Mia Törnblom
Tilstede:

Mia Törnblom har lært seg å ta plass. Og nå er det en selvfølge for henne.

© Peter Knutson

Supercoach Mia Törnblom: – Elsk deg selv og få det bedre!

Å ta plass dreier seg ikke om å bli en irriterende egoist. Tvert imot. Ved å elske deg selv blir det lettere å engasjere seg i andre. Å finne det du brenner for og lengter etter, gjør deg ganske enkelt tryggere.

2. januar 2018 av Linda Newnham

"Skal jeg være helt ærlig, så trodde jeg du ville være en sånn litt krevende type. Høyrøstet og irriterende som tar opp masse plass.»

Mia Törnblom får ofte den kommentaren. Det stemmer også at ved første møte er Mia en morsom person som både synes og høres, men hvis du studerer henne nærmere, så jobber hun hele tiden med å inkludere og gi videre. Det er naturlig at hun klemmer deltagerne på en forelesning, og hun selger unna bøker i rekordfart. Hun lytter og oppmuntrer andre forelesere, samtidig som hun byr på kaffe.

– Jeg tror jeg er født sånn, man blir jo glad over å kunne gi, men med årene har jeg inn­sett at det også har vært en av de viktigste årsakene til min egen suksess. Så når folk spør om å få mitt beste karrieretips, så er det å være sjenerøs og dele både av sin tid og sitt engasjement, sier hun.

– Livet er fantastisk og fryktelig på samme tid

Tidligere i år fylte hun 50 år. Hennes daglige refleksjoner er mer eksistensielle. Hun har samlet tankene rundt det å virkelig leve sitt eget liv i boken «Ta plats – med ansvar og generositet». Hun er opptatt av å finne sin rette plass i livet, der man trives og kommer best til sin rett. Hun har lært å innse at livet virkelig «suger» noen ganger.

– Livet er fantastisk og fryktelig på samme tid. Derfor forsøker jeg å bruke alle mine krefter på å skape det livet jeg drømmer om. Jeg gjør regelmessige innskudd her, jeg investerer i meg selv, noe som gjør meg bedre forberedt foran neste motgang og skuffelse.

Hun er litt av en svensk guru på selvfølelse – ditt sjelelige immun­forsvar. Hun var kanskje ikke den første, men den som gjorde at begrepet fikk større spredning da hun i 2005 ga ut boken «Selvfølelse nå!».

– Mange går glipp av dette, de må lære å behandle seg selv som en de faktisk liker. På samme måte som du trener opp kroppen, må du øve på å styrke sjelens kondisjon, sier hun.

– Jeg treffer mange briljante mennesker, og blir ofte minnet om hvor mange av dem som bruker tid på selvsentrert uro og redsel. Man kan ha suksess, men likevel ha lav selvfølelse, og da blir konsekvensen at man ikke klarer å nyte suksessen. Jeg har fått en ny sjanse i livet og har funnet ut ting som mange andre kan ha nytte av, så derfor vil jeg gjerne formidle det jeg har lært videre til andre.

Mia Törnblom
Trygg:

– Det beste er å være snill med seg selv og ta med seg lærdommen videre i livet, sier Mia.

© Peter Knutson

Åpen om sin avhengighet

Hun henviser til sin avhengighet av piller og alkohol, og egen oppbygning av selv­følelsen som en vei ut av problemene. Det er lenge siden nå. Mia har vært edru i over 20 år. Hun har vært helt åpen rundt sin historie, men det har også vært perioder da hun er grundig lei av å bli omtalt som «den tidligere narkomane».

– Nå har det gått så mange år at ingen engang med beste vilje kan sette dette stempelet på meg lenger. For det er på absolutt ingen måte den personen jeg er i dag. Derimot har jeg tatt med meg erfaringene jeg gjorde da.

Noen ganger får Mia spørsmål om hun føler at hun har kastet bort mange år av sitt liv. Tankemåten har hun vanskelig for å godta, uansett hva det gjelder – misbruk, at man blir i et forhold for lenge og så videre.

– Å se på det som bortkastet tid, er å forminske seg selv. Det er bedre å være snill og si «jeg hadde ikke krefter nok da», eller «jeg visste ikke bedre den gangen», og ta med seg lærdommen man fikk i de årene videre i livet.

Klokere og tryggere med årene

Nå har jeg kommet i overgangsalderen, og det «big time». Men jeg liker å bli eldre. Jeg er klokere og bedre til å ta ansvar for både mine og andres behov. Det er ytterst sjelden jeg kjenner uro for ikke å være god nok eller være redd for å gjøre feil – følelser som i mange år var en stor del av livet mitt. De hemmet meg, og spiste opp energi og kraft.

Hun er også blitt mer forsiktig.

– Tidligere var jeg ekstremt uredd, og det var få ting som kunne stoppe meg. Jeg kunne våkne en morgen og tenke: «Men jeg er jo blitt en svensk dr. Phil!». Da fikk jeg en egen tv-serie to måneder senere. Noen av ideene lykkes jeg med, men ikke alle. Jeg kan fremdeles være impulsiv og ubetenksom, men det får ikke de samme dramatiske konsekvensene som tidligere.

Hun tror hun er blitt mer behagelig å leve med, fremfor alt fordi hun er tryggere. Mia har holdt sammen med Michael i 12 år. I begynnelsen når de slåss og kranglet, hendte det at hun ble så fryktelig redd at han måtte ta en pause i krangelen og forklare: «Mia, akkurat nå synes jeg du dum i hodet, men det innebærer ikke at jeg har sluttet å elske deg.»

– Så lenge du plasserer tryggheten og selvfølelsen i noen eller noe utenfor seg selv, kan du lett miste den. Derfor er det viktig å gi seg selv uvilkårlig kjærlighet under alle omstendigheter, å si ting til deg selv som du tidligere har trodd du måtte høre fra andre. Da blir du mindre klengete og «needy», og lettere å leve med. Å oppnå en slik trygghet krever ofte strukturert jobbing.

Mia törnblom
Viktig å gi seg selv kjærlighet!

Mia tror hun er blitt mer behagelig å leve med, fremfor alt fordi hun nå er tryggere enn tidligere.

© Peter Knutson

– Jeg måtte tillate meg selv å kjenne på smerten og sorgen

Selv jobber hun med refleksjon og meditasjon.

– Men man trenger ikke å gjøre det vanskelig­ere med lotusstilling, yoga­matter og røkelse. Jeg gjør det sittende på en stol rett opp og ned i noen minutter.

Mia var 38 år da hun traff Michael, og hadde akseptert at toget hadde gått for egne barn.

– Det var fascinerende hvordan lengselen slo til. Biologisk. Det hadde jeg kontroll over.

Lengselen førte til årevis med forsøk på kunstig befruktning, år fylt med håp, for­tvilelse, uvisshet og også en god del selv­opptatt­het. En stor muskelknute i livmoren førte til spontanabort etter spontan­abort, så til slutt satte de en endelig strek.

– For meg var det lettere å håndtere sorgen enn å pendle mellom uvisshet, håp og fortvilelse. Jeg visste jo at sorg ikke er farlig, selv om det gjør uhorvelig vondt. Det lærte jeg meg å leve med etter at min første store kjærlighet, Calle, tok livet av seg. Da tok det tid før jeg forsto at jeg måtte tillate meg selv å kjenne på smerten og sorgen. Sorg er ikke et problem som kan løses, den skyller over deg i bølger. Når jeg nå ser tilbake, er det aller viktigste jeg tok med meg etter den opplevelsen, at jeg ikke skal ta noe for gitt.

– Jeg kommer aldri til å få oppleve den hundre prosent ubetingede kjærligheten som man får til et barn, men jeg er privilegert som har så mange selvvalgte forhold i livet mitt hvor jeg får oppleve kjærlighet. Og jeg har bonussønnen min. Han har aldri sagt at han elsker meg. Han er 20 år og sier «klem», men det er nok for meg for å vite det, sier Mia.

Hun hadde en periode hun reiste mye og fikk mye mental tilfredsstillelse via jobben.
Vel hjemme igjen var hun lut lei av å måtte være sosial og hyggelig. Energien tok slutt.

– Så mannen min, som er den viktigste personen i livet mitt, fikk se min dårligste side. Jeg var ufrivillig singel i åtte år, traff heldigvis drømmemannen – og så kommer jeg hjem og byr ham på en dårlig versjon av meg selv. Jeg måtte ta meg selv i kragen og fundere over: Hvem er det jeg vil være? Hva vil jeg sette pris på? Ikke noe annet menne­ske har lært meg mer enn det han har. Han gjør meg modig, sterk og lykkelig.


Les mer: Mias tips til hvordan du kan ta mer plass i eget liv – og få det bedre!


Våg å skreve-skole:

Kjenner du nervøsiteten komme krypende før et møte eller en samtale? Da er dette det lureste du kan gjøre! Verdens enkleste måte å skifte tilstand fra usikker til selvsikker på. Og det fungerer!

SLIK GJØR DU DET:

√ Velg et rolig sted.

√ Sett deg på en stol, med bena plassert bredt fra hverandre, ryggen rett og et stort smil om munnen.

√ Skrev deretter med armene også.
Eller legg dem bak hodet.

√ Kjenn deg sterk, trygg og mektig. Tenk gjerne på en veldig selvsikker person.

√ Hold posisjonen i 2–3 minutter
– hele tiden med et smil!

EFFEKT: Umiddelbar! Du får mer energi, påvirkningskraft og lavere stressnivå. Når du sitter med kroppen i en stilling der du ser sterk og selvsikker ut, blir du nemlig påvirket hormonelt. Stress-hormonet kortisol synker samtidig som nivået av testosteron øker. Og effekten kan vare i flere timer.

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...