© Wenche Hoel Knai //Scwartchkoph // Nivea // Space NK

57 år gamle supermodell Velaug: – Ikke la alderen begrense deg!

Norske Velaug Skandsen Rustad fikk sitt internasjonale gjennombrudd som modell i voksen alder. – Jo bedre du kjenner deg selv, jo bedre får du det med deg selv. Så ikke la alderen begrense deg, sier den 57-år gamle supermodellen.

5. april 2020 av Cecilie Espensen

Velaug Skandsen Rustad

Alder: 57 år. 

Familie: Gift med Riulf Rustad, 5 barn til sammen. 

Bor: På Nordstrand i Oslo.

VOKSENT VALG: Velaug var i slutten av 30-årene da hun bestemte seg for å satse for fullt på modellkarrieren: –Jeg har ikke angret på det, sier 57-åringen

© Wenche Hoel Knai

Vi møter Velaug i et fotostudio tidlig en kald vinterdag i februar. Hun er ferdig sminket og er klar for fotografering av moteserien med vårmote som du kan se her. Hun ser naturlig ut – med et varmt smil og kritthvitt, langt hår.

Velaug Skandsen Rustad

I tillegg til et typisk nordisk utseende har hun også en iboende «beskjedenhet» som mange forbinder med oss nordboere.

© Nivea

– Jeg lar aldri noen farge håret mitt, jeg er veldig streng på at jeg beholder min egen farge fordi håret er blitt mitt varemerke, sier Velaug. Hun er 57 år og jobber fortsatt som modell, både her hjemme og ute i den store verden. Som ung drømte hun ikke om å bli modell, men skjebnen ville det annerledes. 

– Jeg ble faktisk stoppet på gaten i Oslo da jeg var 19 år og spurt om jeg kunne tenke meg å bli modell, forteller Velaug. 

– Jeg lot meg friste, og i starten kombinerte jeg modelloppdrag i Norge med studier og etter hvert jobb som markedsfører.

 Å kombinere modelloppdrag med full jobb og små barn gikk lenge bra, men da hun nærmet seg 40, måtte hun ta et valg

Velaug Skandsen Rustad ,

VELAUG INTERNASJONALT: Fra øverst:v.: I dansk Nivea-kampanje, moteserie i tjekkisk Vogue og reklameserie for den britiske apotekkjeden Space NK. 

© Space NK

– Da jeg var 38–39 år fikk jeg et modelloppdrag for det tyske magasinet Brigitte Woman – det var denne billedserien med forsiden som ble mitt internasjonale gjennombrudd, forteller Velaug og fortsetter: 

– Det var også da jeg ble skilt og måtte ta en beslutning om jeg skulle satse på å være modell og gjøre det på heltid eller gi det opp. Jeg valgte å satse på modellyrket og har ikke angret på det siden.

Det var perfekt å kunne være hjemme med barna i lange perioder mellom oppdrag da. Flere store oppdrag i utlandet fulgte. Velaug har i voksen alder prydet både forsiden på Vogue i Tsjekkia og vært ansiktet til en verdensomspennende Nivea-kampanje. 

Hun har også hatt oppdrag for engelske Marks & Spencer. I dag er den godt voksne modellen representert ved Team Models her i Norge og ved modellbyråer i Sverige, Tyskland, England og Paris.

Les også: Gwyneth Paltrow: Jeg håper samfunnet er klar for en forandring.

Velaug Skandsen Rustad i Schwarzkopf

Velaug Skandsen Rustad i samarbeid med Scharwxkopf

© Schwarzkopf

Hva er det med deg som Europa elsker?

– Jeg tror kanskje det er det nordiske, naturlige uttrykket vi kvinner ofte står for her i nord, sier Velaug etter en liten tenkepause. Hun snakker ikke med store ord eller med store fakter. I tillegg til et typisk nordisk utseende har hun også en iboende «beskjedenhet» som mange forbinder med oss nordboere.

– Egentlig er jeg ikke så glad i å reise, innrømmer Velaug. 

– Men jeg liker mennesker. Jeg tror at hvis jeg skulle valgt utdanning på nytt, hadde jeg studert psykologi eller blitt skuespiller. 

Jeg tror kanskje det er det siste som gjør at jeg er så komfortabel med å være modell – at det er en rolle jeg går inn i. Og hun trives fortsatt godt i rollen som modell, kanskje spesielt etter fylte 40.

Velaug Skandsen Rustad,

I dag er den godt voksne modellen representert ved Team Models her i Norge og ved modellbyråer i Sverige, Tyskland, England og Paris.

© Hypnotika

– Jeg var heldig og traff 40+-bølgen. Voksne kvinner var plutselig aktuelle og jeg ble en av de første som jobbet som voksenmodell. Jeg opplever vel at denne bransjen har en annen tilnærming til voksne kvinner, vi får mer respekt. 

Et oppdrag som dette i Tara er veldig gøy – det er flott å være 57 og fortsatt aktuell – og få slå et slag for eldre modeller. Velaug trives med å være et forbilde når det gjelder muligheter som voksen kvinne: 

– Jo bedre du kjenner deg selv, jo bedre får du det med deg selv. Det er alfa og omega å gjøre det beste ut av det man har. Så ikke la alderen begrense deg, råder den 57 år gamle modellen.

Selv skal hun snart på malekurs med sin 92 år gamle mor. Hun har så smått begynt å male og opplever det som ren terapi – og nå skal det utforskes om det kanskje ligger en fremtid der også

Les også: Sharon Stone - slaget gjordet meg sterk

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...