De 3 beste lakserettene til 3 forskjellige prisklasser
Laks er manges favoritt. Her får du tre flotte og velsmakende oppskrifter på laks med godt tilbehør, med tre forskjellige prisklasser på råvarene.
Budsjett
Smørstekt laks med fløtestuet hvitkål, stekt sopp, persille og presset potet
Frossen laks er en perfekt råvare å ha på lur i fryseren, og med fløtestuet hvitkål og presset potet blir det som en fest i hverdagen.
Tid: 40 min.
Porsjoner: 4
Dette trenger du
- 500 g frossen tinet laksefilet i biter ACS-merket (Findus)
- salt
- kvernet svart pepper
- 1 ss smør
Fløtestuet hvitkål:
- ½ lite kålhode (ca. 500g)
- 2 ss smør
- 1 ss hvetemel
- 2 dl melk
- 2 dl kremfløte
- salt
- kvernet svart pepper
- 30 g finrevet lagret gulost
Presset potet:
- 500 g melne poteter
- 2 ss mykt smør
Stekt blandet sopp:
- 300 g sopp, f.eks. kantareller, sjampinjonger eller steinsopp.
- 1 gul løk
- 2 ss smør
- 2 ss hakket frisk persille
- salt
- kvernet svart pepper
Slik gjør du
- Skjær kålen i passende store biter. Kok opp lettsaltet vann og ha i kålen. Kok opp igjen og la småkoke i 2–3 min. Hell av vannet og skyll kålen i kaldt vann for å stoppe kokingen.
- Smelt smøret i en kasserolle og dryss over melet. Rør sammen. Spe med melk og fløte, og småkok under omrøring i ca. 3 min. Smak til med salt og pepper, og ha i kål og ost. Bland godt.
- Presset potet: Skrell og kok potetene. Press dem gjennom et dørslag og bland i smør. Hold dem varme.
- Stekt sopp: Rens soppen. Skrell og grovhakk løken. Stek sopp og løk i smør til de har fått en fin farge. Ha i persille. Smak til med salt og pepper.
- Stek laksen på begge sider i smør. Krydre med salt og pepper. Slå ned varmen og stek videre til laksen er gjennomstekt, ca. 54–56° C.
- Legg kål, laks og sopp over på tallerken. Strø over litt ekstra hakket persille. Server med presset potet.
Godt å drikke til
Den smørstekte laksen med smaksrikt tilbehør passer godt sammen med en sjenerøs og fyldig hvitvin.
Escada Arinto Reserva 2019(7725701), Portugal, 109,90 kr. Frisk og fruktig hvitvin med god fylde og anstrøk av steinfrukt, sitrus, urter og eple.
Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 2019 (25801) Australia, 139,90 kr. Lett, frisk og fruktig hvitvin med kremet smak i munnen og god syre.
Alkoholfritt: Vendome Chardonnay(6393301) Tyskland, 73,30 kr. Saftig og lett alkoholfri hvitvin med lett dropssmak og hint av sitrus og eple. Lett sødme.

Moderat
Gravlaks med stuete poteter med purre, agurksalat og kald lime- og honningsaus toppet med vannkarse
Retten er perfekt til selskaper fordi laksen skal graves to dager før servering. Agurksalaten og den kalde sausen kan lages dagen i forveien
Tid: 45 min. + 2 døgn til graving
Porsjoner: 4
Dette trenger du
- 500 g fersk oppdrettslaks, gjerne salmafileter
- 2 ss sukker
- 1 ss salt
- kvernet hvit pepper
- 2 ss grovhakket frisk dill
Stuete poteter med purre:
- 500 g poteter, gjerne små nypoteter
- ½ purre
- 2 ss smør
- 1 ss hvetemel
- 2 dl melk
- 2 dl kremfløte
- salt og kvernet hvit pepper
Lime- og honningsaus:
- 3 ss honning
- 1 ss hvitvinseddik
- ½ ss presset limesaft
- 1 1/2 dl rapsolje
- salt og kvernet hvit pepper
Agurksalat med gul reddikrot:
- ½ slangeagurk
- ½ gul reddikrot (rettich)
- ½ dl eddik (12 %)
- 1 dl sukker
- 1 ½ dl vann
Pynt:
- vannkarse
Slik gjør du
- Legg laksen på et fat. Bland sukker, salt og pepper. Strø blandingen over laksen og litt under. Klapp inn dillen. Legg laksen over i en plastpose og knyt sammen posen. La den ligge kjøleskap i ca. 2 døgn. Snu laksen etter ca. halve tiden.
- Stuete poteter med purre: Skyll og kok potene. La dem renne av og skjær større poteter i mindre biter. Rens og strimle purren.
- Smelt smøret i en kjele og strø over melet. Rør godt. Spe med melk og fløte, og småkok under omrøring i ca. 3 min. Smak til med salt og pepper. Ha i poteter og purre.
- Lime- og honningsaus: Rør sammen honning, eddik og limesaft. Vips nedi oljen, litt av gangen til sausen tykner. Smak til med salt og pepper.
- Agurksalat med gul reddikrot:Rør sammen eddik og sukker. Ha i vann og rør videre til sukkeret er oppløst. Skjær agurken og reddikroten i tynne skiver, bruk gjerne rivjern eller ostehøvel. Ha reddiken i vann og sett i kjøleskapet i ca. 10 min. Hell av vannet og ha agurk og reddikrot i laken.
- Skjær laksen i tynne skiver med en skarp kniv. Legg den over på tallerkener, legg over agurksalat og pynt med vannkarse. Server med potetstuing med purre pluss lime og honningsaus ved siden av.
Godt å drikke til
Gravlaksen, med sitt litt syrlige tilbehør, balanseres med en hvitvin med litt sødme.
Kloster Eberbach Hattenberger Engelsmannsberg Riesling Kabinett 2019 (566401) Tyskland, 154,90 kr. Ung og frisk halvtørr hvitvin med preg av syrlig frukt, eple, pære og sitrus.
Charles Smith Kung Fu Girl Riesling 2019 (9422101), USA, 174,90 kr. Lett utviklet hvitvin med smak av sitrus, eple og litt krydder, noe mineraler i ettersmak.
Alkoholfritt: Jacob’s Creek Unvined Riesling (11015901) Australia, 65,20 kr. Ung og saftig alkoholfri hvitvin med smak av sitrus, blomst og tropisk frukt. Lett sødme.

Luksus
Norskinspirert sashimi med lakserogn, rømme, nedlagt kålrot med ingefær, pepperrot, karse og fritert sjøgress.
Denne luksuriøse lakseretten passer godt å servere som forrett sammen med en dyr fransk champagne. Sjøgress (nori) finner du i sushihyllen.
Tid: 30 min.
Porsjoner: 4
Dette trenger du
- 300 g Salma laksefilet
- 1 dl seterrømme
- 50 g lakserogn
- 2 cm frisk pepperrot
Nedlagt kålrabi med ingefær (norsk «gari»):
- 1 liten kålrot
- 1 bit ingefær, ca. 5 cm
- ½ dl eddik (12 %)
- 1 dl sukker
- 1 ½ dl vann
Fritert sjøgress:
- 50 g sjøgress (nori)
- 3 dl rapsolje
- ½ ts havsalt
Pynt:
- shiso- eller atsinakarse eller smørbrødkarse lys soyasaus
Slik gjør du
- Nedlagt kålrot med ingefær: Rør sammen eddik og sukker. Ha i vann og rør til sukkeret er oppløst. Skrell og skjær kålrot og ingefær i tynnest mulig skiver. Ha skivene i laken og la dem trekke i minst 10 min.
- Fritert sjøgress: Tørk av sjøgresset godt med husholdningspapir og skjær det i strimler. Varm opp oljen til 170- 180°. Friter sjøgresset i olje til det har fått fin farge og er sprøtt. Ta opp med hullsleiv og legg over på kjøkkenpapir. Strø over havsalt.
- Skjær laksen i skiver og legg over på tallerkener eller et stort fat. Legg over rømme og lakserogn. Skrell og finriv pepperrot og strø over. Dryss til slutt over karse og legg små biter av fritert sjøgress på toppen.
- Server med lys soyasaus og nedlagt kålrot med ingefær.
Psst... Hvordan lage sushi? Vi viser deg!
Godt å drikke til
Til den norske sashimien med finstemte, elegante smaker passer det godt med en frisk champagne.
Lilbert Grand Cru Blanc de Blancs Brut 2012 (12113501), Frankrike, 488 kr. Ung, tørr og frisk champagne med preg av sitrus og urter. Lang avslutning.
Louis Roederer Brut Premier (6200801), Frankrike, 479,90 kr. Stilfull champagne med fokus og finesse. Preg av eple og sitrus, med lang ettersmak av mineraler og kjeks.
Alkoholfritt: Oddbird Richard Juhlin Blanc de Blancs (1807901) Frankrike, 90,30 kr. Frisk og ung musserende alkoholfri hvitvin med smak av pære, litt plomme og urter.
Se også: 11 sunne middager
