3 raske forretter til jul

Har du rester av pinnekjøtt eller gravlaks og kamskjell i fryseren? Da kan du lage disse 3 herlige forrettene på 1-2-3!

forrett til jul
© Getty Images/Sara Johannessen

Hva er mest vanlig å spise på julaften? Det vanligste måltidet på julaften varierer fra land til land og familie til familie. I mange norske familier er ribbe, pinnekjøtt, lutefisk, eller torsk vanlige hovedretter på julaften. Tradisjonelt serveres det også medisterkaker, medisterpølse, poteter, saus, surkål, rødkål, svisker og tyttebærsyltetøy som tilbehør. Dessertene kan inkludere riskrem, multekrem, karamellpudding, og julekaker som pepperkaker og krumkaker.

Men hva spiser man egentlig til forrett? Vi har 3 gode anbefalinger til forretter enten på selve julaften eller om du skal arrangere juleselskap i desember.

  1. Toast med pinnekjøtt og hoisinsaus

  2. Kamskjell med grønnkål- og pæresalat

  3. Gravlaks med sennepssaus på surdeigsbrød

1. Toast med pinnekjøtt og hoisinsaus

Har du litt pinnekjøtt igjen etter julemiddagen er dette en knallgod liten rett som passer som forrett eller en liten koserett. Vi har brukt skiver av små rundstykker som toast, men her kan hva slags godt brød i tynne skiver brukes.

Pinnekjøtt oppskrift toast med pinnekjøtt og hoisinsaus

RESTEFEST: Pinnekjøtt-rester + asiatiske smaker og søt frukt = himmelsk smakskombinasjon!

© matprat.no

Oppskrift toast med pinnekjøtt og hoisinsaus:

Tid: 20 min.

Antall porsjoner: 4

  • 100 g renset og plukket pinnekjøtt
  • 4 ss hoisinsaus
  • 1 ss lys soyasaus (kan utelates)
  • 1 ss finkuttet frisk gressløk
  • 4 skiver brød
  • 1 ss smør
  • 100 g finsnittet hodekål
  • 0,5 ss ristede sesamfrø
  • 1/4 appelsin

Slik gjør du:

1. Bland renset og plukket pinnekjøtt sammen med hoisinsaus i en liten kjele. Varm forsiktig opp. Smak på kjøttet, og tilsett litt soyasaus etter ønske. Pass på at det ikke blir for salt. Dryss over hakket gressløk.

2. Stek brød gyllent på begge sider i litt smør. Fordel kål og pinnekjøtt på toasten. Dryss over sesamfrø og pynt med appelsin.

3. Server varm eller lun.

TIPS! Hvis du vil, kan du bytte ut appelsin med klementin.

Kilde: Matprat.no

«Bettan»: – Vi fikk tilsendt pinnekjøtt i posten

2. Kamskjell med grønnkål- og pæresalat

Kamskjell passer godt som forrett. Til neste selskap bør du prøve denne oppskriften med kamskjell i hovedrollen, og en grønnkål- og pæresalatt til.

Kamskjell forrett stekte kamskjell grønnkål pære salat

PROTEINRIK DELIKATESSE: Har du frosne kamskjell liggende på lur i fryseren, er denne lekre og næringsrike kamskjell-retten rask og enkel å lage.

© Kai Øveraasen

Oppskrift kamskjell med grønnkål- og pæresalat:

Tid: 20 min.

Antall porsjoner: 4

  1. 8 kamskjell
  2. 2 grillspyd
  3. 1 ss rapsolje
  4. salt og pepper
    Vinaigrette:

  5. 1 ss honning

  6. 1 ss sherryeddik
  7. 4 ss olivenolje, extra virgin

Salat:

  • 1 sjalottløk
  • 2 ss valnøttekjerner
  • 1 pære
  • 1 ss smør
  • 75 g grønnkål
  • salt og pepper

Slik gjør du:

1. Bruker du ferske kamskjell starter du med å åpne og rense skjellene. Fryste kamskjell legger du i en bolle, lar dem tine i kjøleskap og renne av seg på tørkepapir.

2. Tørk kamskjellene, og krydre med salt og pepper på begge sider.

3. Tre på 4 kamskjell med flatsiden mot hverandre på hvert grillspyd.

4. Ha rapsolje i en stekepanne og varm opp.

5. Rull kamskjellene i stekepannen slik at de blir stekt rundt og ikke på den flate siden. De skal få lett gyllen farge rundt.

6. Ha dem over på en tallerken, og del i to før servering.

7. Vinaigrette: Kok opp honning og sherryeddik, og la det koke i 2 minutter.

8. Trekk kasserollen av varmen og tilsett olivenolje.

9. Salat: Finhakk sjalottløk og valnøtter, og skjær pære i strimler.

10. Stek sjalottløk i smør, skru ned varmen og tilsett grønnkål. La det steke i 2 minutter.

11. Tilsett valnøtter og pære, og trekk stekepannen av varmen.

12. Bland alt godt sammen, og smak til med salt og pepper.

13. Server kamskjell med grønnkål- og pæresalat, og drypp litt sherryvinaigrette over.

Kilde: 3iuka.no

Prøv også: Lise Finckenhagens spicy laksemaki!

3. Gravlaks med sennepssaus på surdeigsbrød

Gravlaks med sennepssaus på surdeigsbrød er en nydelig kombinasjon. Fin smårett til julelunsjen, som julefrokost eller som sandwich til en julete afternoon tea.

Gravlaks med sennepssaus oppskrift surdeigsbrød

KLASSIKER: Kombinasjonen gravlaks og sennepssaus er festmat i en fei!

© Sara Johannessen

Oppskrift gravlaks med sennepssaus på surdeigsbrød:

Tid: 20 min.

Antall porsjoner: 4

  • 4 skiver surdeigsbrød
  • 2 ss smør
  • 8 skiver gravlaks
  • 4 salatblader
  • 1 stilk frisk dill
  • 4 ss sennepssaus

Slik gjør du:

1. Smør smør på brødskivene. Del dem i to på skrå.

Psst! Lyst til å bake ditt eget surdeigsbrød?

2. Vask salatbladene og fordel dem på brødskivene.

3. Legg en skive gravlaks og 1/2 ss sennepssaus på toppen av hver halve skive. Sennepssausen kan også serveres i skål ved siden av.

4. Pynt med dill.

Kilde:Brodogkorn.no