© Svein Finneide

«Bettan»: - Vi fikk pinnekjøttet tilsendt i posten fra familien i Sykkylven

Da Elisabeth Andreassen (62) vokste opp på en liten øy i Sverige, fikk familien tilsendt pinnekjøtt som lagde «konstig lukt» på hele postkontoret. Nå håper hun å få yngstedatteren sendt hjem til jul.

3. desember 2020 av Bjørnhild Fjeld

Da jeg var barn spiste vi alltid pinnekjøtt og alt som hørte med på julaften. Vi fikk det tilsendt i posten fra familien i Sykkylven, og det ble en veldig rar lukt på det lille postkontoret. 

«Nå har den konstiga julmaten kommit til Andreasson», sa postdamen. 

«Bettan» ble tidlig interessert i musikk, og da hennes første piano dukket opp på julaften, ble hun så glad at tårene spratt. I år er det en annen julegave hun håper å få – nemlig at yngstedatteren Nora (23), som studerer i København, kan komme hjem og feire jul sammen med henne og eldstedatter Anna (25). 

– Jeg håper inderlig at det blir lettet på de reglene før jul. En jul sammen er en ønskedrøm. Men hvis det er karanteneplikt, kan vi ikke feire sammen, dessverre. Jeg har min jobb på teater, og Anna er sykepleier på sykehus, forteller Elisabeth. Etter at ektemannen Tor døde i 2016, har Bettan fortsatt å feire jul sammen med familien hans. 

– Han har en flott familie som jeg er veldig glad i, sier hun. Juleminnene sammen med ektemannen gjennom 22 år er mange og kjære. 

– Jeg husker godt den første gangen vi feiret jul på hytta ute på Brønnøya. Der er det egentlig for kaldt til å være om vinteren, men far holdt peisen i gang og vi fikk en veldig eksotisk julehelg. Vi hugget juletre på egen tomt, det syntes jentene var eksotisk. Jeg husker også at vi kjørte spark rundt øya med saueskinn på sparken, og grillet pølser og marshmallows ute i snøen. 

Jentene husker spesielt at det var to meter lange istapper fra taket, fordi det ikke er isolert. Men det var veldig vakkert om kvelden med lyset fra stuen – litt magisk. 

Julegavetips: Venninnegaver til under 300 kroner 

HUSK MUNNBIND: På instagram minner Bettan oss alle om viktigheten av å bruke munnbind.

© Privat

På grunn av pandemien er Bettans tradisjonelle juleturné avlyst i år, men hun spiller i «Chess» på Folketeatret til 19. desember. Det er likevel en roligere førjulstid enn det pleier å være.

– Mine juletradisjoner er nok som mange andres. Jeg elsker julen og er glad i å pynte vakkert til desember. Begynner litt forsiktig første advent og fyller på etterhvert som måneden skrider frem. Jeg bruker mange dager på å dekke julebordet til lille julaften. Det blir sølv og hvit linduk og fint servise. Gjestene skal føle seg velkommen – det er fyr i peisen og norsk julemusikk. Årets julefeiring blir nok litt annerledes, uten så mange gjester i samme rom. Men det er viktig at vi holder sammen og følger de rådene som myndighetene gir, de gjør sitt beste, sier Elisabeth, som er bekymret for mange kolleger og andre som jobber i hennes bransje.

– Mange har hatt en tøff høst, og det er kanskje ikke så hyggelig å møte julen og det nye året slik situasjonen er. Jeg håper inderlig at dette ikke tar for lang tid.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...