© Font Forlag

Lise Finckenhagens Spicy laksemaki

Denne lekre laksemakien kan du servere både til hverdags og til fest! Den smaker nydelig og er lite kunstverk i seg selv.

8. november 2019 av Lise Finckenhagen

SPICY LAKSEMAKI 

Antall: 4 ruller

sushiris 

200 g laks 

2 ss sterk chilisaus (sriracha) eller chilimajones 

1 ts sesamolje 

2 vårløk 

4 noriflak 

ristede sesamfrø, gjerne både lyse og svarte 

chilimajones 

ørret- eller lakserogn 

avokado (kan sløyfes) 

soyasaus til servering 

syltet ingefær til servering

Slik gjør du:

Hakk eller skjær laksen i små biter. Ha laksen i en liten bolle og rør inn chilisaus, sesamolje og finsnittet vårløk. Kle bambusmatten med plastfilm. Legg et noriflak på bambusmatten med den glatte siden av flaket ned. 

Fordel et tynt og jevnt lag ris på flaket. Klem det forsiktig utover slik at hele flaket er dekket av ris. Dryss over sesamfrø. Løft opp hele flaket og vend det rundt slik at risen ligger ned på plastfilmen (og bambusmatten). Legg en fjerdedel av laksen som en jevn stripe på tvers av noriflaket, litt nedenfor midten. Rull den nærmeste langsiden over fyllet og rull risen videre sammen som en stram rullekake ved hjelp av bambusmatten. Skjær rullen i seks til åtte biter med en fuktig og sylskarp kniv. 

Med avokado: 

Legg avokadoskiver på utsiden for et ekstra lekkert utseende. Skjær en halv (renset) avokado i så tynne skiver som du klarer, skivene skal fortsatt sitte inntil hverandre slik at avokadoen bevarer formen. Løft avokadoen over på et stykke plastfilm med den pene (grønne) siden ned. Press den forsiktig ned slik at skivene glir fra hverandre og blir liggende som et lite teppe. 

Legg «teppet» på makirullen, eller legg avokadoen på makirullen (det viktigste er at det blir pent) slik at avokadoen fester seg til risen. Skjær i skiver og pynt for eksempel med litt chilimjones og rogn. Legg skivene slik at fibrene går på tvers av sushibiten. Da blir det lettere å tygge over biten. 

Bruk laks, kveite, kokte kongereker, steinbit, torsk, tunfisk, kamskjell, råreker m.m. Serveres med syltet ingefær, soyasaus og wasabi. I Japan har alle bitene tilstrekkelig med wasabi (grønn pepperrot) ved servering. mens i vest blander man wasabi i soyasausen. 

© Font Forlag

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...