© Getty Images

Vet du forskjellen mellom din biologiske alder og din kronologiske alder?

Din biologiske alder kan være lavere enn din kronologiske alder...

15. desember 2020 av Gitte Høj

Din kronologiske alder ... 

… har en reell innflytelse på ulike organer og vev. Kroppen din blir slitt og den fungerer dårligere jo eldre du blir. 

På denne måten medfører den kronologiske alderen noen endringer for oss alle. Og vi blir alle mer sårbare for sykdom. Dette gjelder spesielt hjernen, hjertet, leddene og skjelettet. Aldringsprosessen er helt normal. Det antas at omtrent 25 prosent av aldringsprosessen er genetisk bestemt. Man har ennå ikke kjennskap til detaljene. Det grunnleggende i aldringsprosessen er at reservene i alle organer blir mindre, og det øker sårbarheten din for sykdom, stress og ytre påvirkninger. Du mister fysisk kapasitet – ca. en prosent årlig – fra midten av 20-årene. Dette betyr at du kan erfare at noen oppgaver krever mer av kroppen din enn tidligere. Muskelstyrken din er på topp rundt 30 år og er omtrent halvert rundt 75 år. Det er antall muskelfibre som minsker. 

Huden din mister elastisitet, du kan få åreknuter, og benvevet blir tynnere og lettere, noe som øker risikoen for brudd. På den annen side ser det ikke ut til at alderen din for eksempel påvirker funksjonen til selve hjertet. Imidlertid blir du mer følsom for endringene som slitasje kan gi deg. Et eksempel er åreforkalkning, som reduserer blodtilførselen til hjertet og hjernen. Legg til det faktum at synet ditt (og hørselen din) vanligvis blir dårligere, du kan begynne å oppleve slitasje i leddene. Dette er klassiske aldersendringer som de fleste av oss vil oppleve i større eller mindre grad.

Psst... Dette gjør kroppen din yngre! 

«Din biologiske alder kan være lavere enn din kronologiske alder. Og omvendt»

© Getty Images

Din biologiske alder … 

… er relatert til det faktum at du selv kan hjelpe til med å enten få fart på eller utsette aldringen. 

Du hjelper til med å sette tempoet. Som et eksempel tar vi hjernen. Du mister hjerneceller, men det er ikke hjernens største utfordring, fordi den finner nye veier. Fienden fremfor alt er sykdom og inaktivitet. Derfor handler din biologiske alder om adferden din – hva du gjør og hva du ikke gjør – som påvirker aldringsprosessene. 

Du har dermed en innflytelse på din egen kroppslige og mentale alder, hvordan den kommer til uttrykk og hvordan du bruker den. Med andre ord, livsstilen din og helsen din har innvirkning på hvordan du eldes. Dette betyr at din biologiske alder kan være lavere enn din kronologiske alder. Og omvendt. Dette handler om at du aktivt holder deg biologisk eller fysiologisk yngre, mens du faktisk blir eldre. 

Du har sikkert også opplevd hvordan vi blir mer forskjellige med alderen, selv om vi kan ha vært like for 20–30 år siden. Vi kan se både eldre og yngre ut enn alderen vår tilsier. Vi eldes forskjellig, og noen av oss begynner å slite med småskavanker tidligere enn andre.

Hvordan kjenner jeg min biologiske alder?

Mange forskjellige eksperter - for eksempel på noen treningsstudioer - tilbyr å gjøre en serie tester som kan gi deg svaret på hvor gammel kroppen din er, en såkalt bodyage-test. 

Følgende verdier kan måles og veies: 

  • Kondisjon 
  • Fettprosent 
  • Smidighet 
  • Styrke 
  • Utholdenhet 
  • Blodtrykk

Kilder: Aktivsundhed.dk, Sundhed.dk, Fysiocenterroskilde.dk, «Yngre med årene» av Bente Klarlund, «Collagen – stærk, sund og smertefri» av Jerk Langer og Karen Lyager

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...