© Apollo/Scanpix

Charterlandet Bulgaria: Fiskerlandsbyer og historisk idyll

Bulgaria bekrefter alle chartermytene, men byr også på både historiske fiskerlandsbyer, kirkelig kultur og storbystemning.

27. august 2013 av Rune Pedersen og Rita Børke

Den lille byen Obzor ligger vakkert til ved Svartehavets kyst, mellom Burgas og Varna. Her er strandlig idyll og hvite klipper med vakre omgivelser. Når høysesongen nærmer seg blir det stadig mer liv og røre. Strendene fylles opp. Men selv midt i august er det god plass, sammenlignet med Sunny Beach en times tid unna med bil. Langs Burgaskysten finner du milevis med pulverfin sand som glir mellom tærne, langgrunt vann og romantiske solnedganger hvor alle kan finne sin favorittplass.


© tara.no

Fiskeren foran den blå og hvite fiskebåten, som renser sine garn, bringer tankene hen til dagliglivet og den lange historien til de små fiskerlandsbyene.
I middelalderbyen Nessebar er det som om hele byen er et museum. Et historisk vingesus blander seg med bølgesus fra stranden. Byen er oppført på Unescos verdensarvliste, mye på grunn av et stort antall kirker. I Nessebar er det lett å hensette seg til det 9. og 10. århundre hvor Bulgaria var en maktfaktor i Europa, og lå i kamp med det bysantinske riket om kontrollen over balterne.
Kontrasten er stor til Sunny Beach bare et steinkast unna. Når du trasker på strandpromenaden i Sunny Beach, blant ulike nasjonale og internasjonale utsalg av junkfood, skjønner du fort at året er 2013. Med glorete belysning, blinkende neonskilt og støyende musikk er det lett å føle at alderen tynger. Men det gir også oppfriskning av minner fra yngre dagers sydenferier på Mallorca. Over tretti år etter gir musikken, partystemningen og strandpromenaden samme inntrykk, selv om landet er et annet, og det er barna som er i ”riktig” alder for lange dampende netter på dansegulvet.

© tara.no

Varna er bulgarias sommerhovedstad, som gir deg storbyfølelse og urbane impulser. Med store grøntområder og egen bystrand, blå himmel og varmende stråler fra solen, er det lett å finne roen med en kaffe latte mens du ser på livet som sakte tusler forbi. Mellom Varna og Burgas bukter milevis med strender seg. Glade turister og chartergjester samler sol og varme til vinteren som synes langt unna.
Blir du sulten og tørst, er det som i alle charterland nok av spisesteder og vannhull å velge i. Bulgaria er ikke kjent for å være et gourmetland, men vinen har lange tradisjoner og er anerkjent. Mange mener den kan måle seg med spanske og franske viner både i smak og kvalitet. Nå kan en ikke leve på god vin alene, og det er absolutt mulig å finne godt matfølge til vinen.  

© tara.no

Du bør i hvert fall prøve Bulgarias nasjonalrett, shopskasalat, som gjenspeiler fargene i flagget. Kavarma er en annen av landets nasjonalretter. En deilig gryterett med kylling eller svinekjøtt. Hver husmor har sin favorittoppskrift de mener er den aller beste. Til dessert kan du avslutte med den tradisjonelle Baklavaen. Det er en usedvanlig søt dessert av butterdeig, valnøtter, smør og sirup som forutsetter at du har litt mer enn dessertmagen tilgjengelig.

© tara.no

Utenfor Varna ligger den magiske steinskogen hvor høye steiner er spredt utover et område på nesten 70 kvadratkilometer. Mytene sier at skogen har magiske krefter som tar all negativ energi ut av kroppen. For de som måtte ha behov for mer positiv dominans i tilværelsen, anbefales et besøk i denne trolske skogen.
Reiser du med venninnene, skal dere unne dere en avslappende dag på spa. Ingenting er så herlig avstressende som en dag med ansiktsbehandlinger, orientalsk peeling og massasje i ulike former. De fleste større hoteller har en spaavdeling.

Mellom burgas og nessebar ligger Pomorie. Byen har aner som går langt tilbake i tid. På 500-tallet var byen anerkjent for sitt salt. Her utvant man et ”legende-mudder” som benyttes den dag i dag til helende behandling i de lokale kurbadene.
For museumsvandrere er det også mange alternativer. I Sozopol ved den eldre, sydlige delen, ligger et vakkert lite museum som er vel verdt et besøk. I et restaurert trehus typisk for området vises det historiske og arkitektoniske særpreget i området frem. Eller du kan besøke saltmuseet i Pomorie. Den dag i dag drives det saltutvinning i 20 kunstige saltsjøer.

Les mer om Bulgaria i Tara nr 13/2013, i salg nå!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...