COVERGIRL:
COVERGIRL:

Vendelas modellkarriere tok helt av da hun prydet coveret på «Sports Illustrated» i 1993. 23 år senere er hun fortsatt feiende flott som «covergirl» for Taras store sommerutgave.

© Morten Qvale

Vendela Kirsebom: – Greit å være i badedrakt selv om jeg er 49

Vendela Kirsebom (49), supermodell gjennom 30 år, stiller ikke opp i badedrakt for å vise hvor perfekt hun er.

1. juni 2016 av Kathrine Johns

– Jeg synes ikke man skal sammenligne seg med andre enn seg selv, sier Vendela Kirsebom, supermodell i over 30 år. 

23 år etter badedrakt­coveret på Sports Illustrated som gjorde henne verdensberømt, ser hun fortsatt ut – og fotograferer – som en drøm.

Hun nølte ikke mange minuttene da vi ba henne stille opp i badedrakt på coveret igjen: 

– Jeg kan være meg selv. Det er helt greit at jeg er 49 år, det vet jo folk. Yrket mitt er å ta vare på huden og kroppen min, og det er bra at ikke bare 18-åringer, men også oss som er litt eldre, tør å stille i badedrakt. Jeg ser ikke ut som jeg er 20 år lenger, og det er helt greit.


– En slags rus

Til å være modell, er egentlig ikke Vendela høy «nok» med sine 172 cm. Men hun har dette udefinerbare, dette som kameraet fanger. Kameraet elsker Vendela, og hun er svært komfortabel i modell-rollen.

For det er jo en rolle. Vendela, når hun ikke er på jobb, er usminket, frisk og naturlig. 

– Jeg tenker ikke stort over klær og sminke til daglig, for jeg kommer jo på jobb som jeg er, så blir jeg fikset på. En foto-shoot er som en energi-innsprøytning. Vi er en stor gjeng som jobber sammen for å lage noe bra, jeg får jobbe med fine, flinke folk. For meg har det aldri handlet om å være tynnest eller penest, understreker Vendela.

– Jeg bare elsker å stå foran kamera, det er nesten som en slags rus. Det er derfor jeg sa ja til denne jobben, og at det er greit for meg å være i badedrakt selv om jeg er 49 år. Det er selve forvandlingen som er gøy. Å bli det jeg skal være på et bilde. Jeg hadde ikke orket å være så sminket og stylet til daglig. Men når jeg får modelloppdrag eller forespørsler, så er det utrolig gøy.

Perfekt:
Perfekt:

Stylist Jan Thomas kjenner Vendela godt og vet hva slags makeup hun kler aller best.

© Torunn Pettersen

Vendela synes det er synd at så mange kvinner ikke føler seg fine nok som de er.

– Vi er jo alle forskjellige, og det skal vi være. Men mange blir så påvirket av TV og media at det går på selvbildet løs, og vi blir usikre. Jeg husker en episode fra da jeg jobbet og bodde i L.A. Jeg hadde litt ekstra tid etter en jobb og la meg på en solseng ved hotellets basseng. Og alle ved siden av meg lå der med sine perfekte kropper. Jeg følte at jeg skilte meg ut som helt vanlig, uten ny nese, kinnben eller botox. Her i Norden er det heldigvis litt mindre fokus på utseende. Det viktigste er at man føler seg vel med seg selv, tenker jeg.


Vendelas hemmelighet

Feminisme og femininitet er jo ikke kontraster, og er slett ingen trussel for Vendelas lille hemmelighet (som nå ikke forblir hemmelig lenger):

– Jeg elsker å kjøpe sexy undertøy til meg selv, det har jeg alltid gjort. Ingen behøver å vite at jeg har det på. Hemmeligheten ligger i snittet. Det samme gjelder for badedrakt. Riktig badedrakt kan gjøre underverker for kroppen din.

Vendela synes klær og mote blir vanskeligere når man blir eldre.

– Kroppen forandrer seg. Jeg gruer meg til overgangsalderen, for jeg vet at hormonforandringene fører til endringer. Jeg har hatt det «lett» utseendemessig, det forstår jeg. Selv om jeg aldri har sett på meg selv som vakker. Jeg tenker at vi voksne kvinner skal være sunne forbilder for barna våre og for hverandre. Å bli eldre er en del av pakka, og det får man bare akseptere.

Men hvis jeg kan inspirere noen til å tørre å være seg selv – selv om det ikke er perfekt – så er jeg fornøyd.

Les hele intervjuet med Vendela i Tara nr. 8, i salg fra fredag 3. juni!

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...