fargetrender interiør
Sett farge på tilværelsen:

Velg årets trendfarger – eller din egen favoritt. 

© Tine Monsen, Dagny Fargestudio

Slik innreder du med farger

Interiørtendensen viser at vi går fra nøytralt til fargeglede. Alt er lov, og ekspertene gir deg tipsene til hvordan du best utnytter fargekartet.

19. mai 2018 av Lisbeth Skøelv

Farger gjør noe med humøret vårt, og er godt egnet til å vise frem personligheten. Fargene kan faktisk påvirke både produktiviteten, appetitten og sexlivet vårt. Nordmenn har de siste årene kjørt trygt med grått på veggene og nøytralt interiør. Nå mener ekspertene at farger er på vei tilbake i de norske hjem.

Dagny Thurmann-Moe:
Dagny Thurmann-Moe:

Daglig leder ved Dagny Fargestudio er en av dem som ikke er redd for å boltre seg i farger. 

© Tine Monsen

Optimismens farge

Daglig leder ved Dagny Fargestudio, Dagny Thurmann-Moe, har kåret gult til årets farge. Det begrunner hun med en dyster og uforutsigbar verden fylt av krig og katastrofer.

– Gult, deilige gult! Vi vet alle at hvis vi skulle satt farge på optimisme, da blir det gult. Gult er vennlig, litt enkelt, og har en langbølget fargebølge. De langbølgede fargene (de som er varme i fargesirkelen), gir oss energi. Når tidene føles dystre, blir skjørtekantene kortere, sies det. Og fargene kommer inn – mange og uten regler.

Hvis du er nysgjerrig på gule vegger, men ikke tør å ta det helt ut i stuen eller andre oppholdsrom, kan du kline til med en sterkere nyanse i gangen eller et annet gjennomgangsrom, mener hun.

– Ellers er gult på detaljer utrolig kult. Se for deg en puff i gult med frynser, eller en sennepsgul lenestol i fløyel. Gult glass er også veldig i vinden, så både vaser og drikkeglass er enkle måter å få inn fargen på. Gule gardiner er også helt vanvittig fint, sier fargeeksperten, som mener den enkleste måten å feile på om du ønsker et varig uttrykk på hjemmet ditt, er å velge alle fargene fra samme fargekart.

Ikke bruk kun ett fargekart

– Av samme grunn som at du ikke skal kjøpe alle møblene dine i samme butikk eller fra samme merke, skal du ikke velge alle fargene fra samme fargekart.

For mine kunder bruker jeg vanligvis farger fra tre forskjellige produsenter. Det kan høres litt omstendelig ut, men det er en liten pris å betale for å få et hjem som varer lenger enn to sesonger. 

fargetrender interiør
Fargefest i hjemmet:

Hele denne leiligheten er fargesatt uten bruk av svart, hvitt og grått av Iris Floor hos Pure & Original i samarbeid med fargeekspert Dagny Thurmann-Moe.

© Dagny Fargestudio

Lei av at "alle" har det likt

Fargeeksperten synes nordmenn er både flinke og mindre flinke til å omfavne farger i hjemmene sine.

– Norge er faktisk det mest fargerike skandinaviske landet, og hvis vi ser på kundene til mitt fargestudio, er det ofte jeg som må tråkke på bremsen. Det blir virkelig en stor transformasjon når man får utviklet en fargepalett spesielt tilpasset egen personlighet og stil. Men hvis vi ser på boligannonser, er det litt begredelig å se hvor likt alt sammen er. 

Det ser ut som om den samme personen bor i alle boligene – lik veggfarge (hvit eller grå), lik sofa (grå), like grafiske plakater og den samme vasen. Interiør har blitt noe upersonlig og katalog-aktig. Men samtidig ser vi jo endringen, farger er ikke like uvanlig, og har en enorm boost om dagen. 

male takene hjemme med farge
Mal takene:

Dagny Thurmann-Moe råder oss å male taket i en farge, gjerne samme som på veggene. Dagnys soverom er malt i skjønne, grønne toner.

© Dagny Fargestudio

Mal taket i samme farge som veggen

Man blir lei av det personlighetsløse, så nå kommer motsatsen med et større vell av farger enn vi har sett på veldig mange år. Det er bare å leke seg, oppfordrer Dagny, som også slår et slag for å male de vanligvis så hvite takene våre.

– Nå som fargene virkelig er tilbake i trendbildet, blir de hvite takene som et slags svært hvitt flak på toppen som ikke harmonerer med resten av interiøret. Takene var jo ikke hvite før, og det er overhodet ikke noe must at de skal være det nå heller. Hvis taket får samme farge som veggene, vil rommet med en gang se mer harmonisk og gjennomtenkt ut. Effekten vil bli at man fjerner følelsen av vegg og tak, og rommet vil føles mer romslig. Dette gjelder både mindre og større rom. 

rød farge hjemme
Avstemte rødtoner hjemme:

Dagny Thurmann-Moe har innredet stuen sin i varme røde nyanser som går over i plomme og rik lilla. Gardiner i samme fargenyanse rammer inn interiøret. 

© Dagny Fargestudio

Trivsel og velvære er målet

Bjørg Owren, kreativ leder ved IFI (Informasjonskontoret for farge og interiør), er enig med Dagny i at hovedtrenden fremover er at fargene er tilbake.

– Alle farger – og i alle nyanser. Stilbildet blir mer variert, vi mikser og blander og skaper vårt eget. Trivsel og velvære er målet, og da må vi gjøre det personlig. Det er like «riktig» med en lys og delikat kontinental loungestil, som minimalistisk lyst og nordisk, eller en frisk og herlig miks av frodige former, farger og tekst­urer. Det er ingen fasit, sier Bjørg.

Bjørg Owren Ifi
Bjørg Owren:

Kreativ leder ved IFI (Informasjonskontoret for farge og interiør) mener interiøret blir mer levende, interessant og personlig hvis du tør å utforske fargene.

© Ifi.no

Ikke glem gulvet

Hun mener at du selv velger hvordan du vil bruke farger i hjemmet ditt. Med maling og tapet kan du gjøre mye. Her skaper du rammen rundt interiøret, sammen med gulv.

– Vi går videre fra trenden med en fondvegg mot tre nøytrale vegger. Nå er det farge på alle fire vegger i et rom. Det gjelder også tapet.

Når du skal jobbe med farger i et rom, ikke glem gulvet. Det er en stor flate som betyr mye for helheten. Mange tenker at tregulv er nøytrale, men det er de ikke.

– Gulvet er på mange måter det viktigste elementet for å skape det interiøret du ønsker. 

Gi rommene forskjellig karakter

Og ikke vær redd for å sette farge på veggene. Erfaringen mange gjør seg nå, med overgang fra hvite til fargede vegger, er at møbler og bilder kommer mye tydeligere frem, og tapet med mønster er ypperlig som bakgrunn også for bilder. Gamle regler er til for å utfordres, sier Bjørg.

Hun legger til at helhet ikke betyr at det skal være samme farge i alle rom.

– Interiøret blir mer levende, interessant og personlig når rommene får litt forskjellig karakter. Du kan variere med ulike nyanser på veggene fra rom til rom, og variere mellom lyst og mørkt, og mer eller mindre kulørt. Alternativt bruke nyanselike nabofarger, sier Bjørg Owren. 

Blå farge hjemme
Norsk favorittfarge:

Fargerike kåret blått til årets farge, en farge vi nordmenn elsker. 

© Fargerike

Slik matcher du fargene:

Mange synes det er vanskelig å vite hvilke farger som passer sammen. Det trenger vi ikke å bekymre oss for, ifølge ekspertene.

– Egentlig passer de fleste farger med hverandre. Det viktigste er kanskje å variere nyansestyrkene. Altså duse, sterke og støvete farger sammen i et rom. Det vil gi en dypere og mer sofistikert palett, sier Dagny Thurmann-Moe.

Bjørg Owrens beste tips er å gå for yndlingsfargene dine.

– Det er et godt utgangspunkt, for det viser seg at favorittene holder seg relativt stabile gjennom livet. Med favorittene som basis i din personlige palett, går du ikke så fort lei som med trendfarger som basis. Hvilke farger du ellers skal satse på, avhenger av om du trives med lyse eller mørke farger. Vil du ha et rolig uttrykk eller mer liv? Det finnes mange fargeoppskrifter: Vil du ha det rolig, er ton-i-ton/monokrom enkelt å jobbe med. For litt mer liv kan du jobbe med nabofarger. Og litt mer spennende blir det hvis du trekker en komplementærfarge inn, sier Bjørg. 

Farger Raw Canvas og Soft Teal fra Jotun
Delikate farger hjemme:

Ønsker du å starte forsiktig med å -innføre farger i hjemmet, er fargene «Raw Canvas» og «Soft Teal» fra Jotun et trygt valg.

© Jotun

5 fargefeil du kan unngå hjemme

Styr unna de vanligste feilene neste gang du skal velge farge.

1. Feil gjengivelse

Du kjøper maling etter å ha sett en farge du falt for på nett eller i et interiørblad. Men fargen på veggen blir ikke slik du hadde trodd. Årsak: Fargen du ser på skjermen eller på trykk, vil aldri være en riktig gjengivelse av fargen.

2. Låne fra venner

Fargen som var knallfin på veggen hos venninnen din, blir ikke like fin hos deg. Årsak: Farger påvirkes av underlaget det males på, hva som ellers er i rommet og ikke minst lysforhold.

3. Glemme helheten

Du er godt fornøyd med veggfargen du har valgt, men når du møblerer rommet, blir du skuffet. Årsak: Da du valgte fargen, glemte du å ta hensyn til at den skulle passe til resten av inventaret.

4. Liten fargeprøve

Du kjøper maling etter å ha sett en liten fargeprøve og fargen ble helt annerledes på veggen. Årsak: Øyet lurer oss til å oppfatte fargen annerledes på en stor flate enn på en liten prøve.

5. Droppet gulvtest 

Fargen på veggen ble lekker, men etter at veggene ble malt ser det ut som om gulvet også burde vært skiftet. Årsak: Du droppet kanskje å teste fargen mot gulvet. Mange gjør det, fordi de tenker at parkett eller gulv i en nøytral farge som grått eller beige går til alt. Men alle de såkalte nøytrale fargene har en undertone som kommer spesielt godt frem når den settes sammen med feil veggfarge.

Kilde: Bjørg Owren/ifi.no

Kanskje er du også interessert i...