© Wenche Hoel-Knai

– Man kan kle seg i det man føler seg vel i – uavhengig av alder!

Det mener Velaug Skandsen Rustad (58), som viser oss vårens store trend: Joggebukser, hoodies og sneakers – for voksne kvinner.

4. mars 2021 av Cecilie Espensen

Ikke noe for meg, tenker du kanskje. Men disse plaggene, som har sitt opphav i idretten og som har fått et solid fotfeste som «street wear», har faktisk funnet sin vei inn i alle grener av moten denne våren. 

Velaug, som debuterte som modell som 19-åring, men som først fikk sitt store gjennombrudd da håret ble grått da hun nærmet seg 40, har alltid hatt et nært forhold til «joggedressen»: – Siden ungdomstiden på 80-tallet og frem til nå har jeg vært igjennom flere joggedress-perioder, og har nok fått et litt tettere forhold til den i løpet av det siste året, som sikkert mange andre, sier supermodellen og fortsetter: 

 – De siste årene har joggedressen vært et fritidsantrekk for meg. Jeg elsker å ha på meg det i en ull/kasjmir-blanding – det er jo tidenes mest komfortable antrekk! Og gjennom dette koronaåret, så har den jo vært på mer enn ellers ... Og det er vel også sånn at komfort blir mer viktig jo eldre man blir. Jeg savner definitivt å pynte meg, og gjør jo selvfølgelig det innimellom (man må jo ta vare på seg selv og den man bor sammen med også), men det er lett å ty til noe komfortabelt å ha på seg. Men jeg prøver i hvert fall å la den slitte joggedressen ligge, og tar på meg noe jeg synes jeg ser fin eller kul ut i.

Velaug Skandsen Rustad

Alder: 57 år. 

Familie: Gift med Riulf Rustad, 5 barn til sammen. 

Bor: På Nordstrand i Oslo. 

Bakgrunn: Internasjonal modell 

ALDER INGEN HINDRING: To flotte damer som gir gass: T.v.: Daphne Selve (92) har jobbet som modell siden 1949! (Foto: @trishaward) og designer og dronningen av luksuriøs punk, Vivienne Westwood (79), som fronter sin egen kolleksjon for sommeren 2021. (Foto: Skjermdump Vogue)

© @trishaward / Skjermdump Vogue

Men vil du ikke si at akkurat denne klesstilen er forbeholdt ungdommen? – Jeg synes man kan kle seg i det man føler seg vel i – uavhengig av alder! Alder er kun et tall – og det tror jeg man føler jo eldre man blir. Vel, bortsett fra at kroppen kjenner det da – på vondter her og der – men «jeg-et» føler seg ganske konstant. Jeg er absolutt ikke overrasket over at denne stilen blir omfavnet av voksne kvinner. 

Skillelinjene mellom unge og voksne kvinner har blitt visket ut mer og mer de senere årene – det ser man på hele motebildet, og også i andre sammenhenger. Jeg føler det går mer på personlighet og hvilken type man er. Det er større rom for å være seg selv. 

Hvis du er bekymret for at denne sporty stilen vil få deg til å se ut som en boms eller voksen kvinne i total midtlivskrise, kan Velaug forsikre deg om at det handler om hvordan du styler stilen.

STOLT OVER ALDEREN: I Tara nr 6/2020 viste Velaug frem trendy ruter og slo samtidig et slag for voksne modeller.

– Det som er fint med denne stilen, er at den kan være alt fra helt casual til mer pyntet og kul. Det har jo kommet en del luksuriøse utgaver de senere årene, i ull og kasjmir, som kan kombineres med en deilig oversized ullgenser eller en silkebluse, eller en kul dressjakke kombinert med et par sneakers – and then you are good to go, tipser supermodellen. 

Det finnes uendelige variasjoner – også i prisklasse. Velaug ser seg selv i det meste fra moteserien på de neste sidene, men hun har noen personlige favoritter: – Jeg likte godt cardiganen og buksen i ull fra Iben, hettegenseren og buksen i bomull fra Björn Borg, joggedressen fra Lacoste og topp fra Lovechild og bukse fra Marc Cain.

Korona-tiden har vært utfordrende for Velaug som for de fleste andre. Det startet med en avlyst ferietur til Alpene i mars 2020. Så ble først svogeren korona-syk, deretter svigerinnen. Begge havnet på sykehus. 

– De var begge virkelig alvorlig syke. Heldigvis overlevde de begge to, men det ga oss en stor støkk og et godt innblikk i hva denne sykdommen kan gjøre – og som sikkert har gjort oss ekstra forsiktige. Mannen min, Riulf, og jeg har levd ganske isolert i perioder, men vi er vant til å være mye sammen, og fremfor alt: Vi liker godt å være mye sammen, så sånn sett har det ikke vært så stor forskjell for oss. Men det sosiale livet har jo begrenset seg, så klart. 

Det er nok derfor «joggedressen» har entret motescenen med et brak. Dette superkomfortable settet med bukse og genser, med og uten hette. Velaug bruker ikke bare settet på fritiden, men også når hun dyrker sin nye hobby.

– Jeg begynte på Nydalen Kunstskole i høst, og det har jo i denne perioden blitt mye tid til å male – og det passer jo bra. Akkurat nå har vi vært igjennom en periode med hjemmeskole på Teams – og det funker det også, på sin måte. Selv om det ikke er helt det samme som å være i samme rom som lærer og medelever. Så det har blitt mye male-antrekk på meg, da. Joggedresser med malerfrakk eller gensere – det skal jo tåle en støyt, sier Velaug. 

Og apropos alder: Velaug er ikke alene om å vise det siste innen mote i voksen alder. Daphne Selfe er i en alder av 92 år fortsatt aktiv som modell – som hun har vært siden 1949, og dronningen av punk, glamour og rutete tekstiler: Vivienne Westwood, er modell for sin egen kleskolleksjon for sommeren 2021! 

– Vivienne Westwood har alltid tatt skjeen i egen hånd og gått sine egne veier. Det er jeg for! 

Hun har vært tro mot seg selv og sin egen design i alle år – og SS21-kampanjen hun fronter nå, rocker hun. Er jeg like vital som hun er når jeg er 80, så vil jeg være veldig stolt av meg selv!


Les også: Slik kler du deg komfortabelt og trendy i 2021

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...