Opplever du at du roter litt rundt i den øverste harddisken for å finne det du har glemt, men som du vet er lagret et sted der oppe?
Fatt mot. Det er helt normalt og ikke noe å få panikk for! En synkende produksjon av østrogen i 40+-kroppen påvirker også hjernen og hukommelsen. Det kan bety at du faktisk begynner å huske dårligere og at det kan ta litt lenger tid å hente noe frem fra hukommelsen. Men jo mer du holder hjernen i gang, jo enklere er det å holde hukommelsen intakt. Så sett av litt tid til små planlagte utfordringer i hverdagen, og du holder deg skarp.

Ann E. Knudsen er foredragsholder, forfatter og lektor i dansk og psykologi med vekt på hjernen. Se mer på: Ann-e-knudsen.dk.

Øvelse 1: Styrker hjerne og hukommelse
1: Styrker både hjerne og hukommelse
Slik gjør du:
- Ta på deg behagelige klær og sko som du kan bevege deg i og samtidig holde deg varm. Gjør eventuelt litt oppvarming med kneløft og hælspark.
- Begynn å gå. Øk tempoet gradvis til du går raskt, men uten å løpe. Du skal føle deg andpusten.
- Forsett i cirka 20 minutter. Det skiftende tempoet danner nye celler og styrker hjernens støttesenter, der hukommelsen holder til.
Hvor ofte?
1-2 ganger i uken.

Øvelse 2: Stimulerer forbindelsen mellom hjernehalvdelene
2. Stimulerer forbindelsen mellom hjernehalvdelene
Slik gjør du:
- Få tak i et par gåstaver.
- Armsvinget skal være som ved normal gange: Høyre arm svinges frem når venstre ben svinges frem, og omvendt. Bevegelsen skal foregå i skulderen.
- Er det første gang du gjør dette, lar du stavene slepe bortover bakken, samtidig med at du gjør normale armsving så stavene får litt tak i underlaget. Skyv fra med stavene og før dem frem uten at stavene går ut til siden.
- Staven må ikke være lenger frem enn ved hælen på det fremste benet, og den skal konstant være rettet bakover.
- Er du rutinert kan du sette opp farten og skyve mer fra med armene og dermed greie lengre distanser.
- Målet er å kunne gå i minimum 20 minutter.
- Når du gjør kryssbevegelser med kroppen, trener du hjernestammen, som blant annet forbinder hukommelsesområdene i de to hjernehalvdelene.
Hvor ofte?
1–2 ganger i uken.
Tips: Øvelsen krever gåstaver. Men trener du på et treningssenter, kan du bruke en crosstrainer.

Øvelse 3: Skaper nye nettverk i hjernen
3. Skaper nye nettverk i hjernen
Slik gjør du:
- Bestem deg for å gjøre noe du ikke pleier. Lag en liste over gode ideer. Det viktige er at du forsøker å gjøre noe helt nytt og ikke at du blir ekspert på det.
- Du kan lese en fagbok om et for deg ukjent tema, eller for eksempel lære et nytt språk eller begynne på dansekurs.
- Jo mer du kaster deg ut i nye utfordringer, jo mer fleksibel blir hjernen. Det skjer fordi det skaper nye nevrale nettverk og forbindelser mellom nye områder i hjernen.
- Finn en rytme som fungerer for deg. Det er viktig at du gjør øvelsen regelmessig.
Hvor ofte?
Helst en gang i uken.