– Det å ha det som jobb og oppdage så fine forfattere, er en gave, sier kronprinsesse Mette-Marit til Tara.
Hun har akkurat fullført årets reise med Litteraturtoget fra Asker til Kristiansand, der hun blant annet holdt bokbad med noen av våre fremste og mest suksessrike forfattere i tillegg til nye stemmer i norsk litteratur.
Nå jobbes det med Mette-Marits rolle globalt i bokbad med våre største forfatternavn.
Vår nye bokdronning
Fra å være en kronprinsesse som møter nordmenn på bibliotekene der de bor, går hun nå også inn i en rolle der hun skal møte forfattere og lesere i verdensmetropolene.
Når Norge skal være æresgjest på bokmessen i Frankfurt i 2019, som hovedland ved verdens største bokmesse, befester kronprinsesse Mette-Marit sin rolle som bokdronning. Hun er blitt vår nye ambassadør for norsk litteratur i utlandet.
Det var hennes egen idé å fylle et tog med bøker og reise gjennom Nordland og Nord-Trøndelag for å snakke om litteratur for noen år tilbake.
Hun bestemte seg for å være ærlig, møte folk med historien om seg selv. Siden den gang har det gått litteraturtog fra Trondheim til Hamar, fra Bergen til Oslo, og nå sist fra Asker til Kristiansand. Fra hjem til hjem for Kronprinsessens del.

For to år siden var forfatterne Harald Rosenløw Eeg og Tore Renberg med på strekningen mellom Trondheim og Oppdal.
© ScanpixSå var også temaet for årets litteraturtog «hjem» – og betydningen av å komme hjem, forlate et hjem, savne et hjem og hva det gjør med oss.
– Jeg reiser fra et hjem til et annet. Her i Asker har jeg hatt et hjem i snart 16 år, her er de menneskene jeg lengter hjem til. I Kristiansand har jeg røtter og der har jeg min mamma og min søster.
Fra jeg var bitte liten har boken vært et hjem for meg. For avkobling og utfordringer. Hvem er jeg? fortalte Mette-Marit da hun åpnet årets litteraturtog på Asker bibliotek, dit hun tar med seg barna sine.
– Her har barna mine fått oppleve det samme som jeg gjorde. Fortsatt er biblioteket et slags hjem for meg, det er et sted der vi kan være den vi er og ikke behøver å prestere noe.
Kjøper brukte bøker
I bokbyen Tvedestrand, den lille sørlandsbyen der det er hele sju antikvariater i sentrumsgatene, fortalte Mette-Marit at her er hun hver sommer med familien sin når de er på sørlandsferie.
Her leter hun etter bøker til seg og barna. Og Kronprinsessen er glad i å kjøpe brukte bøker, for utvalget av bøker hun ikke får tak i andre steder, er å finne her.
– Det er det som er så fantastisk med å være her. Plutselig dukker bare bøker opp, bøker du ikke hadde tenkt å lese. Og ikke minst så leter vi etter barnebøker her. Vi pleier alltid å oppdatere vårt utvalg av Anne-Cath. Vestly-bøker til barnas bibliotek når vi er her. Jeg har med en liste over de bøkene vi mangler.
For noe av det viktigste en gjør som forelder, er å vise barna hva som finnes av litteratur, mener Mette-Marit.
– Vi har lest eventyr fra barna våre var bitte små, og så har vi fortsatt å lese jevnlig for dem, vi leser fremdeles for barna våre. Det er en fin ting å vise at det finnes liv andre steder enn i de rommene som bare er i hverdagen deres. Og ikke minst at man kan bli knyttet til oppdiktede personer som bare finnes mellom to permer. Det er et viktig tilskudd til sjelelivet.
Og akkurat det legger hun aldri skjul på når hun bokbader våre store forfatterstjerner. Fra Tore Rem til Roy Jacobsen. Fra Agnes Ravatn til Maja Lunde og Wencke Mühleisen.

– Jeg opplevde det som et generøst møte, sier forfatter Wencke Mühleisen som likte samtalen med Mette-Marit på Vennesla bibliotek.
© ScanpixSamtalepartner for forfattere
Siden første gangen Litteraturtoget forlot perrongen, har Mette-Marits rolle som en ambassadør for litteraturen tatt nye høyder.
I 2017 ble hun utnevnt til ambassadør for norsk litteratur i utlandet. Det er NORLA, Norwegian Literature Abroad, som har fått Mette-Marit med seg på laget i en tid der norsk litteratur gjør det godt internasjonalt og står foran en spennende tid. Og der Mette-Marit skal spille en global rolle.
– Kronprinsesse Mette-Marit har i mange år vist et stort personlig engasjement for litteratur og betydningen av økt leselyst, ikke minst hos barn og unge. Kronprinsessen vil som ambassadør for norsk litteratur delta i sentrale arrangementer i forbindelse med det norske gjestelandsprosjektet på bokmessen i Frankfurt i 2019. Rollen Kronprinsessen vil ha i norsk litteratur fremover, vil imidlertid være global og strekke seg utover i 2019, sier direktør i NORLA, Margit Walsø, til Tara, og utdyper:
– Helt generelt ser vi henne blant annet for oss i rollen som moderator og samtalepartner for forfattere, og at hun innleder og presenterer forfattere som skal lese. Slik som hun gjorde i Canada og på Litteraturtoget. Dette kan være både på bokmessen i 2019, men også i andre litterære arrangement i NORLA-regi, under forberedelsene og oppkjøringen til Frankfurt 2019.

Allerede som nyforlovet med kronprinsen var hun på plass på dronningens utstillinger. Her i 2001, under åpningen av dronning Sonjas private utstilling «Impulser» på Henie Onstad Kunstsenter.
© ScanpixMette-Marit er i ferd med å finne sin plass og sin rolle, som hennes svigermor dronningen har gjort det gjennom kunsten, både som utøver, samler og ambassadør for norsk kunst.
Under litteraturreisen, spurte Tara Mette-Marit:
– Hva tenker Kronprinsessen rundt det å ha funnet sin rolle, sitt prosjekt, som litteraturen ser ut til å ha blitt for henne?
– Det kommer fra en interesse som har vært så viktig for meg hele livet, og det er fantastisk å få lov til å bruke denne muligheten til å løfte frem alt det gode som skrives i Norge i dag. Det fører til at jeg selv leser mye mer norsk litteratur nå, og blant annet det å oppdage Wencke Mühleisen som skjønnlitterær forfatter har vært en stor opplevelse for meg. Det er noe av det fineste jeg har lest. Det å ha dette som jobb og oppdage så fine forfattere, er en gave.
Det blir et gigantisk bokmiljø Mette-Marit skal fronte i 2019, og som ambassadør for norsk litteratur skal hun spille en global rolle når Norge skal være gjesteland under verdens største bokmesse og stå i sentrum for verdenslitteraturen.
Med unike muligheter for utbredelsen av norsk litteratur i verden. Og her skal altså den norske kronprinsessen være en av dem som løfter den nye norske litteraturen ut i verden.
– Vi håper å oppnå at Kronprinsessens rolle for litteraturen bidrar til å gjøre norske forfattere og bøker enda mer kjent i utlandet, sier Margit Walsø.