grønne planter til badet kjøkkenet soverommet
Grønt er skjønt:

Dekorer hjemmet ditt med grønne planter i alle rom!

© Getty

Vi guider deg: Grønne planter - rom for rom!

Det er trendy å pynte med grønne planter inne, men noen plater trives bedre enn andre. Sjekk våre beste tips for å lykkes med grønne planter!

15. februar 2018 av Kaja Berentsen

Grønne planter er skikkelig i vinden for tiden. Ikke bare er de utrolig lekre og kan brukes som interiørartikler, men mange er også helsefremmende og har mange positive effekter på inneklimaet.

Helsefremmende fordeler

NASA har tidligere forsket på luftrensende planter (NASA Clean Air Study), og har kommet frem til at det er flere planter som er med på å rense luften i rommet de befinner seg i. Men grønne planter er ikke bare luftrensende, de har også mange helsefremmende fordeler.

Kari Brekke jobber hos Mester Grønn. Hun er utdannet gartner og er ekspert på grønne planter.

- Grønne planter er kjent for å tiltrekke seg svevestøv og dempe støy. Enkelte planter kan også rense inneluften for flyktige organiske gasser som formaldehyd og benzen. Forskning viser at grønne planter kan redusere hodepine med hele 45 % og trøtthet med 32 %. Økt oksygeninnhold i luften reduserer dessuten stress, og øker konsentrasjon og kreativitet.

grønne planter gir bedre helse og inneklima
Bedre helse

Grønne planter har mange helsfremmende fordeler.

© Getty

Hvordan lykkes med grønne planter

Grønne planter er ofte veldig lettstelte, men det er likevel greit å ha noen kunnskaper om planten før du kjøper den. 

1. Mange grønne planter er lyskrevende og trenger derfor å bli plassert et sted med mye lys. På sommeren må du likevel passe på at planten ikke får for mye lys. Da kan den få sviskader på bladene.

2. De aller fleste grønnplanter foretrekker å vannes grundig når de vannes. Men pass på at de ikke blir stående i vann. La planten nesten tørke opp mellom hver vanning.

3. I vinterhalvåret er plantene i mer eller mindre hvilemodus.. Både vannbehovet og næringsbehovet reduseres derfor kraftig fordi de vokse mye mindre. Du kan derfor vanne og gjødsle planten mindre på vinteren enn om sommeren.

grønne planter lettstelte
Lettstelte

Grønne planter er perfekt for deg som ikke har grønne fingre!

© Getty

Til baderommet:

Badet kan være et vanskelig rom å innrede med planter, da det ofte ikke har noe naturlig lys og luftfuktigheten er høyere enn ellers i huset. Men ikke fortvil, det finnes likevel planter som vil trives på badet. Det du bør se etter når du skal kjøpe planter til badet, er bregner eller planter som kommer fra tropiske strøk. Disse trives bedre med høy luftfuktighet, da de har sin opprinnelse fra blant annet regnskogen. En liten huskeregel er at planter som anbefales å dusjes, har et behov for høyere luftfuktighet enn mange andre, og passer dermed ypperlig på badet.

Disse plantene bør du velge: Zamioculcas, Bambus, Aspargus, Monstera, Corokia, Fredslilje, Callisia, Grønnrenner, Yucca, Schefflera, Ceropegia, Myrt og Myrsine, Gummifiken, Eføy og Hoya.

Dersom badet ikke har noe naturlig lys, kan Aloe Vera, Sjømannstrøst og sukkulenter være gode alternativer.

Kari Brekke forteller at orkideen Phalaenopsis, også trives godt på badet, selv om denne er blomstrende og ikke er en grønn plante.

Planter på badet aloe vera sukkulent
Planter på badet

Sukkulenter og Aloe Vera er dekorative planter som trives godt på baderommet.

© Getty

På kjøkkenet:

På kjøkkenet kan det være ekstra fristende å velge spiselige planter og urter. Ikke bare er de fine å se på, men de vil også kunne tilføye noe ekstra til maten. Sitrusfrukter er et godt alternativ. De er fine å se på, men blir også fort en fristende ingrediens i maten. Calamondin er et spennende alternativ. Frukten på treet ser litt ut som små klementiner, som fint kan brukes i salater, juicer eller på en sjokoladekake. Sitron og tomater er også fine alternativer, som begge gjør seg godt på kjøkkenbenken.

Les mer: Slik lager du spirer hjemme

Spiselig plante frukt kjøkken
Spiselig

Calamondin er perfekt i salaten eller på sjokoladekake!

© Getty

I stuen:

Stuen er gjerne der vi har størst plass, og det kan være et spennende element å ha en litt større plante i dette rommet, som gjør litt mer ut av seg. På denne måten blir planten nesten som et møbel i stedet for bare en liten detalj. 

Store planter: Yucca palme, Fiolinfiken, Kroton, Elefantfot, Bjørkefiken og Kentiapalme. Det finnes mange mange fler, så her er det bare fantasien som setter grenser.  

Om du ikke har plass til en stor plante, eller rett og slett ikke ønsker noe stort, finnes det også utallig varianter som er litt mindre. Sukkulenter, små kaktuser og kaffeplante er eksempler på litt mindre planter for deg som heller vil at planten(e) skal være en fin detalj. 

store planter i stua interiør
Store planter

Velg store planter som gjør litt ut av seg

© Getty

På soverommet/arbeidsrommet:

På soverommet og/eller arbeidsrommet bør du velge planter som er luftrensende for et bedre inneklima. Velg også planter som kan nøytraliserer organiske gasser som formaldehyd og benzen. Disse stoffene kan forårsake hodepine, tretthet, nedstemthet og stress. 

Disse plantene bør du velge: Sverdbregne, Grønnrenner, Eføy, Svigemors tunge, Arekapalme, Draketre, Paraplytre, Gummiplante, Bjørkefiken og Fredslilje.

Det er også verdt å nevne at lavendel er et godt alternativ til soverommet, selv om det ikke er en grønn plante. Lavendel er kjent for å reduserer stress og angst, og har en beroligende effekt. Akkurat det vi ønsker på soverommet! 

Bedre søvnkvalitet med grønne planter lavendel aloe vera
Bedre søvn

Noen planter kan forbedre søvnkvaliteten din og øke konsentrasjonen.

© Getty

Kanskje er du også interessert i...