Piemontoe, Italia, reise, vinranker
© Gunnhild Bjørnsti/Getty Images

Reiseguide: Dette må du se og gjøre i Piemonte, Italia

Piemonte er en skattkiste av gode spisesteder med italienske, tradisjonsrike retter tryllet frem av deilige, lokale råvarer. Til utrolig beskjedne priser og et bakteppe av grønne åssider og vinranker. Et paradis for gastronauter og naturelskere.

8. august 2022 av Gunnhild Bjørnsti

I havet alle anbefalingene om feriedestinasjoner kan det være vanskelig å forsikre seg om at man har valgt riktig. Er maten god der, hva kan jeg oppleve - og hvilke hoteller er de beste? Frykt ikke, vi har laget en detaljert reiseguide som gir deg oversikt over det beste Piemonte har å by på - gjør deg klar for drømmeferien.

Piemonte-eksperten: Christine Rein (49)

  • Jobber med import av italienske viner
  • Elsker Italia

Christine Rein (49) i Piemonte, Italia

Christine Reim er ekspert på vin og Piemonte

© Gunnhild Bjørnsti

Hvordan oppdaget du Piemonte?

– Jeg hadde både studert og reist mye i Italia før jeg jobbet med Italia som vinland. Etter mange år som vinkelner og restaurantsjef på restaurant Bagatelle i Eyvind Hellstrøms tid, ble jeg virkelig kjent med regionens magiske viner. Og da var veien kort til mange reiser til Piemonte.

Hva er det beste med Piemonte?

– Mangfoldet. Det er utallige destinasjoner i regionen som hver for seg er verdt en reise. Piemonte er variert og opplevelsene står i kø, fra bylivet i regionhovedstaden Torino til slettene i den nordlige delen, de vakre fjellene som omkranser regionen på tre sider, og de mange små pittoreske landsbyene.

Les også: Reiseguide til Barcelona

Piemontoe, Italia, reise, vinranker

Et ikke så uvanlig syn i Piemonte!

© Getty Images

Hva er typisk for Piemonte?

– Den utrolig gode maten, ofte laget av «mamma» på kjøkkenet. Prisene er fortsatt gode, både for mat og vin, som turist får man overraskende mye for pengene. 

Hver landsby og byen Alba har fantastiske restauranter, trattoriaer og barer som byr på regionale spesialiteter. Såpass mange at det er vanskelig å velge ... Piemonte er et matmekka.

Hva vil overraske oss mest med Piemonte?

– Beliggenheten! Man er nær både fjell og hav i Piemonte. I løpet av 1,5–2 timer kan du nå både kysten når du kjører vestover, og kjente skisteder som Sestriere på vei nordover. 

Milano er bare 2 timers biltur unna og Nice kun 3 timer i bil, så et besøk i Piemonte lar seg enkelt kombinere med sol, bad, storbyferie og fjellturer. 

Piemontoe, Italia, reise, vinranker, morgentåke

Morgentåke er typisk i Piemonte.

© Getty Images

Hvilken del av Piemonte er din favoritt?

– «Mitt Piemonte» er spesielt vinområdene Barolo og Barbaresco som ligger tett på byen Alba i den sørlige delen av Piemonte. Her lages noen av verdens beste viner. 

På nebbiolo-druen produseres barolo i regionen med samme navn, rett sør-vest for Alba, og barbaresco i nord-øst. I disse to vinområdene ligger vinmarkene tett på og det er spektakulært vakkert med høyder og middelalderborger.

Hva vil ta oss med storm?

– Det å smake på de gode vinene. Så oppdage den neste vinen. Og den neste. Og den neste ... Spesielt til den lokale maten. 

Les også: Så mange kalorier inneholder vin!

Piemontoe, Italia, reise, vinranker

ITALIAELSKER: Christine har jobbet med vin så og si hele livet, og elsker Italia både for vinene, maten og kulturen.

© Gunnhild Bjørnsti

Dette må du oppleve i Piemonte

– Den vakre byen Alba, i den sørlige delen av Piemonte, er egen opplevelse med sine mange plasser, restauranter, vinbutikker, kafeer og historiske bygninger. 

Alba er full av små konditorier og barer som byr på et utenkelig antall varianter av munnfuller laget på sjokolade og hasselnøtter som er en lokal spesialitet. 

Det er bare å rusle rundt, snuse inn sjokoladelukten, unne seg mange små pit-stops på diverse barer, konditorier, delikatessebutikker eller trattoriaer for munnfuller av områdets spesialiteter.

Piemontoe, Italia, reise, vinranker

FRILUFT: Unn deg en sykkeltur i vinmarkene og mellom landsbyene, da får du både mosjon og naturopplevelser.

© Getty Images

Landsbyer som La Morra, Serralunga, Barolo og Monforte er sjarmerende, små «Barolo-landsbyer», og alle med hver sin borg hvor fordums tiders riddere styrte omkranset av vinmarker. 

De er i dag vakre, pittoreske byer, flott beliggende midt mellom vinrankene og hver med sine magiske spisesteder og barer. Noen er godt skjult, som vinoteket Centro Storico i Serralunga og Osteria More e Macine i La Morra!

For meg er et opphold i Piemonte uløselig knyttet til mat og vin, og det er hva området byr på som sitt vesentlige fortrinn. Når det er sagt så trenger man ikke være mat- eller vinekspert for å besøke denne regionen, man kan utforske det lokale kjøkken og vinstilene på mange måter. 

For amatørene og livsnyterne anbefales et besøk hos en vinprodusent og å smake på vinhusets forskjellige viner og gjerne i kombinasjon med en enkel lunsj. 

Giovanni Rosso i Serralunga d’Alba er et eksempel – det er et av områdets beste vinhus, og i sitt nye vineri tilbyr de omvising med vinsmaking, også lunsj og helikoptertur over vinmarkene mot bestilling.

Piemontoe, Italia, reise, Alba

KNUTEPUNKT: Alba er et flott sted å besøke alene, men byen er også knutepunktet som binder områdene sammen.

© Getty Images

– Det er også veldig fint å kombinere vinsmaking med en sykkeltur. De forskjellige landsbyene ligger ganske nær hverandre, så selv om det er litt «bakkete» er det absolutt overkommelig å komme seg rundt på sykkel. 

Man kan sykle gjennom de forskjellige landsbyene som hører til appellasjonen Barolo (La Morra, Serralunga, Barolo og Monforte) uten store problemer. Og vil man virkelig gjøre det komfortabelt for seg selv, finnes det mange steder som leier ut el-sykler. Sykkel får man enkelt leid, via hotellet man bor på eller landsbyens turistkontor.

Det er veldig morsomt å være med og finne trøfler. Det er fantastisk å se hundenes iver og glede når de klarer å lukte seg frem til trøflene. Min egen glede og iver er for øvrig omtrent like stor når det går opp for meg at jeg skal få være med å spise trøffelen etterpå ... 

Er man ikke så heldig å møte noen som kan ta en med på egen eiendom, arrangeres det trøffeljakt av lokale organisatorer.

Piemontoe, Italia, reise, Casale Monforte

Casale Monforte

© Getty Images

Dersom man av en eller annen merkelig grunn skulle ønske å fokusere på noe annet enn mat og vin, er jo fotball et perfekt tidsfordriv. Man trenger ikke være veldig fotballinteressert for å ha hørt om Juventus, eller «den gamle damen» som klubben også blir kalt. 

Juve er en av Italias fotballstoltheter og et besøk på Juventus Stadium i Torino under kamp er en stor opplevelse uansett generell fotballinteresse og kompetanse.

Torino er også kjent for Eataly, et stort senter som presenterer mangfoldet av italienske delikatesser, olivenolje og viner. Man kan være med på smakinger, middager og ulike mat-arrangementer.

Piemontoe, Italia, reise, vin, druer

OSTEELDORADO: I Piemonte serveres oster, gjerne fra et bugnende ostefat, etter hovedretten før dessert. Man spiser rikelig og godt!

© Gunnhild Bjørnsti, Getty Images

Her spiser du bra i Piemonte

– En skatt av et spisested er vinbaren/spisestedet Centro Storico i Serralunga som ligger ved foten av borgen midt i byen. Her styrer Alessio Cighetti sitt lille spisested og vinbar med mor bak grytene og kona i serveringen, stedet er et oppkomme av lokale spesialiteter. Og med et vinkart en stjernerestaurant verdig.

Osteria More e Macine i La Morra er en annen favoritt, et uformelt sted inne i byen med lokale retter og flott vinliste. Her kan du ha fire skoleelever som spiser pasta ikledd topplue på den ene siden og den berømte vinmakeren Elio Altare med sin datter på den andre, vinlegenden Robert Parker i ett hjørne, vinbønder rett inn fra vinmarkene i et annet – og tilreisende blandet med et lokalt bursdagsselskap midt i.

Ristorante Bovio ligger praktfullt til på veien opp til La Morra. Med utsikt over «hele» Barolo får du gnistrende siganturretter og et meget velkomponert vinkart til.

Osteria Taste i Barbaresco er en praktfullt restaurant som et søskenpar med familie har åpnet i Barbarescos gamle skole på veien mot Barbaresco landsby. Spektakulær utsikt, kjempebra kjøkken, flott vinliste. En juvél.

Les også: Italiensk lasagne med kalveragu

Piemontoe, Italia, reise, mat, vin, pasta

UTELIV: I Piemonte kan du nyte det gode liv, med mat og viner, gjerne utendørs. 

© Gunnhild Bjørnsti, Getty Images

Osteria dell Arco i Alba, litt bortenfor Piazza Duomo, er en annen litt glemt juvél. Bra kjøkken, kjempehyggelig personale, og selvsagt en flott vinliste!

Piazza Duomo i Alba med sine 3 stjerner i Michelin, er alltid stas. Det er jo en evig diskusjon om slike restauranter er verdt prisen man betaler, men for meg er det en opplevelse man ikke kan prissette. Men altså: rosa vegger, egen grønnsakshage og et fantastisk vinkart. Hva mer kan man ønske seg?

Hva velger man fra menyene? Risotto er et must i det piemontesiske kjøkken, fordi det dyrkes risottoris på Po-sletten. Risotto serveres gjerne med sopp, gresskar eller trøfler.

Piemonte har en egen kurase, piedmontese, som er opphavet til mange gode kjøttretter som carne crudo (rått, håndhakket kjøtt), tartar, og alle former for biffer og steker.

Brasato al Barolo er heller ikke å forakte (stek tilberedt med barolovinsaus). Innmat i alle former og tajarinpasta (ragù) smaker også veldig godt. Og selvsagt: Piemontes viner passer som hånd i hanske med alle disse rettene.

Les også: Ekte italiensk pizzadeig

Piemontoe, Italia, reise, vinranker

ITALIENSK SJARM: Piemonte er sjarmerende landsbyer med koselige plasser, middelalderborger, grønne åsrygger og vinranker.

© Getty Images

Her bor du bra i Piemonte

Le Case della Saracca i Monforte er helt unikt – et hotell bygget i en middelalder-borg på byens tak. Der går man gjennom etasjene på glassgulv omgitt av trange, urgamle vegger og med århundrergamle dører, korridorer og rom. Har også en vinkjeller verdt å få med seg og ekstra godt kjøkken.

Palas Cereqiuo Barolo Cru i La Morra, eid av Michele Chiarlo, er også et fantastisk sted midt i Cerequio-vinmarken. Anbefales på det varmeste!

Locanda dei Cannubi i Barolo er en god restaurant med overnatting på tre rom og en leilighet. Praktisk med spisested og bosted i ett, og ikke minst flott utsikt over landskapet rundt. Et godt utgangspunkt for å utforske Barolo og byen Alba.

Piemonte ble Unesco-territorium i 2014, alt er fredet og det blir heller ikke bygget mye nytt. Derfor finnes flest lokale små hoteller og bed and breakfast. Søk også på Airbnb hvor du kan finne hyggelige rom til leie privat.

restauranter piemonte

VAKKER UTSIKT: Locanda dei Cannubi i Barolo er et sjarmerende overnattingssted med restaurant og utsikt over vinmarkene.

© Getty Images

Her shopper du i Piemonte

– Trøffelen, og da særlig den hvite, er helt klart stjernen i piemontesisk gastronomi. Det er det jeg helst shopper, og gode oster. Det finnes mange forskjellige piemontesiske oster som raschera, toma piemontese, bra og murazzano. 

Angående trøfler er det en reell sjanse for at de mugner på vei hjem, det vil man unngå med en kilopris på opp mot 80 000 kroner. 

Så det sikreste er å pakke dem i kjøkkenpapir og bruke en liten isoporboks som ikke er helt hermetisk lukket. Men da lukter det jo over hele flyet på veien hjem. Det går også an å vakuum-pakke ca. 70 %, det blir mer lukt-tett. Det er mer risikabelt og man må åpne posen så snart man kommer hjem.

pølser piemonte italia

GULL: Pølser og skinke er Piemontes gull, og lukter og smaker himmelsk. 

© Getty Images

Skinker og pølser er typisk Piemonte. Det og ostene handler jeg i lokale delikatessebutikker. Alba er full av dem. Det samme gjelder de fleste landsbyene i området.

Piemonte er veldig kjent for sine hasselnøtter, så Nutella og sjokoladen Ferrero Rocher er merkevarer laget på disse. De får man kjøpt overalt.

Jeg shopper også vin som ikke er tilgjengelig i Norge, det kan være spesielle årganger eller fra gode produsenter.

Tips: Nesten alle gode vinprodusenter er representert i Norge og prisene på dyre, sjeldne viner er ofte rimeligere i Norge enn i Italia.

Jeg glemmer alltid at det faktisk er kaldt i vinkjellerne, så jeg kjøper ofte en varm genser. Vis-à-vis Osteria More e Macine i La Morra selger en dame med en morsom liten butikk rimelige ull-poncho-er (ca. 20 euro), de er praktiske både i Piemonte og hjemme.

Romantisk par på ferie i Piemonte

Romantisk Time-out: Hvorfor ikke bare sette seg ned og nyte utsikten?

© Getty Images

Her tar du en time-out i Piemonte

– En perfekt time-out er å stå tidlig opp og gå ut i vinmarken og se morgentåken lette over åsryggene. Hvis man bor midt i eller like ved vinmarkene, er dette en fantastisk start på dagen. Gjerne også en lett morgenjogg.

Mat og drikke er både motivet for reisen OG min naturlige time-out. Jeg blir aldri lei av å nyte måltider i Piemonte.

I Piemonte praktiseres siesta mellom lunsj og middag, og forretningene kan være stengt mellom klokken 12 og 15. Benytt gjerne ettermiddagen til å finne roen, nyte naturen og utsikten over vindalene, lese en bok og bare nyte en pause fra hverdagslivet hjemme.

Acqui Terme er en hyggelig kurbadeby å besøke for damer på tur. Her finnes ruiner av romerske bad og varme kilder på 75 grader i den gamle bydelen. Mange inhalerer dampen eller drikker vannet for helsebringende effekt. 

Et åpent friluftsbad frister med en svømmetur om sommeren, og det er få turister her. De nærliggende vinmarkene står for dessertvinene moscato og brachetto, slik er Piemonte – nye viner bak hvert høydedrag.

Les også: Se den komplette reiseguiden med reisetips til Nice, Frankrike

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...