kostholdtips
© Getty Images

8 tips som gir deg et bedre og sunnere kosthold

«Ta et overordnet blikk på kostholdet ditt, i stedet for å sette fokus på detaljene. Vil du prøve deg på den anti-inflammatoriske livsstilen som en helhet, så se større på det. Velsmakende mat som bygger deg opp fra grunnen av, stresser deg ned. Alt henger sammen», fastslår Maria Borelius.

15. september 2022 av Lisa Wallström

1. Frokost-sjekken 

Hvis du skal endre en ting: Endre dagens første måltid. Bytt ut brødskiven og søt yoghurt med en protein- og fiberrik smoothie. Blodsukkerbalansen forbedres og du blir ikke like småfysen på søtsaker og toast som tomme mellommåltider i løpet av dagen. 

2. Begynn i det små 

Små endringer har også sin rett. Du kan forbedre allerede eksisterende gode vaner, som å spise salat til måltidene. Spis litt mer grønnsaker og kutt ned på sukkerinntaket. 

3. Kosten er som bensin 

Du fortjener det beste. Ved kun å spise riktig og godt oppnår du store helsegevinster. Du styrker immunforsvaret og får bedre psykisk balanse ved å spise variert og sunt.

4. Spis Middelhavskost 

Forestill deg et bugnende marked ved Middelhavet. La deg friste av frukt, grønnsaker og bær, olivenoljer, nøtter, kjerner, bønner, fullkornsprodukter og fersk fisk. Begrens samtidig inntaket av rødt kjøtt, kjøttpålegg, i det hele tatt bearbeidede matvarer. 

5. Tenk 80/20

Tenk deg en helhetlig tilnærming der du spiser riktig type mat i riktige mengder og til rett tid, dette gir på sikt mer glede. Hvis du spiser fornuftig 80 prosent av tiden, kan du skeie ut litt de resterende 20 prosentene.

sunnere kosthold
© Getty Images

6. Dyrk bakterier 

Tarmfloraen påvirker oss både fysisk og mentalt. Er den i balanse, økes og effektiviseres næringsinntaket. En enkel måte å få gode bakterier på, er å spise syrnet eller fermentert mat som kimchi, kombucha og surdeigsbrød og yoghurt, som er en nytelse for tarmene og avgjørende for hvor mye næring vi opptar fra maten vi spiser. 

7. Spis flere proteiner 

Proteiner er kroppens byggeklosser. De metter og bygger muskler. Gode proteinkilder er viltkjøtt, egg, bønner, qutinoa, laks, lam og skalldyr 

8. Dropp kalorifokus 

Ett gram protein og ett gram karbohydrater gir samme mengde kalorier, men har ikke samme prosesser i kroppen. Sukker setter i gang en inflammatorisk prosess, mens kalorier i proteinform gjør det ikke.

Les også: Her er 4 oppskrifter på sunn snacks

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...