ryddetips, smart rydding, konmari metoden
Ryddetips:

Et ryddig hjem gir mindre stress i hverdagen!

© Getty Images

Slik får du et ryddig og rikere liv

En skikkelig ryddeøkt kan føre til mer overskudd, energi og penger! – Rydding og bedre økonomi henger sammen, sier forfatter Ellen Dyrop.

14. oktober 2017 av Cecilie Espensen

Vi lever i en tid hvor flere kjenner på tidsklemma, mange har ønsker om større økonomisk frihet, noen er utbrente og syke. Mine tips og innspill i «Ta tiden tilbake» håper jeg vil kunne bidra til større livsglede, bedre økonomi og et bedre miljø, både lokalt og globalt», skriver Dyrop i forordet på boken som gjenspeiler en holistisk tankegang om at alt henger sammen.

– Boken er myntet på oss voksne kvinner, men også de som er yngre, som ønsker å ta tiden tilbake, ha tid til det som gjør en glad. Ha tid til å se urtehagen vokse, være sammen med de man er glad i, bake brød – og leve i nuet. Det er litt mindfulness, dette.

Rydding = oversikt og overskudd

Dyrop, som har holdt på med gjenbruk, egendyrking og «slow living» i flere tiår, er ute med sin 8. bok som tar for seg nettopp disse temaene – og det å rydde. Tara Hjem har spurt forfatteren om verdien av å rydde sett med de økonomiske brillene på.

– Rydding er god økonomi, sier Dyrop.

– Rydder du, får du oversikt – og overskudd til å gjøre det du egentlig ønsker å gjøre. Da unngår du å kjøpe inn noe du allerede har fordi du enten ikke finner det eller har glemt at du har det – fordi du ikke har orden. Ting du ikke har bruk for, kan du selge eller gi bort. Rydding kan gi en boost til både lommeboken og energinivået ditt.

forfatter Ellen Dyrop, bok Ta tiden tilbake
Forfatter Ellen Dyrop:

«Rydding kan gi en boost til både lommeboken og energinivået ditt», sier Ellen.

© Ingeborg Øien Thorsland

Rikdom måles ikke bare i penger, men også i energi, glede og tid.

– God tid, som vi alle egentlig ønsker oss mer av, har for meg en dobbel betydning. Hvis vi tar for eksempel det å rydde: Gi deg selv god nok tid til å gjøre det, så det ikke blir en stressoppgave og et heseblesende mas, slik at den tiden du bruker på å rydde oppleves som en god tid. Det er viktig for oss å være til stede i det vi gjør, det handler om mindfulness.

Mindre stress i hverdagen

Egendyrking er sunt for deg, miljøet og lommeboken. Reparasjon av klær fremfor kjøp av nye er økonomismart. Det samme er det å rydde innenfor husets fire vegger. Dyrop er selv ingen fanatisk rydder, men har gjennom egen erfaring lært at orden gir mindre stress i hverdagen og mer penger i kassen.

– Jeg liker å ha saker og ting rundt meg, det er ikke det, men jeg liker ikke rot og søppel, sier Dyrop og forklarer videre: – Jeg tenker at jeg ikke trenger ti vaser som tar opp plass i skapet, men heller tre som jeg liker og som blir brukt. De sju andre kan jeg kvitte meg med.

Hun råder alle til å ta en opprydning i skap og skuffer en gang i blant og rydde ut og eventuelt selge det som er overflødig.

– Rydd for eksempel kjøkkenet. Man trenger ikke tre kjevler. Eller åtteogførti øser som tar opp plass i kjøkkenskuffen – og som ikke blir brukt. Det holder med en eller to.

Rydding av kjøleskap og kjøkkenskap er et annet godt økonomisk tips. Rydd ved å spise rester. Penger spart. Da får du også oversikt over hva du har og unngår å kjøpe inn noe du allerede har. Det samme gjelder klesskapet.

Rydding, sortering, kasting og plassering

Dyrop, som gjerne kaller seg selv en samler, er en av mange som kastet seg i ryddingens vold etter KonMari-metoden (ryddemetode som tok Norge med storm i fjor, journ. anm.).

– Jeg måtte bare prøve dette, jeg var i utgangspunktet skeptisk, forteller Ellen.

Klesskapet og bokhyllen fikk gjennomgå. Rydding, sortering, kasting og plassering. Metoden som lover «evig» orden dersom du er flink til å rydde opp etter deg etter skikkelig storrydding, fungerte godt hjemme hos samleren.

Klesskapet mitt var overfylt og jeg trodde jeg måtte kvitte meg med mye klær da jeg gikk i gang med dette. Men det var ikke tilfelle. Jeg fikk plass til alt etter at det var sortert og brettet på KonMari-metoden. Det er kanskje rart å si det, men jeg elsker brette-metoden hennes. Det er underlig, det er akkurat som om tøyet er renere og penere nå når jeg tar det ut av skapet – som fortsatt er like ryddig. Jeg er hekta!

Den japanske ryddeguruens teori om at vi aldri har lært oss å lage systemer, verken hjemme eller på skolen, virket fornuftig.

– Ja, hun har rett i det, sier Ellen. – Disse ryddebøkene lærer deg å lage systemer som fungerer.

Enkle grep for en bedre hverdag

I sin egen bok tar hun for seg den mer hverdagslige ryddingen, som å holde det ryddig i oppholdsrommene hvor man møtes og er sosiale, og å ha smarte løsninger for alt vi skal resirkulere – om å rydde for sin egen velværes del.

– Det er lurt å rydde litt i skuffer og skap en gang i mellom. Og stille deg spørsmålet neste gang du vurderer å kjøpe noe: Trenger jeg det? Har jeg plass til det? Her ligger det også litt sparing. Det gjelder å være litt bevisst.

– Jeg liker for eksempel å legge meg i en ryddig seng. Da må jeg faktisk re den opp om morgenen. Det samme gjelder kjøkkenet. Jeg liker å stå opp til et ryddig og rent kjøkken, det gjør meg glad. Da må jobben gjøres kvelden før. Men det er bare små, enkle grep som skal til for at hverdagen går litt greiere.

Det gjelder å finne systemer som fungerer hjemme hos deg – og for deg. Finn systemer for å unngå det daglige rotet, så kan du heller bruke tiden på andre ting enn å rydde, ting som gir deg glede, som å bake brød, lese eller bare «være».

Les også: 10 stylingtips for et stressfritt hjem!

ryddetips, Ta tiden tilbake, Ellen Dyrop
Ryddetips:

I «Ta tiden tilbake» fra Gyldendal får du mange budsjettvennlige tips som gir deg mer penger i kassa. 349 kr.

© Gyldendal

Ellens 6 tips til et ryddigere hjem:

1. Lag et system for oppbevaring og behandling av post. Det er utrolig hvor mye rot det blir av aviser og uviktige papirer som ligger spredd over hele huset. Trekk en banankasse med avispapir og bruk den til å oppbevare gamle aviser. Tøm den to ganger i uken slik at det alltid er plass. Med klistrelappen «Nei takk til reklame» på postkassen unngår du det rotet det blir med mye unødvendig reklame.

2. Kjøkkenet er husets hjerte. Gjør det derfor til en vane å rydde kjøkkenet for oppvask og rot før du går og legger deg. Det er alltid hyggeligere å starte dagen i et ryddig kjøkken!

3. Ha et bevisst forhold til tingene dine. Har du gjenstander du ikke har brukt på 2–3 år, er det fint å gi dem til noen andre. De kan selges på Finn.no eller leveres i en bruktbutikk, på loppemarked eller til en gjenbruksstasjon. Det du ikke har brukt på to år, kan du kvitte deg med, og er en god rettesnor for hva du trenger å ta vare på.

4. Tenk godt igjennom om du virkelig har bruk for det før du går til anskaffelse av nye ting. Se for deg hvor du skal ha tingene, og hvilken nytteverdi de har før du kjøper. Kjøp kvalitetsgjenstander som du liker, de varer gjerne lenge.

5. Liker du å legge deg i en nyoppredd seng, er det lurt å gjøre det til en vane å re sengen hver morgen.

6. En gang i uken går familien sammen om å vaske og rydde huset grundig. Når alle deltar, er det ofte gjort på kort tid, og alle blir involvert i den jobben det er å holde hjemmet rent og koselig.

Les også: Rengjøring = trening!

ryddetips, ryddigere hjem, konmari metoden
Unngå kaos:

Finn systemer for å unngå det daglige rotet, så blir hverdagen enklere og ryddigere!

© Getty Images

Tjen penger på ryddingen med en app:

En kvinnes søppel er en annen kvinnes skatt, sies det. Selg det som er fullt brukbart som du verken har plass til eller trenger – en app på telefonen hjelper deg med det i en fei!

Finn har utviklet seg fra et landsdekkende bruktmarked på nettet til et bruktmarked du kan ta med deg hvor enn du går. Med Finn-appen kan du selge alt fra bolig og feriereiser til møbler, smykker, sykler og klær. Å legge ut en annonse på «Torget» (små-varer) er gratis.

Tise til Apple og Android. En norsk-utviklet gratis-app som den ukronede gjenbruksprinsessen Jenny Skavlan har vært med på å utvikle. Appen fungerer litt som Instagram, og er derfor en sosial markedsplass for kjøp og salg av klær og interiør. For den miljøbevisste kjøper er det enkelt å finne salgsobjekter i gå- og sykkelavstand.

Letgo er en annen sosial kjøp- og salg-app som du laster ned gratis til Apple og Android. Her kan du selge det meste du ikke har bruk for hjemme, fra bil og motor til bøker og musikk, hageustyr, klær og elektronikk.

Shpock er som et mobilt og lokalt loppemarked i vesken. Hvis naboene dine logger seg på vil de få opp hva du selger – og hva andre selger i området. Det kjekkeste er å slippe å sende tingene til den andre siden av landet, eller hva? Appen er gratis for Apple og Android.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...