Berit Nordstrand: – På 14 dager kan du lære hvordan du kan motvirke rask aldring
Berits mål er å hjelpe flest mulig med å leve godt ved å spise bra, sove nok, stresse ned og bevege seg. I hennes nye bok får du en konkret 14-dagersplan for hvordan du kan legge til rette for et lengre og friskere liv.
Berit Nordstrand er en engasjert dame med høyt tempo og mye på hjertet for å hjelpe sine medmennesker. Hun har jobbet med rusmisbrukere, formidlet aktivt mat som medisin og satt tarmhelse på agendaen. Nå er det anti-age som står i fokus. For helse og livskvalitet.
Berit, hva kan du fortelle om din nye metode?
– Autofagi 14 er en 14-dagersmetode for å styrke cellenes autofagi. Autofagi er cellenes automatiske vedlikehold som betyr at gamle, svekkede og ødelagte celledeler erstattes med nye. Metoden kan dermed bidra til bedre vedlikehold og restitusjon, dempe inflammasjon, øke energiproduksjonen og lindre en hel rekke helseplager knyttet til inflammasjon. Styrket autofagi kan litt forenklet bety at eldre celler blir yngre og mer velfungerende. Jeg vil bidra med kunnskap som gjør at vi kan ta smarte grep for å beholde en velfungerende og ungdommelig kropp og hjerne. Ved å følge metoden kan du legge forholdene til rette for et friskere, mer velfungerende og lengre liv. Rask aldring er en sykdom, et resultat av det moderne livet vi lever. Kroppen som maskineri behøver ikke å svekkes med alderen, slik den gjør i dag.
På 14 dager kan du lære hvordan du kan motvirke rask aldring og redusere din risiko for livsstils- og aldersrelaterte sykdommer. Det er ikke din fødselsdato, men din biologiske alder som avgjør hvordan kroppen fungerer.
Du kan reversere din biologiske alder, bedre vedlikeholdet av cellene og påvirke hvilke genoppskrifter som kommer til uttrykk. Imponerende mye forskning er publisert på dette feltet de senere år. Vi har foryngelsesgener, eller oppskrifter for bedre vedlikehold, i våre genoppskrifter. Vi må bare sørge for at de leses av og kommer til uttrykk! Våre biologiske klokker tikker langsommere om vi tar grep som beskytter, vedlikeholder og reparerer våre genoppskrifter. Litt på samme måte som en CD-plate med riper gir en dårlig musikkopplevelse, gir «gener med riper» raskere aldring, helseplager og sykdom.
Hva kan man spise, og hva bør man unngå?
– Du innfører spisevaner, matretter og livsstilsendringer som kan stimulere autofagien i cellene dine. Du skal verken være sulten eller telle kalorier. Maten lager du av rene råvarer som holder blodsukkeret stabilt, øker fettforbrenningen, beriker tarmbakteriemangfoldet ditt, demper inflammasjon og holder deg passe forsynt lenge. Rettene er sammensatt slik at fordøyelsen og næringsopptaket optimaliseres. Fordøyelsen starter i munnhulen og fortsetter med god syrevask i magesekken. Det er av betydning både hva du spiser, når du spiser og hva du drikker til måltidet. Mens en stjernekokk gjerne vil ha både beinkraft og syre i en saus, vil jeg ha den samme sausen for å sikre deg aminosyrer og fettsyrer av betydning for både forbrenning, næringsopptak og vedlikehold. Det kreves mer syre i et måltid med kjøtt enn med fisk, for at proteinet skal kunne bygge deg sterk og bli helsebringende. Grønnsaker, belgfrukt, korn, nøtter og frø bør tilberedes på måter som øker næringsopptaket, og samtidig bryter ned antinæringsstoffer som ellers kan lede til næringsmangel, inflammasjon og helseplager. Dagens første måltid bør ha mer godt fett for å opprettholde vedlikeholdet og energifølelsen. Autofagi 14 lærer deg triksene.
Hva betyr egentlig anti-inflammatorisk mat?
– Vi blir både overvektige, syke og gamle før tiden, om vi ikke tar smarte grep som holder inflammasjonsnivået i kroppen nede. Inflammasjon kommer av svekket tarmbakteriemangfold, lekk tarm (økt tarmpermeabilitet), lite søvn, stress og for lite aktivitet. Men det kan også skyldes hard fysisk trening, søvn på feil tid av døgnet i forhold til din døgnkurve, mangelfull stressmestring og misforstått sunnhet i matfatet. Jeg erfarer at mange teller kalorier og sultefôrer seg for å holde vekten nede. De kan ende opp med både svekket forbrenning, næringsmangel, inflammasjon, fremskyndet aldring og helseplager. Plantebaserte dietter med ultraprosesserte erstatningsprodukter er heller ikke bra.
Anti-inflammatorisk mat kan være smaksrike kjøttstykker fra beitedyr, beinkraft/kollagen (glysin), fisk og sjømat, økologiske egg, moden ost og spekemat uten nitritt. Godt fett, plantevekster rike på polyfenoler (sterke farge- og smaksstoffer) og svovelrike aminosyrer bør du spise mer av. Velg mer omega-3-rike fettkilder som styrker din omega-3/omega-6-balanse (kjøtt fra beitedyr, fet fisk, linfrø, chiafrø, tran). Kutt omega-6-rike planteoljer som soyaolje, solsikkeolje og maisolje og ferdigmat med slike oljer. Grønnsaker i korsblomstfamilien, slik som brokkoli, blomkål og rosenkål er særdeles bra på grunn av sine svovelholdige aminosyrer.
Lektinrike grønnsaker, korn, nøtter og frø har anti-næringsstoffer som bør brytes ned. Det kan skje ved skålding/koking/hermetisering av tomater, bløtlegging over natten, langtidsheving av brøddeiger eller fermentering. Bløtlegging av nøtter og frø kan i praksis også skje ved tilbereding av kjøleskapsgrøter som står over natten før grøten spises.
Man eliminerer både sukker, kunstig søtt, ferdigmat med kunstige tilsetningsstoffer, hvetegluten og omega-6-rike planteoljer.
Hvordan fungerer riktig mat som motvekt til cellenes aldring?
– Hvilke genoppskrifter som leses av i cellene og hvilke gener som kommer til uttrykk, påvirkes av maten du spiser. I Autofagi 14 spiser du mat som får cellene dine til å lese av flere foryngelsesgener. Slike som FOXO3A- og APOE-genene, som er knyttet til økt levetid og redusert risiko for aldersrelaterte sykdommer som hjerte- og karsykdommer, kreft og Alzheimers sykdom. SIRT1-genet, som er involvert i reguleringen av metabolisme, energiproduksjon og anti-aldringsprosesser i cellene. Og TERT-genet, som er involvert i produksjonen av telomerase, et enzym som er viktig for å opprettholde lengden på DNA (telomerer) og som beskytter DNA mot aldring. Mat kan dermed styrke vedlikeholdet av cellene og kroppen din, slik at du eldes langsommere og er bedre beskyttet mot sykdom.
Både periodisk faste, ketogene brunsjer og autofagistyrkende råvarer kan beskytte genene mot aldring og kroppen mot alderdomssvekkelse og sykdom. Laboratorietester som måler graden av metylering av genene og hvor lange telomere du har, viser at din biologiske alder ikke bare kan bremses, men også til en viss grad reverseres. Det gjør du ved å styrke cellenes autofagi. I «Autofagi 14» får du oppskrifter som kan bidra til styrket autofagi. Nydelige matretter med både litt kjøtt, fisk, grønn-saker, sauser og dip, krydder og urter. Du får oppskrifter på både enkle brunsjer, middagsretter og snacks. Så er det bare å nyte smakene og effekten.
Hva går periodisk faste ut på?
– Ved periodisk faste og etablering av et spisevindu på 8 timer, opplever cellene perioder med mindre råvareleveranser. Da «spiser de på seg selv» eller autofagerer (autofagi = selvspising). De spiser opp gamle celledeler (bryter ned organeller) inne i cellene når de har lite tilgang på mat, og må erstatte disse med nye når matvaretilgangen blir bedre. Slik byttesgamle og svekkede celledeler ut med nye. Spiser du til alle døgnets tider, behøver ikke cellene å tære på seg selv for å få tak i aminosyrer for å holde produksjonen oppe. En hel rekke studier peker på at periodisk faste er bra for både vektutviklingen og helsen. Studier viser at det er bra for både fordøyelsen og næringsopptaket, for insulinfølsomheten og blodsukkerreguleringen, for blodfettverdiene, blodtrykket, konsentrasjonen og for helseutfordringer koplet til kronisk lavgradig inflammasjon eller betennelsestilstander i kroppen.
Helt tilbake til Hippokrates’ skrifter har menneskene fått råd om ikke å spise for ofte. Som jegere og sankere kunne vi gå flere dager uten mat. I flere religioner inngår faste som et ritual, både for å unngå fråtsing og for å styrke helsen. Når vi ikke har tilgang på mat, øker utskillelsen av veksthormon, en mekanisme som skal forhindre at vi bryter ned muskelmasse for å få tak i energi til forbrenning. Da er det nok med beskjedne 10–15 gram protein/døgn for å holde muskelmassen ved like. Når du faster, spiser cellene på seg selv for å skaffe seg nødvendige råvarer, og produserer nye celledeler igjen når du så spiser. Faste gjør dermed at cellene og kroppen holder seg bedre ved like. Cellenes «matkrise» leder til optimalt vedlikehold.
Får cellen levert næring kontinuerlig, gjennom stadig snacking og mellommåltider, da trengs ikke slik selvspising. Cellene eldes av slik overflødighet. De trenger spisepauser for å kunne fokusere på renovasjon, reparasjon og vedlikehold.
Hvorfor en plan på 14 dager?
– Autofagi 14 er en plan som strekker seg over 14 dager, fordi det er den tiden det tar deg å komme inn i metoden. Du definerer ditt eget spisevindu på 8 timer, for eksempel mellom klokken 11 og 19, og spiser de rettene jeg gir deg oppskrifter på i boken. Ketogene, næringsrike og mettende brunsjer som bedrer vedlikeholdet, øker forbrenningen og demper inflammasjon. Og nydelige middagsretter som legger til rette for best mulig nattesøvn, restitusjon, dyp søvn og styrket autofagi gjennom natten. Du får også forslag til snacks om du måtte ha behov for det innenfor spisevinduet ditt.
Du definerer ditt eget spisevindu ut fra det livet du lever. Jeg synes det er enklest å spise mellom 11–12 og 19–20, slik at jeg ikke føler sult når jeg legger meg. Er du et frokostmenneske, så kan spisevinduet ditt gjerne forskyves til for eksempel 08–16, men da kan kvelden føles lang uten mat. Det er nå forsket imponerende mye på potensielle helseeffekter av periodisk faste. Med dempet inflammasjon, sterkere bein (mindre osteoporose), mindre helsefarlig bukfett, styrket immunforsvar, lavere forekomst av kreft og flere leveår, det vil si et lengre liv.
Følger du Autofagi 14 kan du nyte alle disse effektene. Du kan bare fortsette å følge den samme 14-dagersmenyen, eller komponere egne retter med de samme gode råvarene. Husk at brunsjene må være fattige på karbohydrater og rike på godt fett.
Blir man ordentlig mett?
– Matrettene er både smaksrike og næringsrike og sikrer deg stabilt blodsukker og en langvarig, behagelig metthetsfølelse. Porsjonene tilpasses den enkeltes behov, da aktivitetsnivået og treningsmengden varierer. Spiser man langsomt og tygger maten godt, gir maten metthets følelsen mulighet til å melde seg før man har overspist. Det er viktig å nyte smakene, spise sanselig og kose seg. Metoden er fri for kaloritelling og sultefôring, og er ment som en nytelsesreise til en yngre, mer vel fungerende og friskere kropp.
Hvordan økes forbrenningen?
– Forbrenningen øker fordi cellenes for brenningsovner (mitokondriefunksjonen) bedres av dempet inflammasjon. Fettforbrenningen øker også når du faster frem til lunsj og bryter fasten med fettrike (ketogene) måltider. Kroppen din forbrenner mer fett, slik at du både vil merke at midjemålet krymper og at du kjenner på mer overskudd og energi.
Fra naturens side er det logisk at vi må få mer energifølelse i kroppen når vi ikke får tilført mat. Dette fordi vi må sanke og jakte for å skaffe mat til å overleve. Du vil derforoppleve at periodisk f aste gir deg mer og ikke mindre energi. Undersøkelser viser også at faste kan gjøre oss mer og ikke mindre fokusert. Når du faster, øker vekst hormonproduksjonen, slik at du forbrenner fett og sparer muskelmassen. Mens når du sultefôrer deg og kutter kalorier, er det gjerne muskelmassen du ofrer. Kalorikutt alene kan også svekke forbrenningen og kaloriforbruket, slik at du legger på deg til tross for at du spiser mindre mengder mat.
Bremser du forfallet, kan du både legge mer liv til årene og flere år til livet. Minst 70 prosent av livslengden din avgjøres av de livsstilsgrepene du velger å ta, ikke av dine gener. Du sitter selv med den bestemmelsesretten, og kan benytte deg av den forsk ningsbaserte kunnskapen som allerede finnes.
Hvorfor kan man se yngre og friskere ut etter din 14-dagersplan?
– Huden din reflekterer tilstanden på innsiden av kroppen din. Plager med sensitiv, tørr og rød hud, hudkløe, uren hud og eksem vil kunne bedre seg med metodens mat og livsstilsvalg. Over tid vil man også kunne oppleve mer glød og at fine linjer jevner seg ut og blir mindre synlig. Lever du i tråd med metoden og beskytter deg best mulig for UV stråler fra solen, så vil både huden på utsiden og organene på inn siden holde seg og fungere best mulig for alderen.
Når autofagien og nydanningen av hud celler svekkes, blir huden tynnere. Aldrende hud har færre bindevevsceller og svekket produksjon av både elastin og kollagen. Talgproduksjonen svekkes også og huden blir tørrere. Svekket autofagi betyr hudceller med dårligere evne til reparasjon og vedlikehold. Som resultat ser man både svekket kollagenproduksjon, flere fine linjer og rynker, tynnere og mindre elastisk hud – et eldre utseende.
Hvordan kom du frem til den nye metoden?
– Jeg leser forskning på anti inflammatorisk mat og livsstil daglig, og veileder både toppidrettsutøvere for optimal prestasjon innen idrett og enkeltpersoner med helse plager knyttet til inflammasjon. Etter å ha praktisert metoden Omstart30 gjennom mange år, skrev jeg bøkene «Omstart30», «RenNytelse» og «Berits antiinflammatoriske mat og livsstilsjournal», slik at folk flest kunne dra nytte av kunnskapen. Etter det har jeg fått rørende mange tilbakemeldinger fra både yngre og eldre som har opplevd betydelig symptomlindring og tilfriskning av min metode. Underveis i arbeidet med å beskrive sammenhengen mellom styrket tarmbakterie flora, reparasjon av lekk tarm, dempet inflammasjon og sykdom, har også sammenhengen mellom kosthold, livsstil og bremset aldring fanget min interesse. Jeg ønsker både for min egen del og for andre at de kan nyttiggjøre seg den kunnskapen som allerede finnes, om hvordan man kan holde seg friskere og sterkere og kunne legge enda flere gode år til livet.
Lever du selv slik du skriver om?
– Jeg ivaretar meg selv på denne måten og nyter gode effekter allerede. Jeg skrev derfor mine egne tiltak om til Autofagi 14, slik at alle kan dra nytte av kunnskapen. Så ja, jeg lever i hovedsak i tråd med Autofagi 14 og stortrives med både måltidsrytmen og maten. Med få unntak starter jeg dagene med nydelige brunsjer, enten det er hjemme eller på reise. Jeg unner alle andre de mange positive effektene og gleder meg derfor veldig til å dele metoden. Tror folk vil bli overrasket over hvor stor betydning relativt enkle grep kan ha.
Hva skal du formidle på neste Tara Weekend?
– Jeg vil ta publikum med på en inspirerende kunnskapsreise og lære bort smarte tips og triks de kan ta med seg hjem slik at de alle kan dra nytte av en styrket autofagi, bedre vedlikehold, lindring av helseplager og langsommere aldring. Gleder meg stort!
Noe annet du har på hjertet?
– Ønsker du å endre og lege kronisk sykdom av en livsstilsrelatert sykdom, til kronisk frisk? Vil du øke din fettforbrenning og gjøre det enklere for deg å gå ned i vekt? Ønsker du å styrke ditt forsvar mot sykdom? Eller vil du styrke effekten av trening? Kanskje opplever du å ha god helse og ønsker å ta smarte grep som kan bremse din egen aldring. Ja, da er dette metoden for deg. I boken finner du en plan for hva du skal gjøre de neste 14 dagene, med tilhørende fristende dagsmenyer, smaksrike matretter du kommer til å trives med. I løpet av bare 14 dager vil de aller fleste føle seg mer opplagte, klærne sitter litt løsere og mange er blitt bedre av «vondter». Så kan du fortsette på den gode veien du har startet, med mål om et friskere og lengre liv, avslutter Berit Nordstrand.