Rødhåret lykkelig kvinne med blåstripete skjorte

LYKKEFAKTORER: Både indre og ytre faktorer avgjør hvor lykkelig du føler deg. Her får du 8 enkle råd som hjelper deg å fylle på dine egen «lykkekonto».

© Getty Images

8 råd for økt lykkefølelse

Hva gjør oss lykkelige? Er det arv, miljø eller andre faktorer? Professor Michael Dahlen har forsket på temaet – her får du hans beste råd til hvordan finne mer lykke i eget liv.

26. mars 2020 av Maggan Hägglund

Hvor lykkelig er du egentlig på en skala fra 1 til 10?

Jo, de fleste av oss er i toppen av den skalaen noen ganger – men ekstrem lykkefølelse har en best-før-dato. Den varer i 3 måneder!

Enten du har flyttet til Karibia, møtt den store kjærligheten eller fått drømmejobben – så går du ned til ditt normale lykkenivå etter noen måneder. Det er slik man lærer seg i «En liten bok om lycka» av Michael Dahlen, forfatter, professor i økonomi ved Handelshögskolan i Stockholm og lykkeforsker.

Rent vitenskapelig måles lykke i puls, blodtrykk, kortisolnivået og i hormoner og signalsubstanser, men også i våre egne vurderinger av hvor lykkelige vi er. Og lykken gir mange fordeler – vi blir mer kreative, lykkes bedre i både idrett, kjærlighet og karriere. Og lever litt lengre og blir litt mindre forkjølte.

Selv har professor Dahlen en blomst tatovert på høyre hånd som en påminnelse om at den blomstrer ved å finne solen uansett hvor den har sine røtter. For, som han selv skriver i den nye boken, har han «aldri vært spesielt bra på å selv være lykkelig, heller hatt en hang til melankoli». Og det er akkurat derfor han gang på gang vender tilbake til å forske på hva som gjør oss lykkelige. Under finner du 8 av lykkeforskerens beste råd.

Professor, forfatter og lykkeforsker Michael Dahlen

FORSKER PÅ LYKKE: Michael Dahlen er professor, forfatter, foredragsholder og lykkeforsker. Her får du hans beste råd for å finne lykke i eget liv.

© Sören Vilks

1. Velg riktige foreldre

Er du en grunnleggende glad person som typisk våkner opp hver dag i godt humør? Da er det en ganske god sjanse for at du har arvet lykkegenene til dine foreldre. Enten 5-HTT-genet som styrer transporten av serotonin i hjernen eller genet med det merkelige navnet FAHH rs324420, som styrer smerte- og stress-terskelen.

Hvor lykkelige vi er styres 50 prosent av genene våre, det har forskerne kommet frem til ved å studere eneggede tvillinger som har vokst opp adskilt – de lå hovedsakelig på samme «lykkenivå» uansett miljø.

Men hva gjør vi som ikke er så heldige å ha trallende, solskinnsstråler av noen foreldre? Er det for sent for oss? Nei, absolutt ikke.

Først skal vi trøste oss med at lykken ser ulik ut for ulike mennesker, og så finne ut hvordan vår helt egen lykke ser ut for så å dyrke den. Den er kanskje bare litt lavmælt eller diskré.

Så skal vi tenke på at det finnes en stor andel igjen av vår «lykkekvote» – som overhodet ikke påvirkes av genene våre. Og 25 prosent avhenger av mennesker vi omgir oss med daglig. Så begynn med å samle sammen en «vennefamilie» av trygge, lattermilde, harmoniske mennesker.

2. Tro på noe

Forskning viser at mennesker som har en tro er litt lykkeligere. Det behøver ikke å være en åndelig tro, du kan tro på vitenskap eller kjærlighet eller noe annet. En tro gjør at du tildels kjenner på en større mening med livet og tildels kjenner på et felleskap med andre som tror på det samme.

3. Ta seieren på forskudd

Har du vokst opp med å høre: «Man skal ikke selge skinnet før bjørnen er skutt», kan du tenke at det er feil. Det er veldig bra å glede seg over egne seire på forskudd. Selv om du ikke vinner, så har du nytt det på forhånd og hjernen har hatt det supert når du har sett for deg at kommer i mål under Inga-låmi på en super tid eller fantaserer om hvor fint det blir når du maler om gjesterommet.

4. Feir mer

Et sikkert triks for å oppleve litt mer hverdagslykke er å begynne å registrere alt bra som faktisk skjer rundt deg på en vanlig dag. Test det med å skrive ned (eller ta et mentalt notat) alle fremskritt og alle kule ting du er med på. Bussen var i rute, kaffen var god, kollegaen din sa noe morsomt, barnet ditt har hatt det supert … Det kan kanskje kjennes litt kleint å telle ting å være takknemlig for. Men blås i det, tell og feire!

5 . Ta seieren på etterskudd også

Nostalgiske mennesker er lykkeligere enn andre, sier forskningen. Ganske enkelt for at de gjenopplever lykkelige hendelser. Den noe vemodige lykkeforskeren Michael Dahlin forteller at han har gått tilbake til sin ikke så enkle barndom og funnet og sett ting som han ikke hadde lagt merke til som barn, men som han nå som voksen kan se verdien av – og det gjør ham glad. Så gå på skattejakt i fortiden! Dette at man faktisk øker egen lykkefølelse gjennom å tenke på fine ting man har opplevd kan også forklare hvorfor eldre personer gjennomgående sier de var lykkeligere da de var yngre. De har liksom hatt tid til å fylle på ‹lykkekontoen» sin og kan gå rundt å mimre med et smil.

6. Beveg på deg

Mange studier sier det samme – den som beveger på seg blir litt gladere. og aller gladest blir man hvis man beveger på seg slik at man blir varm i kroppen. Hva det skyldes? Tja, dels frigjør fysisk aktivitet hormoner som endorfiner og dopamin som gir økt følelse av glede og velvære. Dels utsondres serotonin som gjør at du sover bedre – og hvem blir ikke blidere av en god natts søvn?

6. Finn din «flow»

Noe som virkelig gjør oss lykkelige er når vi holder på noe vi blir helt oppslukt av, når tiden stopper opp og vi bare kjenner at det her er vi gode på. Gjør mer av det du liker å gjøre: tegne, snekre, løse integralkalkyler (Professor Dahlens egen »flow»-greie!), strikke eller bake. Og et tips! Du må trene på det som gir deg en ‹flow», fordi du må kunne det så godt at du ikke bevisst trenger å tenke på hva du gjør. Og når du er «i sonen», da kan lykken flyte opp til overflaten som en kork.

7. Vær snill

Når du gjør noe snilt fylles du av noe som kan sammenlignes med «en varm indre glød». Det behøver ikke å være så avansert – å la noen som har det travelt slippe forbi, å le og si takk eller å ta med andres barn når du likevel skal kjøre dine egne til trening. Dette har også en langtidsvirkende effekt også, for når du er snill så blir andre glade og er vennligere mot deg enn de ellers kanskje ville vært.

8. Vær sammen

I Sør-Korea, der mange bor alene, trender «spisefilmer» på Youtube (søk på «mukbang») – her kan man så henge seg på og spise sammen med en virtuell venn hvis man føler seg ensom. Men for en skandinav blir det nok for mye slurping og slafsing, vil jeg tro. Men å omgås andre er en måte å øke sin egen «lykkekvote» på. Bare det å møte andre menneskers blikk er en enkel måte å kjenne på fellesskap og bli litt, litt lykkeligere av. 

Professor, forfatter og lykkeforsker Michael Dahlen og boken en liten bok om lycka

FORFATTEREN: Professor Michael Dahlen har forsket på hva som gjør oss lykkelige og hans funn er samlet i boken «En liten bok om lycka» (Volante/Tannum, 219 kr). Arv og miljø spiller en rolle, men det gjør også mange ting du kan gjør selv for å øke lykkefølelsen. 

© Studio Emma Svensson

3 spørsmål til lykkeforsker Michael Dahlen:

1. Hvor lykkelig er du?

– I dag ligger jeg høyt på skalaen. Det varierer litt med dagsformen og jeg forsøker å minne meg selv på å nyte de dagene som er gode, og å se frem til en ny dag når dagene ikke er fullt så gode. I dag skinner solen og tenåringene mine vil trene med meg så jeg nyter det i fulle drag.

2. Valgte du riktige foreldre? Hvis ikke – hvordan kompenserer du for det?

Jeg fikk jo ikke med meg de beste lykkegenene, men er i stedet velsignet med to barn og mange studenter som fortsatt holder kontakten, og det er så heftig å være en del av deres liv, feire deres fremganger og lære av hverandre. Det fellesskapet betyr mye for meg.

3. Hvilke tips fra boken din benytter du deg av hver dag?

– Jeg har blitt ganske flink på å unne meg noe hver dag. Tidligere var jeg ganske streng mot meg selv – nå spiser jeg gjerne en skumnisse (som jeg elsker) uansett årstid eller om jeg fortjener det, eller sniker til meg et ekstra kvarter i lunsjen og går en tur med en lydbok på ørene. Jeg nyter å gjøre små ting bare for meg selv, fordi jeg kan og det uten at verden går under. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...