Lytting redder forholdet
Bruk tiden godt sammen:

Lytting redder forholdet

© Getty Images

Lytting er det viktigste i forholdet

Kunsten å lytte kan være vanskelig, men det kan faktisk redde forholdet ditt.

11. april 2017

Det at mannen din snur seg mot deg og lytter til det du har å si, er livreddende for et forhold. Altfor mange menn tror at de må fikse kvinners bekymringer og problemer. Men som regel vil kvinnen bare ha kontakt, bli sett og hørt. 

Det viktigste en mann gjør i et forhold er faktisk å være fininnstilt på å lytte. Det er den amerikanske parforskeren John M. Gottman som skriver dette i sin nye bok «Det kvinne vil ha, det menn vil ha» (Panta forlag). Han går så langt som å mene at det er menn som har nøkkelen til hvorvidt et forhold lykkes eller ei. 

Syv kjærlighetsnøkler

15 ganger i året holder Gottman seminar for par med sin kone Julia Schwartz Gottman. Da innkaller han gjerne parene til sin kjærlighetslab, «Love Lab» ved The Relation­ship Research Institute ved The Gottman Insitute ved University of Washington i Seattle. 

Der blir parene satt til å krangle. Etter tre minutter kan Gottman forutsi hvorvidt de kommer til å være sammen om tre år eller ikke ...

Det gledelige er at Gottman mener at så mange som 94 prosent av ekteskapene faktisk kan reddes hvis det oppstår problemer. Det handler bare om å bli bevisst!

Og alle hans sju kjærlighetsnøkler handler om vennskap, hengivenhet, beundring, ta seg tid til å lytte, koble seg på den andre, ta partnerens parti, inngå kompromisser og å skape en felles plattform.

Bruker mindfulness for å lytte bedre

Kunsten å lytte er uhyre viktig, mest av alt fordi det knytter bånd. Når du virkelig lytter til en venn eller partner, opplever den andre at du er interessert.

Henny Ekerhovd mener kunsten å lytte kan læres via mindfulness-moten som er over oss. Filosofiens fokus på oppmerksomt nærvær er på mange måter den viktigste forutsetningen for lytting, ifølge coachen.

- Å lytte aktivt krever at du bruker alle sansene og virkelig er tilstede. Det er det samme du jobber mot med mindfulnessteknikker. Du kan ikke være en god lytter uten å være mindful. Lærer du deg mindfulness, blir du også en bedre lytter, avslutter Ekerhovd.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...