© Svein Finneide

Taras journalist gikk ned 22 kilo

Lisbeth (41) la om livsstilen og gikk fra størrelse XXL til M.

20. januar 2016 av Martine Haug Nysether

- Jeg tok en kikk i speilet: Jeg var førti, feit og ferdig. Livet var et ork. Jeg var deppa, overvektig, med lite energi og mange helseplager, forteller journalist Lisbeth Skøelv.

Les hvordan Lisbeth la om livsstilen nederst i saken!

Likevel satt avgjørelsen om å begynne et sunnere liv langt inne. For gamle vaner er vonde og vende.

- Men da jeg sjokkert så et bilde av meg selv i mars i fjor, innså jeg at jeg måtte gjøre noe. Jeg var blitt større enn jeg nesten var klar over selv. Og jeg hadde begynt å mislike både meg selv og kroppen min.

Følg Lisbeths i vår nye nettserie «Frisk start - uke for uke» her!

Ned i vekt

Vektoppgangen begynte for flere år siden da Lisbeth måtte gå på kortison på grunn av sykdom.

- Jeg la på meg 15 kilo på tre måneder, og ble så nedfor at jeg spiste på meg ytterligere ti kilo.

Tung kropp og lite energi førte til minimalt med trening. Et råttent kosthold hjalp heller ikke.

Første slankekur

Lisbeth hadde lest om 5:2-dietten i Tara. Fetteren hennes hadde greid å gå ned 16 kilo på 14 uker ved hjelp av den, og hun bestemte seg for å gi dietten en sjanse.

- Hva hadde jeg å tape? Jeg satte meg ikke et spesifikt vektmål, for innerst inne var jeg skeptisk til om jeg kom til å klare det, men jeg hadde som mål at jeg ville se bedre ut og føle meg mer vel i et bryllup jeg skulle i fire måneder frem i tid.

Tara-journalisten, som aldri hadde forsøkt noen slankekur før, hadde ikke spesielt stor tro på dietten. 

Lite visste Lisbeth 24. mars 2014 – da hun hadde sin første fastedag – for en fantastisk reise det skulle bli.

- På sju måneder har jeg tatt av 22 kilo, bygd kilovis med muskler, gått ned fra XXL til M i klesstørrelse, minsket BMI-en med 7,5 poeng og mistet 25 cm rundt livet. Og når jeg greide det, kan du også greie det, mener hun.

Ny stil:
Ny stil:

- Den største forskjellen er at jeg har fått masse energi og er mye gladere enn før. Det føles som om jeg har fått et nytt liv, sier Taras journalist Lisbeth Skøelv.

Slik la Lisbeth om livsstilen:

 

NYTT KOSTHOLD:

* La om kostholdet fullstendig. Bort med halvfabrikata, fet mat, mye sukker og overdoser av karbohydrater.

* Kuttet ut pasta, ris, poteter og brød til hverdags.

* Nå spiser hun lite karbohydrater, masse grønnsaker, velger lettprodukter, bruker mye mindre smør og olje når hun steker mat, og ovnsbaker maten når det lar seg gjøre.

* Dropper alle kaloriholdige drikker, og spiser oppskåret gulrot eller pære (tilsvarende ca. 100-150 kalorier) som kveldssnacks, i stedet for opptil 1000 kalorier med godteri som tidligere.

* Har ikke gitt helt slipp på søtsaker, men det er nå heller unntaket enn regelen. 

 

5:2-DIETT:

* På en fastedag etter 5:2-prinsippet kan hun spise inntil 500 kalorier på 36 timer. 

* Drikker mye te for å dempe sulten, og venter så lenge som mulig med første måltid, ofte helt til kvelden.

* I begynnelsen spiste hun mye kalorifattig suppe for å holde sulten unna på fastedagene, men etter hvert har hun i stedet begynt å spise wokretter.

Husk: Faste passer ikke for alle, det er lurt å snakke med legen din før det starter!

 

KUNNSKAP:

* For å se hvilke matvarer som har lite og mye kalorier har Lisbeth bruker appen Lifesum (gratis). Fører også mat- og treningsdagbok, og appen regner ut hvor mye kalorier hun inntar og forbrenner.

* Har lest bøker om 5:2-dietten og satt seg inn i hvordan både kropp og forbrenning fungerer.

* Hun har gått til ernæringssykepleier for å lære om ernæring, fått fysioterapeuter og personlige trenere til å vise seg riktig trening, samt fått hjelp til mentaltrening.

* Legen har fulgt opp vekttapet, og Lisbeth har deltatt i lukkede 5:2-grupper på Facebook for tips og moralsk støtte fra likesinnede.

- Det er ingen slankekur jeg går på, det er en livsstilsendring som jeg skal kunne leve med i fremtiden, påpeker Lisbeth.

Planen til 41-åringen er å ha én fastedag i uken som vedlikehold når hun har nådd målet: 25 kilo i minus.

 

Imponert:
Imponert:

Taras redaksjonssjef Åshild Breian har fulgt Lisbeths livsstilsendring fra dag til dag, og er imponert over både vektnedgangen og viljestyrken til kollegaen.

ALLSIDIG TRENING:

* Lisbeth begynte å trene styrketrening, løpe, gå i skogen og fjellet flere ganger i uken, i tillegg til gruppetimer på treningssenteret med zumba, sirkeltrening, pilates og yoga.

* Hun overdrev trening, og fikk beskjed om å roe ned. Restitusjon er også viktig, derfor trener Lisbeth nå 3-4 ganger i uken. 

* Går fast til en motiverende personlig trener som har fått Lisbeth til å like styrketrening og løpeintervaller.

- Personlig trener koster penger, men for meg har det betydd en investering i helsen, som er blitt merkbart bedre etter livsstilsendringen, sier Lisbeth. 

 

PLANLEGGING:

* Planlegger hele ukens menyer hver søndag, og legger alt inn i Lifesum-appen på forhånd.

* Å ha faste treningsdager og å være tidlig ute med å spørre venninner om de vil være med på treningsturer, øker sjansen for at treningen blir gjennomført. 

* Lisbeth gikk til anskaffelse av et aktivitetsarmbånd. Det hjalp henne opp av sofaen og ut tur de dagene hun manglet litt på målet om 10 000 daglige skritt.

* Åpenhet om livsstilsprosjektet til alle i omgangskretsen og på Facebook, har vært en motiverende faktor til å stå på litt ekstra. 

 

TANKEMØNSTER:

* Lisbeth har jobbet mye med endring av tankemønster - både når det gjelder å innføre mat hun i utgangspunktet ikke likte i kostholdet sitt, hvordan takle sult på fastedagene og kutte ut den sykelige over-, trøste- og kjedespisingen.

* Mental trening har hjulpet til å holde motivasjonen oppe og pleie viljestyrken.

* Lisbeth har som eksempel vært på fest på en fastedag, uten å røre noe av den deilige maten eller drikken. 

- Mantraet mitt har vært at enten står jeg imot fristelser og får et bedre liv, eller så faller jeg for fristelsene og ender opp tilbake der jeg var. Da husker jeg at det ikke var et godt sted å være, forteller 41-åringen.

Følg Lisbeths blogg fra 5. februar!

 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...