Tid: 30 min.+ 1 time i ovn
Antall brød: 1
400 g kokte svarte bønner
1 dl linfrø
1 dl sesamfrø
1 ss fiberhusk
2 dl kokende vann
½ dl lys sirup
3 dl havremel
2 ts natron
1 ½ ts salt
1 ½ dl kulturmelk
2 dl hasselnøtter
1 dl tørkede tranebær
Topping:
havremel
Dukkakrydder:
1 ts malt spisskummen
1 ts malt koriander
1 ss sesamfrø
3 ss grovhakkede hasselnøtter
Bønne- og gulrothummus:
2 dl kokte gule erter
2 dl kokte svarte bønner
2 lilla gulrøtter
2 hvitløkfedd
½ dl raps- eller olivenolje
2 krm salt
1 krm kvernet svart pepper
Tilbehør:
sukkerertspirer
bønnespirer
Slik gjør du:
1. Sett ovnen på 200 °C. Blend bønnene med en stavmikser. Bland linfrø, sesamfrø og fiberhusk i en skål. Tilsett vann og sirup. Rør om og la det stå og trekke i ca. 10 min.
2. Bland havremel, natron og salt. Bland de tørre ingrediensene med frøblandingen. Tilsett bønnemiks og kulturmelk, og vend inn nøtter og tranebær. Kle en brødform, ca. 1 1/2 liter, med bakepapir, og hell i brøddeigen. Dryss havremel over og stek i nedre del av ovnen i ca. 1 time.
3. La brødet hvile i formen i ca. 10 min. Hvelv det over på en rist og la det avkjøles.
4. Dukkakrydder: Rist krydderet i en tørr stekepanne. Tilsett sesamfrø og nøtter.
5. Hummus: Skrell og skjær gulrøttene i biter. Kok dem myke i lettsaltet vann. La dem renne av. Skrell hvitløken.
6. Blend alle ingrediensene til hummusen sammen med en stavmikser, og krydre med salt og pepper.
7. Skjær brødet i skiver, og server det med hummus. Dryss dukkakrydder over og pynt med sukkerertspirer og bønnespirer.
Les også: Alt du trenger å vite om surdeig
