Ferie i Roma, Italia
© Getty Images

Komplett reiseguide: Dette må du oppleve i Roma

Et besøk i Roma er som å vandre rett inn i en historietime. Men den italienske hovedstaden kan også by på vakker arkitektur, kule kafeer og luksuriøs shopping.

6. juni 2021 av Gunnhild Bjørnsti

Fakta om Roma

Land: Italia
Region: Lazio
Innbyggertall: 2 872 800 (2018)
Klima: Middelhavsklima

«Roma er som levende historie" 

Italia-eksperten Lene Carr (45) deler sine beste reisetips og anbefalinger i den historiske byen Roma. Lene Carr er oppvokst i Italia med siciliansk far og norsk mor og er partner i reise - og eventselskapet ITALIAN AS. Hennes liv deles mellom opphold i Roma, på Sicilia og i Norge. Her finner du hennes guide til ferie i Roma. 

Ekspert på Roma ferie

Lene Carr sammen med businesspartner i Italian AS, Anders Hornslien

© Lene Carr

Hvorfor bor du i Roma?

– Jeg bor i Roma deler av året fordi jeg jobber med tilrettelegging av arrangement og reiser for nordmenn i Italia. Vi jobber mye i Roma i tillegg til Sicilia, Toscana og Milano. Roma er en fantastisk by og den ligger midt i Italia, så det er et sentralt sted for meg å ha base og vi har mange arrangementer i Roma by.

Hva er det beste med å bo i Roma?

– Det er muligheten til å befinne seg midt i så mye skjønnhet og historie. Det å gå rundt i Roma føles som å leve hver dag i en historietime. 

Hva er typisk Roma?

– For meg er det typiske ved Roma kaos blandet med uendelig arkitektonisk skjønnet. Typisk romersk er folk som snakker rett fra leveren, gjerne med et banneord her og der, men likevel med humor og varme. Romere er et helt eget folkeslag med veldig sterke karaktertrekk og uttrykksformer. 

Severdighet i Roma, Italia, Pantheon fontene

De aller mest populære severdighetene er Trevi-fontenen, spansketrappen, Colosseum, Vatikanet, Pantheon, Piazza Navona og Forum Romanum.

© Getty Images

Hva vil overraske oss mest ved Roma?

– Det at det er så mye natur i en by med så mange storslagne byggverk.

Hvilken del av byen er din favoritt?

– Kvartalet jeg bor i, Rione Regola. Det ligger midt mellom Campo de’ Fiori, Piazza Navona, Vatikanet og Castel Sant’Angelo, altså midt i hjertet av noen av de aller viktigste og mest kjente monumentene og torgene i byen, men likevel er det et veldig rolig og romersk strøk. Via Giulia og Via di Monserrato er to flotte gater som går parallelt, og er begge så vakre og pittoreske at man aldri blir lei av å gå der. I tillegg er jeg veldig glad i området Prati på den andre siden av elven, som har mange spennende butikker, kafeer og restauranter, men lite turisme.

Hva med en weekendtur til Stockholm?

Hva vil ta oss med storm?

– For meg er det å vandre rundt i byen på kveldstid som å gå i et opplyst museum. Da er det mindre kaos og man kan nyte det storslåtte inntrykket byggene og monumentene gir på en helt annen måte, fordi man føler man opplever dem nesten helt alene. Å gå tur opp til Vatikanet på kvelden er noe helt unikt. Start ved Englebroen (Ponte Sant’Angelo) og gå over til Castel Sant’Angelo og deretter videre til Vatikanet. Å gjøre dette i mørket og spasere mot de opplyste byggene, er en magisk opplevelse.

Parker i Roma, Popolo plassen

ROMA BY NIGHT: På kvelden skaper de opplyste bygningene en magisk stemning, mens  Romas mange parker gir etterlengtet fredfull atmosfære. 

© Getty Images

Disse severdighetene må du få med deg i Roma

De aller mest populære severdighetene er Trevi-fontenen, spansketrappen, Colosseum, Vatikanet, Pantheon, Piazza Navona og Forum Romanum.

Selv synes jeg det omdiskuterte Vittorio Emanuele-monumentet er et must. Det ligger midt på Piazza Venezia og er et fascinerende og gigantisk marmorbygg som representer Italias samling til ett rike i 1861. Mange mener det er vulgært og pompøst, men jeg blir like bergtatt hver gang jeg går i møte med det. Monumentet er så stort og imponerende og byr på så mye.

Det er alltid interessante kunstutstillinger i byggets museum i tillegg til en fast utstilling om nettopp Italias samling. Tar man heisen på toppen, ser man ut over hele Roma og ned på Forum Romanum, ruinene fra romertiden, og rett bort på Colosseum som ligger bare et steinkast unna. Altså ved å besøke dette ene monumentet får man veldig mye Roma på en gang, og man er midt i sentrum.

En morsom kuriositet er at inni magen på hesten på den enorme bronsestatuen av kong Vittorio Emanuele II til hest (det moderne Italias første konge), ble det holdt middag for 24 personer i februar 1911. Dette var under den offisielle åpningen av dette kolossale monumentet, som står på forsiden og skuer ned mot Piazza Venezia og Via del Corso.

Er dere glad i å vandre, så gå tur i den vakre byparken Villa Borghese bak spansketrappen. Villa Borghese gir muligheter for aktiviteter som å leie sykkel og segway.

Gå også tur langs Tevere-elven, det er en av de aller beste opplevelsene ved Roma. Tevere, som slynger seg gjennom byen, har trapper opp til Lungotevere som er alleene som går gjennom byen og langs elven. Gå gjerne opp ved Castel Sant’Angelo og bort til Vatikanet og Petersplassen.

Har dere tid og er interesserte i kunst og kultur, gå inn i Vatikanmuseene og selve kirken i Vatikanet.

Severdighet i roma, Fontana di Trevi

MUST: Vakre Fontana di Trevi må du passere når du vandrer gatelangs i Roma. 

© Getty Images

Her tar du en time-out i Roma

Roma har flere store fine parker, og en av mine favoritter er Villa Doria Pamphilij. Ordet «villa» er også en betegnelse for park på italiensk. Villa Pamphilij er like stor som den er vakker, oppkalt etter en av de store adelige romerske familiene, Pamphilij. I tillegg til vakre enger, skoger, små bekker og en innsjø, finner man en villa fra 1700-tallet som i dag brukes av den italienske staten til representasjon. Villaen er omringet av en mengde statuer og fontener, og dette er et praktfullt sted å gå tur. I Villa Pamphilij er det en veldig god økologisk bistro-restaurant der det er kjempekoselig å spise lunsj. Tips: Lurt å forhåndsbestille i helgene. De kan også lage piknik-kurver man kan forhåndsbestille.

Dillà, som ligger i Via Mario de’ Fiori mellom Piazza di Spagna og Via del Corso, er en superhyggelig romersk bistro som er åpen hele dagen. Perfekt sted for å slappe av. Tradisjonelt er det slik at restauranter kun er åpne til lunsj og så igjen til middag fra kl. 19.30. Italienere stoler sjelden på restauranter som holder heldagsåpent, de blir sett på som turistfeller med dårlig kjøkken. Etterhvert har noen gode restauranter begynt med heldagsåpent, blant annet denne. Dillà har en veldig god meny med mange av de klassiske romerske rettene, samt et mer variert matkart.

Severdighet i Roma, Pantheon tempel

PANTHEON: Ingen Roma-tur uten visitt i dette berømte tempelet. 

© Wikipedia

Her shopper du i Roma

Via dei Condotti og området rundt spansketrappen er der de store italienske motehusene som Prada, Gucci, Fendi og smykkemerket Bulgari holder til.

Ønsker man alt samlet på ett sted, er det nyåpnede Rinascente i Via del Tritone det perfekte stedet for å handle. La Rinascente åpnet i 2018 og er et lekkert luksusvarehus, som et mini-Harrods, der alle de lekreste varemerkene er samlet. Det er bare å vandre rundt og kikke, og avslutte med en lunsj eller aperitivo på den flotte takterrassen med utsikt over byen.

Via del Corso er den store shoppinggaten i Roma, men det er også veldig mye folk der. Selv foretrekker jeg den litt mindre kaotiske Via Cola di Rienzo i Prati-området som også har mange butikker på rekke og rad.

Min aller største favoritt i Roma er livsstilbutikken Chez Dedé i Via Monserrato. Her finner du alt fra møbler og bøker til klær, bilder og vesker. Det er umulig å gå tomhendt ut av Chez Dedé for du finner alltid noe du har lyst på til deg selv eller noe du har lyst å gi bort. Butikken drives av ekteparet Daria Reina og Andrea Ferrolla som har gjort god smak til et levebrød. Daria bruker tiden sin på å finne de mest utsøkte leverandører og produkter, og noen ganger samarbeider hun med disse om design. Andrea er kunstner, og man kan se tegningene hans som har blitt brukt til utsmykning på diverse luksushoteller og restauranter i byen.

Shopping i Roma anbefalinger

 Lene Carr i sin favoritt- butikk Chez Dedé. 

© Lene Carr

Her går du ut på byen i Roma

Zuma er Romas mest trendy sushi-restaurant for tiden og ligger i nest øverste etasje i FENDI-bygget i sentrum på Largo Goldoni (OBS: det er flere FENDI-bygg i Roma).

På selve restauranten må man alltid forhåndsbestille, men i toppetasjen har Zuma en cocktailbar og terrasse hvor man kan bestille småretter. Veldig kult sted å ta aperitivo og bli sittende utover kvelden.

Hotellet Palazzo Dama har en veldig kul cocktailbar og en lekker hage samt nattklubb i kjelleren. Er man sulten, finnes også restaurant Pacifico med god fusion-inspirert mat fra Sør-Amerika og Asia. Selv om dette er et hotell, er baren, restauranten og nattklubben mye frekventert av romere.

Chorus Café er både bar og restaurant med superkult interiør i art deco-stil, veldig Great Gatsby. Baren lager verdens diggeste drinker. Her kan man gå før eller etter middag, uansett om man vil spise der eller ei. Chorus Café har DJ som spiller kul lounge-musikk med veldig bra stemning utover kvelden. Denne ligger dessuten i gaten på vei mot Vatikanet, så det er ganske spektakulært å komme dit om kvelden med Peterskirken opplyst. Chorus Café ligger i etasjen over et teater, derav navnet Chorus (teater-koret i gamle dager).

Caffè Perù er et av mine favorittsteder for tiden. Det er et alt-mulig-sted med restaurant, bar og tobakkssjappe. Det ligger i Via di Monserrato, rett ved Campo de’ Fiori hvor det alltid er masse folk som henger utenfor hele dagen og kvelden. Stemningen er fantastisk med en god blanding av lokale romere, kunstnere, skuespillere og noen fylliker. Først og fremst et aperitivo-sted, men her kan dere også spise, det er så enkelt og genuint som det går an. Vi spiser ofte der og digger det. Tips: Ta en aperitivo før middag eller en drink utpå kvelden, det er alltid kult å være der.

Nattelivet i Roma

MIDDAGSOPPLEVELSE: Pierluigi er en av Romas beste sjømatrestauranter.

TYPISK ROMA: Artisjokker er romernes spesialitet. 

TRENDY: Zuma byr på sushi og utsikt. 

© Getty Images

Dette er bra hoteller i Roma

Et lekkert lite boutique-hotell er Hotel De Ricci som ligger i et lite smug mellom Via di Monserrato og Via Giulia. Eieren av den berømte restauranten Pierluigi, som ligger bare 50 meter unna, åpnet dette hotellet i fjor og valgte å ha fokus på vin. Hvert rom har eget vinutvalg, og interiør og stil er utsøkt. Er man av dem som mener at hotellet i seg selv skal være en opplevelse, er dette stedet. Beliggenheten er midt i et av Romas mest sjarmerende strøk med kort vei til mange severdigheter og gode restauranter.

Palazzo Dama er stedet som har alt! Det er et veldig trendy hotell som ligger midt mellom Piazza del Popolo og elven. Lekkert interiør og et av få hotell i Roma sentrum som har basseng.

Hotel Locarno ligger også nær Piazza del Popolo og er et veldig sjarmerende hotell i lekker kolonistil og med en superkoselig aperitivo-bar med hage. Hagen anbefales også til aperitivo om man ikke bor der. Behagelig atmosfære og gode drinker.

Hotel Rinascimento ligger midt i nabolaget hvor jeg bor, i den koselige Via Pellegrino som går parallelt med Via di Monserrato. Enkelt og fresht hotell med super beliggenhet og gode priser.

Isa Design Hotel er et lekkert og moderne boutique-hotell i Prati-området, om man vil bo i et litt mindre turistifisert område.

Beste hotell i Roma

BASSENG: På hotell Palazzo Dama kan du unne deg en svømmetur. 

© Getty Images

Her er de beste restaurantene i Roma

Pierluigi er min aller største favoritt. Kjent for å være en av Romas aller beste sjømat-restauranter, men med en svært god meny også på kjøtt og romerske klassikere. Vinkjelleren er blant Italias beste, og sjef-sommelier Alessandro Tibaldo og hans team hjelper deg – på en usnobbete måte – å finne den perfekte vinen til akkurat din gane, selv om vinkunnskapene dine ikke nødvendigvis er på toppnivå. 

For dem som derimot er vinkjennere, er restaurantens vinkjeller et mekka, og det er også mulig å bestille bord i kjelleren blant de mest eksklusive vinflaskene. Klassisk og moderne interiør med en atmosfære som oppleves som både italiensk og internasjonal. Frekventert av kresne romere og internasjonale kjendiser. Her kan du plutselig ha Jake Gyllenhaal eller Sarah Jessica Parker, Hillary Clinton eller John Kerry ved nabobordet, men familien Lisi som eier og driver Pierluigi, har en helt egen evne til å få deg til å føle deg hjemme, selv om dette er en av Romas absolutt mest kjente se-og-bli-sett-restauranter. 

Torget foran restauranten er et av Romas aller mest sjarmerende der man får den deilige følelsen av luksus blandet med det genuine og det lokale.

Her får du oppskriften til ekte italiensk pizzadeig!

Ar Galletto ligger på Piazza Farnese, det vakre torget som gjester den franske ambassaden, rett bak den mye mer travle Campo de’ Fiori. På Piazza Farnese kan man sitte i ro og mak, i motsetning til Campo de’ Fiori som har restauranter på rekke og rad og «innkastere» som prøver å overtale turistene til å sette seg. 

Ar Galletto er en familiedrevet romersk restaurant som har eksistert i generasjoner, men som absolutt har en moderne atmosfære i motsetning til mange av de mer tradisjonelle trattoriaene med rødrutete duker. Pappa Angelo har latt sønnen Alessandro ta ansvar for restaurantbiten og vinkjelleren, mens datteren har kontrollen på kjøkkenet. Veldig mange romere spiser her, og få turister finner frem, selv om det ligger på naboplassen til et av Romas travleste torg.

Porto er et veldig kult lokale i krysset Via Terenzio/Via Crescenzio i Prati, ikke langt fra Vatikanet. De har en fantastisk lunsjbuffet til under 10 euro og en meny som har en god blanding av pasta, fisk og småretter. Porto betyr «havn» og interiøret og atmosfæren er inspirert av røft havnelager-miljø.

Beste restauranter i Roma Italia

STILLE STRØK: Hos Ar Galletto kan du spise i ro og mak.

© Getty Images

Dette er typisk Roma

I Roma oppdager man og lærer noe nytt hele tiden, kanskje om noe som skjedde for over to tusen år siden. Noen ganger bare ved å runde et gatehjørne eller ved å gå over en bro. Man blir så nysgjerrig på alle monumentene, palassene, torgene, statuene og fontenene, at man må google eller bla i reiseguiden for å få vite mer. Plutselig har man tilegnet seg ny informasjon om en tidsepoke eller en keisers bisarre vyer som førte til at Roma på et tidspunkt var verdens mektigste by og i dag fremdeles er verdens vakreste.

Mat er typisk for Roma – spesielt artisjokker. Alle andre italienere som kommer til Roma bare MÅ smake på artisjokkene; alla Romana som er kokte artisjokker, eller alla Giudia som er friterte.

Man kommer heller ikke utenom carbonara, cacio e pepe og amatriciana. Pastaretter som enhver italiener som kommer til Roma bare MÅ ha fordi det er så typisk romersk.

Jeg vil anbefale alle som reiser til Roma å kjøpe den norske reiseguiden «ROMA – 100 unike opplevelser» (Kagge Forlag). Den er skrevet av min kollega Anders Hornslien og gir veldig mange gode tips både på mat og andre opplevelser.

Se også: Dette må du oppleve i Madrid

Roma helgetur


© Kagge Forlag

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...