De senere årene har det vært forsket mye på årsakene til at noen mennesker er mer tilfredse med livet enn andre. Et ganske gjennomgående svar er at det har lite med sosial status og økonomisk overflod å gjøre. Ifølge Espen Røysamb, professor i psykologi ved Universitetet i Oslo, gir materielle goder i beste fall kortvarig glede. Det som kjennetegner lykkelige mennesker er ifølge Røysamb kort oppsummert:
– De har gode sosiale relasjoner, de bruker tid og energi på venner, familie og parforhold – og de kan gi og ta imot.
Røysamb er særlig opptatt av vår mulighet til å trene opp evnen til livsglede og lykkefølelse. Selv om forskning viser at noen mennesker er født med et lysere sinn enn andre, og noen kan arve anlegg for depresjoner, kan alle påvirke sin egen sinntilstand gjennom holdningsendring og bevisste øvelser. Det siste finnes det mange av i Røysambs populær-vitenskapelige bok «Bli lykkeligere» (Kagge, 2013). Han forsikrer at øvelsene virker:
– Det er gjort flere studier som dokumenterer både kortvarige og langvarige effekter av slike øvelser.
Lykkefølelse er et valg
Gunvor Marie Dyrdal, som har doktorgrad i positiv psykologi, erfarer at lykkefølelsen har nær sammenheng med hva vi velger å ha oppmerksomheten rettet mot:
– Vi har så lett for å ta ting for gitt, og lar oss drive av sted i en travel hverdag. Dessuten ligger det i menneskenaturen å komme seg stadig videre, ønske seg mer. Enkle øvelser for å kjenne seg mer tilfreds er rett og slett å kunne sette pris på de mange, små gledene vi opplever i hverdagen. Det handler om å flytte fokus, bli mer bevisst og glede oss over alt vi faktisk har.
Lykkefølelse er et valg, og den handler i stor grad om din egen innstilling til tingene, fortsetter den danske coachen, forfatteren og foredragsholderen Gitte Jørgensen:
– Lykkelige mennesker er også utsatt for vanskeligheter, kriser og problemer. Det som gjør forskjellen er at de kan se et lys i mørket og komme seg gjennom det som er vanskelig.

Tette, gode relasjoner til andre mennesker gjør deg lykkelig! Les våre ti punkter!
10 tips til lykke!
1. Gode relasjoner
Det kommer neppe som noen bombe at nære, tette relasjoner til andre mennesker topper listen over hva som gir mennesker et lykkelig liv. Verdens mest langvarige lykkestudie, som har pågått ved Harvard-universitet i USA i nærmere 80 år, viser at de som har det best, er de som har gode relasjoner i livene sine. Det handler om å være en del av et fellesskap og nært knyttet til mennesker som de er glad i, og som gir kjærlighet tilbake.
2. Vær takknemlig
En øvelse – og livsholdning – som beviselig kan øke lykkefølelsen, er å vise takknemlighet. De to amerikanske psykologene Robert Emmons og Michael McCullough har kommet frem til at det å kjenne takknemlighet kan øke lykkefølelsen med 25 prosent. Den gruppen som kom best ut av den omfattende studien som de gjennomførte for noen år siden, var de som daglig skrev ned fem ting de var takknemlige over. Å føre en takknemlighetsdagbok viste seg å være en effektiv måte å oppnå mer tilfredshet på. Ved å feste selv de minste småting på papiret, vil du kjapt innse at det er mye som er bra i livet.
– Å være bevisst de små og gode opplevelsene i hverdagen, å flytte oppmerksomheten til det som er positivt. Dette påvirker hormonbalansen i hjernen og gjør at vi føler oss bedre, forklarer psykolog Dyrdal. Ha blokken fremme når du for eksempel setter deg ned med en kopp te om kvelden. I gjennomsnitt tar det åtte uker å skape en ny vane. Etter det vil det gå på autopilot.
3. Indre vennlighet
Gitte Jørgensen trekker frem det hun kaller «indre vennlighet» som en basis for mer lykke i livet. Indre vennlighet er å dytte den plagsomme, indre kritikeren til side, og i stedet gi deg selv litt ros for alt som er bra.
«Hver gang du har en ledig stund i livet, tar du en skryterunde. Ros deg selv for alt du kan komme på å rose deg selv for. Ta en skryterunde når du kjører bil, sykler, står i kø, venter hos legen og så videre. Å snakke pent til seg selv er en indre mirakelkur», hevder coachen i sin bok «Når sjelen kaller» (Cappelen Damm, 2017). Skap det livet du lengter etter.

Øv på å være takknemlig, og vær snill med deg selv!
© Getty Images4. Lev målrettet
Velg bevisst prosjekter som inspirerer deg, krever besluttsomhet og utgjør en utfordring. Å fremme kreativiteten – både profesjonelt og i eget liv, gir en form for tilfredshet som også bidrar til et godt og lykkelig liv. Som lykkeforsker og psykolog Ragnhild Bang Nes så enkelt uttrykker det: – Ofte er lykke å hente i de ganske hverdagslige aktivitetene. Å holde på med ting du trives med, tillate deg å være oppslukt.
5. Se opp for lykketyver
Selv om de fleste av oss jevnt over er relativt fornøyd med livet, vil ingen unngå å bli hjemsøkt av «lykketyver» som kort, eller langvarig, stjeler av vår lykke og livstilfredshet. Disse kan ha form av konflikter i familie og/eller på jobb, stress, dårlig selvfølelse, tap, samlivsbrudd, sykdom og så videre. Da Espen Røysamb for noen år siden gjennomførte et studentprosjekt, ble deltagerne intervjuet om hverdagslykken. De vanligste lykketyvene var surhet, kritikk og sinne fra andre mennesker.
– Selv om noen lykketyver er utenfor vår kontroll, kan vi øve oss på å mestre dem, hevder psykologiprofessoren. Potensielt kan vi også lære av dem, finne mening og vokse på dem. Andre lykketyver, som stress og unødvendige konflikter, kan vi bevisst forsøke å unngå. Det gjelder også å bruke mer energi på relasjoner som gir oss energi, enn på de som tapper oss.
6. Opplevelser, ikke ting
Det er for lengst slått fast at lykken ikke kan kjøpes for penger. Vil du likevel bruke penger i jakten på indre tilfredsstillelse, så gjør det på en opplevelse og ikke en lekker design-duppeditt. Studier har vist at det lønner seg i det lange løp. Noe av årsaken til at vi blir lykkeligere, er at følelsen av forventning er sterkere når vi for eksempel gleder oss til en reise. Fine opplevelser er også godt å tenke tilbake på. Å glede seg til å kjøpe et par dyre designsko kan gi et kick der og da, men er ikke en varig glede.

Oxytocin er et hormon som stimuleres når du opplever nærhet og berøring. Det får deg til å føle deg avslappet, harmonisk – og lykkelig.
© Getty Images7. Smil og gi klemmer
Oxytocin er et hormon som stimuleres når du opplever nærhet og berøring. Det får deg til å føle deg avslappet, harmonisk – og lykkelig. Derfor kalles det gjerne for kjærlighetshormonet. Den svenske fysiologiprofessoren Kerstin Uvnäs Moberg, som var den som oppdaget oxytocin, forklarer det slik:
– Av oxytocin får du ro i kroppen, og et ønske om å være nær andre. Du føler deg mer til stede, blir mer omsorgsfull og føler deg tryggere.
Den gode nyheten er at du ikke trenger en kjæreste for at kroppen skal produsere oxytocin. Bare det å møte verden med et smil, en god klem og et varmt håndtrykk bidrar til et hevet hormonnivå. Også det å stryke et kjæledyr rolig gjennom pelsen stimulerer produksjonen av «lykkehormonet».
8. Trekk pusten
Du har helt sikkert lagt merke til at pusten blir raskere og mer hivende når du blir stresset eller nervøs. Hvis du ønsker å stabilisere følelsene, er det å kontrollere åndedrettet en enkel teknikk. Ved å lære deg pusteteknikker for å roe pusten, som for eksempel gjennom yoga og meditasjon, vil også lett pust kunne roe ned sjelen.
9. Meditasjon
Meditasjon trenger ikke være noe hokus-pokus. Det handler bare om øvelse, praksis og disiplin.
– Lykkefølelse handler mye om å være til stede i nuet, leve her og nå, sier Gunvor Marie Dyrdal, som i sin psykologpraksis også underviser i mindfulness. Hun fortsetter:
– Ved å henge seg opp i fortiden, eller bekymre seg for fremtiden, går vi glipp av alt som er her nå. Å praktisere mindfulness er ofte å finne glede i øyeblikket.
10. Gjør livet enklere
Forskning viser at det å leve enklere, reduserer stressfølelsen. En skikkelig ryddesjau i heimen kan gi en god følelse av tilfredshet. Rådet om å kvitte seg med klær og gjenstander du ikke har rørt de siste tre årene, er verdt å merke seg. Å tenke over hva som skal til for å forenkle livet, vil hjelpe deg å fokusere på de tingene som virkelig er viktige. Dessuten er stadig flere opptatt av gjenbruk. Med andre ord kan du glede andre med de tingene du selv ikke har bruk for.