1. Toast med pinnekjøtt og hoisinsaus
Har du litt pinnekjøtt igjen etter julemiddagen er dette en knallgod liten rett som passer som forrett eller en liten koserett. Vi har brukt skiver av små rundstykker som toast, men her kan hva slags godt brød i tynne skiver brukes.

RESTEFEST: Pinnekjøtt-rester + asiatiske smaker og søt frukt = himmelsk smakskombinasjon!
© matprat.noOppskrift toast med pinnekjøtt og hoisinsaus:
Tid: 20 min.
Antall porsjoner: 4
- 100 g renset og plukket pinnekjøtt
- 4 ss hoisinsaus
- 1 ss lys soyasaus (kan utelates)
- 1 ss finkuttet frisk gressløk
- 4 skiver brød
- 1 ss smør
- 100 g finsnittet hodekål
- 0,5 ss ristede sesamfrø
- 1/4 appelsin
Slik gjør du:
1. Bland renset og plukket pinnekjøtt sammen med hoisinsaus i en liten kjele. Varm forsiktig opp. Smak på kjøttet, og tilsett litt soyasaus etter ønske. Pass på at det ikke blir for salt. Dryss over hakket gressløk.
2. Stek brød gyllent på begge sider i litt smør. Fordel kål og pinnekjøtt på toasten. Dryss over sesamfrø og pynt med appelsin.
3. Server varm eller lun.
TIPS! Hvis du vil, kan du bytte ut appelsin med klementin.
Kilde: Matprat.no
«Bettan»: – Vi fikk tilsendt pinnekjøtt i posten
2. Kamskjell med grønnkål- og pæresalat
Kamskjell passer godt som forrett. Til neste selskap bør du prøve denne oppskriften med kamskjell i hovedrollen, og en grønnkål- og pæresalatt til.

PROTEINRIK DELIKATESSE: Har du frosne kamskjell liggende på lur i fryseren, er denne lekre og næringsrike kamskjell-retten rask og enkel å lage.
© Kai ØveraasenOppskrift kamskjell med grønnkål- og pæresalat:
Tid: 20 min.
Antall porsjoner: 4
Vinaigrette:
- 1 ss honning
- 1 ss sherryeddik
- 4 ss olivenolje, extra virgin
Salat:
- 1 sjalottløk
- 2 ss valnøttekjerner
- 1 pære
- 1 ss smør
- 75 g grønnkål
- salt og pepper
Slik gjør du:
1. Bruker du ferske kamskjell starter du med å åpne og rense skjellene. Fryste kamskjell legger du i en bolle, lar dem tine i kjøleskap og renne av seg på tørkepapir.
2. Tørk kamskjellene, og krydre med salt og pepper på begge sider.
3. Tre på 4 kamskjell med flatsiden mot hverandre på hvert grillspyd.
4. Ha rapsolje i en stekepanne og varm opp.
5. Rull kamskjellene i stekepannen slik at de blir stekt rundt og ikke på den flate siden. De skal få lett gyllen farge rundt.
6. Ha dem over på en tallerken, og del i to før servering.
7. Vinaigrette: Kok opp honning og sherryeddik, og la det koke i 2 minutter.
8. Trekk kasserollen av varmen og tilsett olivenolje.
9. Salat: Finhakk sjalottløk og valnøtter, og skjær pære i strimler.
10. Stek sjalottløk i smør, skru ned varmen og tilsett grønnkål. La det steke i 2 minutter.
11. Tilsett valnøtter og pære, og trekk stekepannen av varmen.
12. Bland alt godt sammen, og smak til med salt og pepper.
13. Server kamskjell med grønnkål- og pæresalat, og drypp litt sherryvinaigrette over.
Kilde: 3iuka.no
Prøv også: Lise Finckenhagens spicy laksemaki!
3. Gravlaks med sennepssaus på surdeigsbrød
Gravlaks med sennepssaus på surdeigsbrød er en nydelig kombinasjon. Fin smårett til julelunsjen, som julefrokost eller som sandwich til en julete afternoon tea.

KLASSIKER: Kombinasjonen gravlaks og sennepssaus er festmat i en fei!
© Sara JohannessenOppskrift gravlaks med sennepssaus på surdeigsbrød:
Tid: 20 min.
Antall porsjoner: 4
- 4 skiver surdeigsbrød
- 2 ss smør
- 8 skiver gravlaks
- 4 salatblader
- 1 stilk frisk dill
- 4 ss sennepssaus
Slik gjør du:
1. Smør smør på brødskivene. Del dem i to på skrå.
Psst! Lyst til å bake ditt eget surdeigsbrød?
2. Vask salatbladene og fordel dem på brødskivene.
3. Legg en skive gravlaks og 1/2 ss sennepssaus på toppen av hver halve skive. Sennepssausen kan også serveres i skål ved siden av.
4. Pynt med dill.
Kilde: Brodogkorn.no