller eggene og tror at det er så lite at det ikke er noe problem. Selv en liten dråpe eggeplomme kan nemlig være nok til at marengsen ikke blir stiv og dermed må kastes.
Det kan være lurt å skille ett egg av gangen og så helle eggehviten over i bollen. Hvis du da bommer på ett egg, trenger du ikke kaste alle de andre eggehvitene som allerede ligger i bollen.

Et av de viktigste tipsene for å få til en luftig marengs er å ha en ren bolle!
© Det Søte Liv-blogger Kristine Ilstad / Getty ImagesPavlova tips 2. Pisk marengsen lenge
Det er viktig at marengsen piskes lenge nok, slik at den blir skikkelig tykk og blank.
Jeg pleier først å piske eggehvitene til stivt skum. Så tilsetter jeg sukkeret i flere omganger, men pisker godt mellom hver gang. Deretter lar jeg elektrisk mikser gå i minst 10 minutter. Marengsen er ferdig når bollen kan snus opp ned uten at marengsen beveger på seg.
Pavlova tips 3. Vend forsiktig inn ingredienser
Hvis du vil blande noe i den ferdigpiskede marengsen, enten det er smeltet sjokolade, nøtter, vaniljeekstrakt eller annet, er det viktig å vende dette veldig forsiktig inn i marengsen med en slikkepott uten å røre for mye, ellers mister marengsen stivheten.
Hvis du vil farge marengs med konditorfarge, er det lurt å bruke konsentrert konditorfarge (såkalt pastafarge). Da trenger du kun små mengder, og konditorfargen påvirker dermed ikke konsistensen på marengsen.

Vær forsiktig når du vender inn ingredienser i marengsen så du ikke mister luftigheten.
© Det Søte Liv-blogger Kristine Ilstad / Getty ImagesPavlova tips 4. Stek på lav temperatur
Nå har vi kommet til stekingen. Her er det viktig å ha lav steketemperatur, slik at marengsen tørker sakte samtidig som den lyse fargen bevares. La marengsen avkjøles før du pynter med krem, bær, frukt, nøtter eller sjokolade.

Imponer gjestene dine med denne himmelske kreasjonen med tre lag marengs. Oppskriften på pavlova-kake finner du her!
© Det Søte Liv-blogger Kristine Ilstad / Getty Images