sterkere skjelett, unngå benskjørhet
Sunt kosthold:

Visste du at maten du spiser har stor betydning for skjelettet ditt? Se hvilke matvarer du bør spise mer av.

© Getty Images / Mats Widén

Slik unngår du benskjørhet

Se hva du kan gjøre for å styrke skjelettet ditt – allerede i dag!

16. juni 2017 av Gitte Høj

Kalk og D-vitamin er på plass, men hva mer styrker ­knoklene dine? Mosjon og en skjelettvennlig kost, sier soneteraput og forfatter av boken «Knogleskørhed – hvad kan vi selv gøre?» Kirsten Magdavius. 

Hun har selv benskjørhet og deler sine smarte naturlige knep du kan bruke for å få et sterkere skjelett:

1. Hold øye med syre/base-balansen

– Det er for så vidt ikke noe galt med syreholdig mat. Problemet kan være at du har for mye syre i kroppen i forhold til base, og det fører til at kroppen må jobbe hardt. Syren hoper seg opp, og det forsøker kroppen å regu­lere ved å nøytralisere syren med kalk og magnesium.

De to basedannende mine­ralene henter kroppen i knoklene, som dermed kan ende med å mangle mineralene – og bli svakere. Fordelingen skal optimalt ligge på 20 prosent syredannende og 80 prosent basedannende mat, men poenget er at du inntar basedannende matvarer til alle måltider, sier soneterapeut Kirsten Magdavius. 

2. Styrk bindevevet ditt

– Gjør det til en vane å juice selleriblader, og drikk det på tom mage før frokost. Bladene inneholder kisel, som styrker bindevevet i skjelettet og regulerer magesyren. Mangler du magesyre, spaltes ikke maten tilstrekkelig, og de sunne stoffene tas ikke opp i kroppen.

Du kan putte stangselleri i en smoothie eller bruke det i bakst eller blande i kjøttdeigen. 

3. Skjelettvennlig startskudd på dagen

– Lager du en daglig basisk smoothie, gir du syren i kroppen en utfordring.

Lag en skjelettvennlig smoothie av:

1 kopp brokkoli

1 kopp frisk spinat

1 ts nypepulver

2 dadler

1 kopp blåbær

2 bananer

Eplejuice

4. Husk mye magnesium

– Magnesium er en avgjørende brikke for et sunt og sterkt skjelett fordi mineralet hjelper deg å ta opp kalk fra den øvrige maten. Spis derfor godt med mandler, avokado, gresskarkjerner, ­solsikkekjerner, havregryn, fullkorn, kikerter, brun ris og bananer.

5. Sunt protein må også til

Som for eksempel:

Frø og proteinpulver av hamp

Egg

Fjærkre, skalldyr og fisk

Alle typer bønner, linser og erter

Og litt sunt fett. Som for eksempel:

Linfrøolje eller hampfrøolje

Olivenolje eller smør (når maten skal varmes opp)

Nøtter, mandler og kjerner

6. Styrk fordøyelsen

– Tarmen inneholder mange livsviktige bakterier som hjelper deg å ta opp alle vitaminer og mineraler du trenger. Derfor er det smart å hjelpe fordøyelsen i gang ved å spise grønt og grovt, men du kan samtidig med fordel ta kosttilskudd med ­melkesyrebakterier.

Forsøk deg frem med rødkløver­eks­trakt, som både styrker tarmfloraen og skjelettet. Det er laget på melkesyre, og er derfor lett å ta opp. Samtidig fungerer det som et naturlig østrogentilskudd, noe som er et pluss hvis du er i ­overgangs­alde­ren og mangler østrogen.

7. Beveg deg!

– Er du passiv, mister du kalk. Så enkelt kan det sies. Er du aktiv og beveger deg i det daglige, gjør du en vesentlig innsats for å stimulere skjelettet. Det gjelder både deg som er er rammet av benskjørhet, og deg som vil forebygge.

8. Prioriter vektreduserende mosjon

– Vektreduserende mosjon er nøkkelordet. Forsøk å gå, løpe, hoppe eller danse en gang om dagen for å få laget små støt opp gjennom skjelettet.

Du kan også ta frem hoppetauet som på samme måte gir kroppen mange små støt, styrker skjelettet og øker benmassen.

Er du svært benskjør, er det for hardt for skjelettet ditt å hoppe.

... Og styrketrening

– Styrketrening hvor du ut­fordrer muskulaturen påvirker samtidig knoklene og gjør dem sterke. Øvelser med vekter eller din egen kroppsvekt er effektive, men det er også en mulighet å bære ekstra vekt i armene eller på ryggen. Et par fylte vannflasker i ryggsekken er lurt.

Husk at trapper faktisk er en god og enkel treningsrekvisitt. Trening og bevegelse i trapper styrker både skjelett og muskler. 

Er du benskjør skal du unngå:

Å bøye ryggen forover.

Å vri ryggen.

Seneste

Kanskje er du også interessert i...