© Getty Images

Løp deg yngre

Det er mer enn én grunn til å juble hvis du fullfører et maratonløp. Du reduserer blant annet risikoen for hjerte- og karsykdom.

12. februar 2021 av Redaksjonen

Førstegangs-maratonløpere forynger blodkarene med cirka fire år, viser forskning.

Har du prøvd å løpe maraton, eller er det kanskje i år du skal debutere på den krevende distansen på 42,195 kilometer? I så fall vil kroppen kvittere med et lavere blodtrykk og sunnere blodkar – som på sikt kan motvirke hjerte- og karsykdommer og forlenge livet. Det er i hvert fall konklusjonen i et nytt forsøk der forskere har undersøkt hva som skjer i kroppen når du trener til – og gjennomfører – et maratonløp for første gang. 

138 friske og raske voksne som aldri hadde løpt maraton før, gjennomgikk en grundig helsesjekk seks måneder før og to–tre uker etter at de hadde krysset målstreken. Resultatet viste at blodtrykket sank og at den stivheten som oppstår i årene med alderen, var så redusert at blodkarene var blitt hele fire år yngre. Testpersonene løp cirka tre ganger i uken, og økte vanskelighetsgraden gradvis. 

Er du ikke spesielt sugen på maraton, kan du glede deg over at også kortere distanser kan utgjøre en forskjell. Nyere forskning viser at bare én 50-minutters løpetur i uken er nok til å redusere risikoen for tidlig død med hele 27 prosent. 

Kilde: American College of Cardiology

Les også: Slik måler du midjen

Nedenfor finner du et lite utvalg av norske løp du kan delta i.  

LØP DEG YNGRE: Det er mer enn én grunn til å juble hvis du fullfører et maratonløp. Du reduserer blant annet risikoen for hjerte- og karsykdom.

© Getty Images

Meld deg på et løp

Vil du ha et mål med løpetreningen, har du mange muligheter hele året. Her finner du et lite utvalg. Husk at muligheten kommer tilbake neste år hvis du ikke er klar for utfordringen eller arrangementet blir avlyst på grunn av koronakrisen.

5. September: Trysilrypa
5 og 13 km i terreng
Trysil 

19. September: Oslo Maraton
10 for Grete
21, 1 og 42,195 km
Oslo

30. September: Fornebuløpet
10 km løping på gang- og grusvei
Fornebu, Bærum

1. Oktober: Rosa sløyfe-løpet
5 OG 10 km
Bergen

Les også: 10 tips for å øke forbrenningen

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...