Slik påvirkes du av fargene rundt deg

Hvilken farge bør du ha på soverommet og hva med stuen? Fargene har større betydning enn du tror!

12. april 2016 av Dagny Thurmann-Moe

Det er gammelt nytt at vi blir påvirket av fargene rundt oss, og det gjøres jevnlig en mengde forskning og undersøkelser på temaet.

Vi er nysgjerrige på fargene, litt engstelige for dem, føler oss tiltrukket av dem, og er veldig veldig ofte i villrede om hvilken farge vi skal velge og hvorfor.

Nå er det slik at farger er et veldig personlig valg, men det finnes en del fakta om hvordan folk flest oppfatter de forskjellige fargene i ulike situasjoner.

Vet du hvordan de ulike fargene påvirker deg? Se oversikten nederst i artikkelen!

Varme og kalde farger

Farger er som vi vet lysbølger, og disse lysbølgene innheholder forskjellig energi, som mennesket trenger.

Blått har de korteste bølgene og oppfattes som beroligende, mens rødt har de lengste og oppfattes som energisk. Og så kommer resten av fargene i forskjellige graderinger mellom disse to.

Veldig enkelt fortalt kan vi si det slik at varme farger (rød, gul, oransje, korall, fiolett og varm grønn) gir oss energi, mens kalde farger (blå, grønn og indigo) er beroligende.

Igjen er det store variasjoner i nyansespekteret. En klar og sterk blåtone kan oppfattes som like støyende som en knall rød, samtidig som en dus gultone kan føles avslappende.

 

Slik påvirkes du av fargene:

 

© H&M Home

Blått og grønt:

Dette er de to hovedfargene ute i naturen, og gjør oss avslappede og rolige. De er begge ultimate veggfarger på grunn av sine nøytrale egenskaper.

Det vil si at de fremhever fargene rundt seg og gir dem glød, samtidig som de kan ta en roligere rolle i bakgrunnen selv.

I forskning på feltet kommer begge disse fargene frem gang på gang, og effekten er den samme; hjernen er skjerpet, vi jobber bedre, vi slapper av mer og er mer fokuserte. Det er her vi hører hjemme.

 

Lilla:

En farge man gjerne elsker eller hater. Veldig få har et nøytralt forhold til lilla, selv om den absolutt har noen veldig spennende egenskaper.

Lilla er nemlig kjent for å fremme kreativitet, og trigger noe i hjernen vår, som setter opp giret når den blir utsatt for fargen.

Den kan dog være komplisert for folk med f.eks. maniske lidelser, nettopp på grunn av det høye energinivået og triggingen. Det kan bli litt mye, og man kan føle seg urolig og stresset.

© Mester Grønn

Rosa:

Enda en elsk/hat-farge! Rosa er en fryktelig stigmatisert farge, og det er jo synd, siden også den har mange positive egenskaper.

Rosa er egentlig lyserødt, og ble tidligere ansett som en maskulin (selv om farger ikke har kjønn) og sterk farge.

Frem til 1940-tallet var fargen er typisk guttefarge. Fargen kan både virke beroligende og opphissende.

 

Rødt:

Rødt er en sterk og varm farge, som er veldig dominerende i ethvert rom den plasseres i.

Føles for mange for energisk til å ha på vegg, men kan virkelig skape noen helt fantastiske uttrykk hvis den brukes riktig.

Rødt er bortimot den perfekte sofafarge!

 

Oransje:

Det sies at oransje er den gladeste fargen. Massevis av god energi, og et både dominerende og lekent valg.

 

© Ellos Home

Gult:

Jeg liker gult! Og det gjør sikkert du også. Men det er en vanskelig veggfarge!

Men lykkes du, lykkes du virkelig. Det er en skikkelig gladfarge, som avgir masse positiv energi.

Men det holder med en liten dash. En pute, et pledd eller en vase er nok for de fleste av oss. Men digger du gult, gi gass.

 

Grått:

Grått er i beste fall en nøytral farge, og i verste fall tyngende og deprimerende. Det er som å male huset i evig gråvær, rett og slett helt absurd.

Det er ikke en veggfarge for meg. Utrolig vanskelig å lykkes med, krever mye av fargepaletten ellers.

Viktig hvis man absolutt vil ha grått, er å holde seg til én ting, som vegg, sofa eller gulv. Pass på å tilføre farge-farger for å få en positiv stemning i rommet.

 

Hvitt:

Hvitt er en unaturlig farge for mennesket å oppholde seg i, du finner ikke lignende i naturen, med mindre du er i en snøstorm.

Siden fargen reflekterer så mye lys, kan det rett og slett bli for mye for retinaen, som så sender smertesignaler til hjernen, som igjen kan føre til hodepine.

Det er vanskelig å skape atmosfære og stemning i et hvitt interiør. Dette kan ofte løses ved å ha litt fargepigment i den nyansen du velger, og bruke farger på andre elementer i interiøret.

 

Taras fargeekspert Dagny Thurmann-Moe

Alder: 36.
Bor: Ljan i Oslo.
Familie: Gift med Pål, døtrene Indis og Stella.
Aktuell med: Dagny har eksperimentert med farger og klær fra hun var 5 år, og studerte fargeteori fra hun var 16. Driver i dag firmaet The Daily D, tilbyr foredrag og fargeekspertise innen interiør, arkitektur og møbler.
Hovedregel: Alle rom i huset skal gi gladfølelse!
Følg henne: På Instagram @farge_dagny.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...