Rydde:
Rydde:

Er du lei av å ha det rotete hjemme? Prøv ryddeguru Marie Kondo sine geniale tips, og få orden på sakene én gang for alle.

© Getty Images

Rydd én gang – bli kvitt rotet for alltid!

Ryddemetoden som har tatt verden med storm.

15. mars 2019 av Bjørnhild Fjeld og Tore Fjeld (foto)

Synes du at du rydder og rydder, men aldri blir helt ferdig?

Det er du ikke alene om, ifølge den japanske rydde-eksperten Marie Kondo. Hun har utviklet sin egen metode for rydding som hun kaller KonMari-metoden, og denne skriver hun om i boken «Magisk opprydning» som nylig ble utgitt på norsk.

Rydding har aldri vært Thea Klingenbergs greie. Det var før KonMari-metoden. Nå har hun full oversikt og bruker ikke tid på å lete etter ting lenger.

– Jeg er god til mye, som å lage mat, men rydding har aldri vært min greie, forteller Thea, som bor i en leilighet på Torshov i Oslo sammen med sønnen Tidemann på 5 år. Til daglig jobber hun som talentutvikler i Radio Norge, i tillegg til at hun har sin egen blogg. 

Rydd én gang 

Thea fikk boken av en venninne, og leste  den på en kveld. Så begynte hun å rydde.

– Jeg er en person som bare kaster meg uti ting. Jeg satte i gang og holdt på til halv tre om natten, forteller hun.

Ifølge KonMari skal du ved å gjennomføre en stor ryddemaraton én gang, slippe å rydde mer resten av livet.

– Den daglige ryddingen må du fortsatt gjøre. Men jeg synes det funker utrolig bra. Det er et system som er lett å følge, mener Thea. 

OVERSIKT: Ved å brette og rulle underdelene etter KonMari-metoden slik at alt er synlig ovenfra, kan Thea kaste ett blikk i skuffen og  umiddelbart finne f.eks. favorittskjørtet.

© Terje Fjeld

Slik lykkes du

Hovedprinsippet i KonMari-metoden er at du skal rydde etter kategori. Først skal du kaste alt du ikke ønsker å ta vare på, deretter skal du finne en plass for alle tingene.

Når alle tingene har et «hjem», vil du alltid vite hvor de er. Tenk deg at du har et tilsvarende system hjemme som det er på mange arbeidsplasser. Penner ligger på ett sted, papir på et annet.

Lyst til å teste KonMari-metoden? Her har du oppskriften!

UT AV SKAPET: «Har lest en magisk bok som for eksempel fører til opprydning av sengetøy en lørdag morgen» postet Thea på Instagram. 

© Foto: @theakli.

Forandret livet til ryddeguruen

Smykkedesigner og glasskunstner Camilla Prytz har definitivt aldri vært noe rotehue, hjemme hos henne har det alltid hersket orden. Men det har vært på overflaten.

– Samboeren kjøpte denne boken til meg i New York. «Jeg kan jo rydde», svarte jeg, men han insisterte på at dette var noe helt annet, forteller Camilla.

Og da hun begynte å lese boken forsto hun at dette var en helt ny måte å tenke på, som kunne forandre livet hennes.

– De som kjenner meg vet at jeg er langt over snittet opptatt av rydding og vasking. Jeg går etter vennene mine med støvsugeren, og kaster avisen før folk har rukket å lese den ferdig. Tvangstanker og nevroser vil kanskje noen kalle det, men for min del har det også noe med estetikk å gjøre. Støv og rot gjør meg ukonsentrert. Rene, ryddige og vakre omgivelser inspirerer meg til å jobbe og skape. Men jeg har alltid følt at ryddingen ble en neverending story, som har tatt for mye tid, sier hun.

Synes du det er kjedelig å rydde? Gjør jobben morsommere med god underholdning på øret!

FRELST: Kunstner Camilla Prytz har fått full orden på alt materielt med den japanske metoden.

© Foto: Terje Fjeld

– Alt jeg hadde lært om rydding var feil!

Etter at hun leste boken ryddet Camilla hver krik og krok i huset i Kristiansand og leiligheten i Oslo etter KonMari-metoden. 

– At noen som var så pinlig ryddig, kunne være så rotete, hadde jeg aldri drømt om. Alt jeg hadde lært om rydding var feil!

Camilla sier at hun har kvittet seg med store mengder klær og alt hun har mer enn to av. Alle plaggene er gitt til Fretex, og i en periode kjørte hun og moren i skytteltrafikk med fulle søppelsekker med klær.

– Jeg synes bretteteknikken som gjør at du ser alle klærne dine, er helt genial. Samboeren min fant for eksempel aldri noen svarte bukser. Da jeg ryddet fant jeg ut at han hadde 17!

Ved å brette klærne etter metoden krøller de seg heller ikke, og Camilla bruker samme teknikk når hun pakker kofferten for reise.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...