10 tips til den perfekte festen
Lag en fest med pynt og god stemning som underholder gjestene dine. Denne listen gjør planleggingen til en lek!
Taras 10 tips for en vellykket fest
Vi har snakket med noen av våre spaltister om alt fra hvordan lage en bra fest, hvor mange drikkevarer du bør ha til fest, hva slags pynt til fest du bør tenke på, til hvordan du skal underholde.
Ekspertene våre
Fra venstre: Taras vinspaltist Gunnhild Bjørnsti, blomsterdekoratør Finn Schjøll og matblogger Marit Røttingsnes Westlie (Fru Timian).

1. Beregn nok mat
Skal du servere buffé, så bør du beregne 400-500 g mat per gjest, inkludert salat og brød, sier Fru Timian.
Til en passelig stor buffé bør man servere to kjøttretter, en fisk-/skalldyrrett, to salater, hvorav en vanlig grønn salat og en mer mettende salat, f. eks waldorf-salat, potetsalat eller bønnesalat, pluss brød.
Dessuten anbefaler Fru Timian to sauser/ dressinger - det binder rettene sammen og er superenkelt å lage.
– Jeg vil anbefale en kald saus laget på yoghurt/rømme og en frisk urtebasert dressing eller pesto - begge deler passer til både kjøtt og fisk, sier matbloggeren.

2. Planlegg - og gjør det enkelt
Lag mat som du kan gjøre klar på forhånd, så du er uthvilt når gjestene kommer, og kan delta på festen. Om det betyr at du må kjøpe enkelte ting ferdig, så gjør det. Det er viktigere å legge listen lavt, og dermed kunne invitere oftere, når du vet at det ikke blir stress.
Gjør det enkelt, men godt, med for eksempel gode kjøttboller og deilig spekemat. Kjøp ferdige soltørkede tomater og oliven, anbefaler Fru Timian.

3. Beregn nok og riktig drikke
– Man beregner ca 7 glass per flaske vin. Det er vanlig å beregne 1 glass vin til forrett, 2 glass vin til hovedrett og gjerne et glass dessertvin eller champagne som avslutning, totalt 4 glass per person. Personlig synes jeg det er delikat å avslutte måltidet med musserende vin eller champagne, sier Taras vinspaltist Gunnhild Bjørnsti.
Skal du ha buffé, anbefaler eksperten å beregne 2-3 glass hvin til hver person. En Soave kan passe godt både til aperitiff og til ulike retter.
En god allroundvin til festmaten er Anselmi Capitel Foscarini fra Soave, eller A.A. Badenhorst Secateurs Chenin Blanc 2015 fra Sør-Afrika - begge står godt til mange matretter.

4. Bobler passer til alt
Bjørnstis favorittvelkomstdrink er Champagne Blanc de Blanc, altså champagne laget kun på chardonnay-druer.
– Ønsker du rimeligere bobler, vil jeg anbefale cava, for eksempel Anna de Codorniu Blanc de Blanc Brut, sier hun.
Til dessertvin anbefaler hun noe lett og forfriskende, gjerne en Moscato d'Asti-variant med perlende bobler. Den passer de fleste desserter og er lav på alkohol.
Lær mer om champagne: 10 ting du ikke visste om de edle boblene

5. Tilby et godt alkoholfritt alternativ
Vinspaltist Gunnhild Bjørnsti anbefaler en god eplejuice som fra Ringi eller Egge Gård som et alternativ til de som ønsker noe uten alkohol.
– Server den i vinglass med isbiter, det er så godt og forfriskende, sier hun.
– Jeg vil slå et slag for at vi gjennomfører bowle, i stedet for å sette frem kjipe brusflasker. Jeg synes de som ikke drikker alkohol også fortjener noe spennende å drikke til god mat, sier Fru Timian.

6. Ha fokus på gjestene
– Det er min jobb som vert at gjestene har det bra, den rollen er viktig for meg. Men husk: Noen passer best til å være vertskap, andre passer best til å være gjester. Sånn er det bare. La oss dyrke det vi er best til! sier blomsterdekoratør Finn Schjøll, som elsker sammenkomster.
Det viktigste er alltid gjestene, understreker han.
– Jeg veksler på hvor mange og hvem jeg inviterer, og legger mye omtanke i bordplasseringen, at ikke de samme alltid blir plassert ved siden av hverandre og lignende. Blir alt riktig lagt til rette, går festen av seg selv.

7. Blomster liver opp et bord
Alltid ha rikelig med blomster, råder Finn Schjøll, som anbefaler heller mange små buketter enn en stor midt på bordet. Og det gjør ikke noe om det ikke blir perfekt.
– Perfekt er kjedelig og slitsomt for alle, derfor kjøper jeg med vilje lys i forskjellige farger, for å bryte opp litt. Når det er sesong for det, kan man finne kongler, kvister og grener i naturen og pynte med, og nå er det perfekt å bruke løkblomster, ranunkler, tulipaner og småblomster til dekor. Bruk blomstene som følger årstiden.

8. Ha fokus på kos
Er du gjest, kle deg i noe fargerikt eller pent som du blir glad av. Farger blir man i godt humør av, anbefaler Schjøll.
– Er du vert, tenk enkelt og gjør det du mestrer, lag noe du vet du kan. Bruk snarveier. Har du ikke tid til å bake en kake, kjøp en ferdigbunn og klin på litt krem og blomster og pynt. Lyv der det trengs, og for all del ikke snakk deg selv ned. Tenn lys, gjør det koselig. Tar festen helt av og gjestene danser på bordet, la dem få lov til det. Man må aldri være redd for å ha det gøy!

9. Lån eller lei det du mangler
Mangler du dekketøy, stoler eller bord? Det finnes flere måter å løse det på!
- Spør gode naboer eller Facebook-venner om å låne det du mangler. Mange har sammenleggbare bord og klappstoler på lager og ekstra bestikk til festlige anledninger.
- Flere firmaer tilbyr utleie av alt du måtte trenge til et lite eller stort selskap, fra bord, stoler, bestikk, servise og duker til partytelt, varme, lys og dekorasjoner og til og med grill, garderobeløsninger og toaletter. Søk for eksempel på utleie av bestikk for å finne et utleiefirma i ditt område.

10. Spleis!
Arrangerer du spleisefest, så får du både et stort utvalg smaker og retter, og dessuten er det både billig og morsomt.
Hvorfor ikke be gjestene ta med seg en kuvert (glass, bestikk, serviett og tallerken) og en klappstol hver? Dette gjør det til en fest som garantert vil bli husket!
