utro, utroskap, hvordan takle utroskap
Tiden etter utroskap:

– Par som er villige til å utforske og dele sine innerste tanker og fantasier, forteller ofte at de etterpå har kommet nærmere hverandre enn de noensinne har vært tidligere, sier sexolog Esther Perel.

© Getty Images

Slik kan forholdet reddes etter utroskap

Det er vanskelig å gi seg i kast med seg selv og hverandre etter utroskap. Men hvis du kan se på utroskapen som en sjanse til å utforske partneren, og samtidig åpne døren til ditt eget innerste, kan forholdet faktisk bli bedre.

3. april 2018 av Eva Nyqvist

Du eller partneren din har vært utro. Tilliten er brutt. Forholdet må restartes. Dere må begynne på nytt og erkjenne at dere er et par med bagasje dere må slite med. – Paret må se på sitt gamle forhold som noe som har vært, men ikke lenger er relevant, forklarer sexolig Esther Perel. Og man må virkelig forstå og akseptere hva det var som gjorde at en av dem valgte å risikere alt de hadde sammen bare for å ha et seksuelt forhold med en annen.

– Parene som er villige til å utforske og dele sine innerste tanker og fantasier, forteller ofte at de etterpå har kommet nærmere hverandre enn de har vært tidligere. 

Her er sexologens tips til hvordan dere kan komme videre etter utroskapen

Slik kan forholdet reddes

1. Hvis du har vært utro:

 • Partneren din kommer til å forlange svar. Det har han eller hun all rett til, mener Esther Perel. Det er du som har sveket og det er du som må forklare. Men behold detaljene rundt selve sexen for deg selv, selv om han eller hun spør. Beskriv den «andre» med så få ord som mulig. 
 • Forsøk i stedet å forklare hvordan du følte deg når dere var sammen. Bruk så mange adjektiver du kan: Tiltrekkende, sexy, satt pris på, ung, levende, begjært, elsket. Bli sett med andre øyne? Lyttet han eller hun oppmerksomt på hva du sa? Følte du deg mer interessant?
 • Tenk på at dette dreier seg om deg. Fortell hvordan det føltes da dere planla møtene, og hvordan det føltes å komme hjem til partneren din etter det.
 • Fokuser på deg selv.
 • Spør hvordan din partner har det i forholdet – og hvordan han eller hun ønsker å føle seg.
 • Spør om din partners fantasier, og fortell om dine egne.
 • Snakk om hva dere setter pris på hos hverandre.
utro, utroskap, hvordan takle utroskap
Kan man komme nærmere hverandre i forholdet etter utroskap?

– Ja, mener sexologen.

© Getty Images

2. Hvis din partner har vært utro

 • Din spontane reaksjon er jo å stille massevis av spørsmål, og det har du all rett til. Det er din partner som har sviktet og han eller hun som må forklare hvorfor. Men det finnes noen spørsmål som hjelper deg til bedre å forstå hva som har skjedd, og det finnes spørsmål som bare gjør alt verre, sier Esther Perel.
 • Ikke spør så mye om hvor, når eller hvor ofte, anbefaler hun. Å få vite detaljer rundt det seksuelle forholdet gjør deg ikke gladere. Forsøk i stedet å forstå hvorfor det skjedde.
 • Hvordan følte din partner seg når han eller hun traff en annen i smug? Oppdaget han eller hun noe nytt ved seg selv? Hvordan føltes det å komme hjem til deg etterpå?
 • Fortell om hvordan du følte det da dere var nyforelsket, og hvordan du føler deg nå.
 • Be partneren din fortelle om sine fantasier, og beskriv gjerne dine egne.
 • Snakk om hva dere setter pris på hos hverandre.

Få tilbake gnisten i forholdet: 6 tips som gir mer kvalitetstid i hverdagen!

utro, utroskap, hvordan takle utroskap
Kommunikasjon er viktig:

Snakk sammen, og tillat partneren å stille spørsmål eller kreve svar.

© Getty Images

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...