Rask middag i varmen: Sommergrønne salater
Hva passer vel bedre en solvarm sommerdag enn en herlig og mettende salat? Vi har laget fire salater som alle er forskjellige. Her kan alle finne sin egen favoritt – eller kanskje to?
Lett sommermat er best i varmen
Sliter du med å finne fristende mat i varmen? Tunge, varme middager frister ofte ikke når sola steker. Lag heller en lett og herlig salat! Du slipper å slite over varme gryter på kjøkkenet og kan nyte et lett, men mettende måltid.
Har du gjort forberedelser som marinering og graving på forhånd tar det ikke mer enn 20-30 min å slenge sammen disse herlige grønne salatene som garantert metter i sommervarmen.
Finn din favoritt blant disse 4 deilige rettene!
Indisk kyllingsalat med syltet mango
Her kan alle sette sammen sin egen salat. Pakk gjerne ned ingrediensene hver for seg og ta med på piknik.
Tid: 30 min. (+ 1 time til marinering)
Antall personer: 4–6
Dette trenger du:
- 600 g kyllinglårfilet
- 2 ss + 1 ss tandoori-pasta
- 1 ss rapsolje
- 1 agurk
- 250 g tomater, gjerne plomme
- 3 hjertesalater
- 2 gulrøtter
- 2 sitroner
- 1 rød chili
- 1 pakke kokte røde linser (380 g)
- 1 ss presset sitronsaft
- 1 ss olivenolje
- 1 ts salt
- 1 dl cashewnøtter
- 1 liten potte koriander
- 1 liten potte mynte
Papadam:
- 10 papadam, små indiske flatbrød
- 2 ss olje
- 1 ss sesamfrø
- 1 ts havsalt
Syltet mango:
- 1 ½ dl vann
- 1 dl sukker
- ½ dl klar eddik
- 300 g frossen mango i terninger, tint
- ½ ts chiliflak
Yoghurtdressing med mynte:
- 2 dl matyoghurt
- 2 ss olivenolje
- 2 ss finhakket frisk mynte
- 1 ts finrevet sitronskall
- salt
Salat med hurtiggravet laks, reker og sennepspoteter
Basisen i salaten er kokte poteter med en god dressing. Velg gjerne amandine eller mandelpoteter her.
Tid: 30 min. + 3–6 timer til graving
Antall personer: 4
Dette trenger du:
- 200 g Salma
- 1 sitron
- 1 ½ ss brunt sukker
- ¾ ss salt
- ½ ts hvite pepperkorn
- 1 dl finhakkede friske dillstilker
- 500 g reker med skall
- 1 potte rapidsalat
- 4 bløtkokte egg
- 50 g reddiker
- 50 g sukkererter
Potetsalat:
- 600 g amandine- eller mandelpotet
- 1 ts gule sennepsfrø
- 1 ts brune sennepsfrø
- 1 ss kokende vann
- 1 ss presset sitronsaft
- 1 ss dijonsennep
- ¾ dl rapsolje
- salt og kvernet svart pepper
- ½ dl finhakket frisk dill
Pynt:
- frisk dill
Pepperrotdressing:
- 1 dl crème fraîche
- 2 ss revet pepperrot
- 1 ss vann
- salt
Romanosalat med bacon og blåmuggost
Blåmuggost og bacon er en overraskende god kombinasjon. Sammen med en sprø salat med sødme fra tranebær og en mild balsamico-
dressing er denne salaten en vinner.
Tid: 20 min.
Antall personer: 4–6
Dette trenger du:
- 2 hoder romanosalat
- 1 pakke god bacon (140 g)
- 1 dl valnøttkjerner
- 75 g blåmuggost, f.eks. Norzola eller St. Agur
- ½ dl tørkede tranebær
Dressing:
- 1 lite hvitløksfedd
- ¼ ts salt
- 1 ts hvitvinseddik
- 1 ts flytende honning
- 2 ss balsamicoeddik
- 3 ss olivenolje
- kvernet svart pepper
Pynt:
- frisk gressløk
Tilbehør:
- godt brød
Avokado, søtpotet, salsa og koriandermajones
Koriandermajones er en skikkelig suksess blant de som elsker koriander. Den passer perfekt til grillmat.
Tid: 40 min. + 20 min. steketid
Antall personer: 4
Dette trenger du:
- 2 søtpoteter
- (à 300 g)
- 2 ss + 1 ss + 1 ss olivenolje
- 1 ts salt
- ½ ts chiliflak
- 1 boks svarte bønner (400 g)
- 1 stor rød paprika
- 2 store avokado
- 150 g babyspinat
Salsa:
- 3 store tomater
- 1 sjalottløk
- 1 grønn chili, gjerne jalapeño
- 2 ss rapsolje
- 1 ss presset limesaft
- salt og kvernet svart pepper
Koriandermajones:
- 1 lime
- 1 liten potte koriander
- 1 ½ dl majones
- salt
Pynt:
- limebåter
- frisk koriander