strikking, stressmestring, strikketips, hobby
Strikking er positivt for psyken:

Når vi bruker kreativiteten, føler vi oss enda mer levende. Da glemmer vi oss selv som individer og føler at vi er en del av noe større, sier psykologen.

© Getty Images

Strikking som stressmestring

Det er en enorm interesse for strikking i Norge, hele 43 prosent av alle norske kvinner strikker. Vi opplever en kreativ revolusjon som har større betydning enn mange er klar over.

4. februar 2018 av Lisbeth Pettersen

Alle forsøk på å latterlig­gjøre strikking har slått feil. Vi strikker mer enn noensinne – og på mange flere måter. Og det er ikke bare gamle damer som strikker. En undersøkelse fra forbruks­forskningsinstituttet SIFO viser at 30 prosent av norske kvinner mellom 18 og 49 år strikker.

På Facebook er det flere koftegrupper med over 100 000 medlemmer, og andre strikkesider med enda høyere følgertall. Det finnes strikke-podcaster, strikkekafeer, strikkekino og strikkefestivaler. Vi strikker mer og vi strikker sammen.

Strikking hjelper både fysisk og psykisk

Så hvilket behov i hverdagen er det strikkingen dekker, ut over det helt opplagte: gleden av å skape?

Forskerne Betsan Corkhill og Jill Riley har gjort en undersøkelse blant 3500 strikkende, og konkluderte med at strikking er langt mer enn uskyldig tidsfordriv. For effekten av strikking er signifikant, både psykisk og fysisk. Rent terapeutisk hjelper det oss både å hånd­tere opplevelsen av fysisk smerte, og den bedrer vår mentale helse.

Men hvorfor?

Fordi når vi setter fokus på noe, så må noe annet vike. Og når vi strikker, så fører vi tankene over i en konkret retning, dermed blir det mindre rom for tankespinn. Grublende tanker er som kjent årsaken til alt fra lettere depresjoner til angst og manglende livslyst. Vi kan tenke livet i hjel. Vi kan til og med påføre oss selv fysisk sykdom gjennom overtenking, spesielt når tankene har et negativt fokus.

Kreativitet blir til meditasjon

Men strikking handler ikke om å tvinge hjernen til å tenke positivt. Når vi strikker bruker vi kreativiteten, skaperevnen, lekelysten, livsgleden, fargesansen, alt det som gjør livet levelig. Vi bruker sansene våre – som er i nået.

Vi får til og med poeng for å komme i mål. Små endorfinrush som det å prestere og få til noe gir. Du behøver ikke å stå øverst på en pall. Du kan få akkurat den samme opplevelsen hjemme i sofakroken, når de siste maskene er på plass.

Strikking er en meditasjon, like høyverdig som alle andre aktiviteter hvor vi blir så dypt engasjerte at vi blir en del av det vi gjør. For når vi er i handlingen, heller enn i tankene, blir kreativitet til meditasjon. Enten vi maler, fotograferer, skriver eller strikker.

Brukte strikking som hjelp i sorgen

44-årige Line Røreng fra Stavanger oppdaget effekten strikking har på henne midt i en tragedie. Søsteren hennes døde brått i mars 2016, og Line fikk et akutt behov for å ha noe å fokusere på i sjokket og sorgen.

– Jeg begynte å strikke, strikket genser på genser. Det hjalp meg å roe ned tankene. Og til å finne styrke til å komme videre, forteller Røreng.

Ikke lenge etter at søsteren hennes ble borte, måtte Line Røreng gjennom en stor ryggoperasjon. Nå oppdaget hun at strikking også hjalp i møte med intense, fysiske smerter. Smertene var der, men de føltes mindre, fordi hun hadde noe annet å fokusere på.

strikking, bedre livskvalitet, stressmestring
Strikking mot smerter:

For Line Røreng hjerlper strikking mot smerter i kroppen. 

© privat

Erfaringen med hvordan strikking virker inn på helsen gjorde at hun sa opp jobben som kommunalsjef for kultur og sam­funn i Rennesøy kommune, og realiserte en gammel drøm. Line startet Garnbørsen, en nettbutikk som har som mål å dyrke frem skaper­glede, i tillegg til å selge garn og tilbehør.

– Jeg har alltid likt å bruke hendene og lage ting. Men når du sitter i en lederjobb er det langsiktighet som gjelder, og da tar det tid før du får sett resultatet av jobben. Når jeg strikker derimot, gjør jeg noe konkret som vises umiddelbart. Det gir meg estisk nytelse, og tilfredshet over å se at noe blir til. At hendene mine lager noe som både er fint og nyttig. Det handler om livskvalitet, derfor hoppet jeg av karriere­karusellen og bruker all tid på Garnbørsen, forteller hun.

Les også: Strikking ga ny mening til livet etter kreften. Les Arnhilds historie her!

– Strikking hjelper meg å finne fokus bortenfor smerten

I en zen-tilnærmet livsstil snakker vi om å «slippe taket» – og «akseptere», ikke bruke krefter på å slåss, men tilpasse oss livet. Det som skjer, det skjer. Line Røreng mener strikk­ingen har tatt henne til den samme forståelsen.

– Jeg har vært mye plaget med ryggsmerter, og har erfart at det ikke nytter å slåss mot smerter. Da bruker du opp kreftene på en kamp du ikke kan vinne. For meg har mye handlet om å akseptere situasjonen og ikke la smertene ta for mye oppmerksomhet. Det gjelder å leve godt med det som er. Strikking hjelper meg å finne fokus bortenfor smerten. Å flyte inn i kreativiteten. Smertene går ikke vekk, men jeg skyver dem litt til siden, ut av blikket.

Lisbeth Pettersen, mindfulness, selvutvikling, stressmestring
Fast spaltist:

Lisbeth Pettersen (60) har praktisert zen og mindfulness-meditasjon i 25 år, og har bakgrunn som journalist og reiselivsgründer. 

© Esten Borgos

Strikking – en internasjonal trend

Å bruke strikketøyet som avkobling er slett ikke et norsk fenomen. Det strikkes i New York, Chicago, Madrid og Roma. Strikking er blitt popu­lært i det moderne samfunnet. Over 50 millioner mennesker kan kunsten å strikke, og stadig flere oppdager de positive side­effektene ved å bruke skapertrangen.

Så den som latterliggjør strikking, avslører at han ikke henger med. Aviser som New York Times, The Wall Street Journal og tv-kanalen CNN rapporterer alle om studier som viser strikk­ingens effekt på helsen. Og oppfor­dringene er: Hvis du ikke klarer å komme i gang med mindfulness eller yoga, så prøv strikking!

Klinisk nevropsykolog Catherine Carey Levisay sier til CNN at selv om man fortsatt mangler omfattende forskning på effekten av å skape, så vet vi at håndarbeid har en virk­ning som likner på meditasjon. Og meditasjon er det etter hvert forsket mye på.

Psykologen Mihaly Csikszentmihalyi beskriver fenomenet som flyt: Øyeblikk når du er så fullstendig absorbert av en aktivitet at ingenting annet ser ut til å ha betydning. Flow, eller flyt, er hemmeligheten bak lykke. Vi er til stede. Når vi bruker kreativiteten, føler vi oss enda mer levende. Da glemmer vi oss selv som individer og føler at vi er en del av noe større. På samme måte som i meditasjon. 

Øvelse:

Sjekk deg selv

Før du tar frem strikketøyet: Lukk øynene og sjekk hvordan du føler deg på en
skala fra 1 til 10, hvor 1 er helt avslappet og 10 er full stress. Gjør det samme etter strikkeøkten. Merker du forskjellen?

Kilder og mer informasjon: garnbørsen.no, forskning.no, cnn.com

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...