Koble av:
Koble av:

Det å ta seg tid til seg selv, koble av og lade batteriene er svært viktig i vår hektiske hverdag, og for å få et forhold til å fungere.

© Getty Images

Derfor er alenetid livsviktig i et forhold

Samlivsterapeuten mener det er livsnødvendig å ta en pause og trekke seg tilbake med jevne mellomrom.

8. januar 2016 av Anne-Line Henriksen

– God alenetid gir en forankring i hverdagen, sier den kjente samlivsterapeuten Elsa Almås (61) til Tara. Selv bruker hun gjerne matlaging som sitt eget rom. Når hun tilbereder et måltid stimuleres alle sansene.

– Selv etter en lang dag på kontoret eller i undervisningsrommet, kan jeg glede meg til å tilbringe noen timer på kjøkkenet. Det er ingen plikt, men en fin måte å trene sansene på: Synet av solmodne tomater, lillasvarte auberginer, grønne squash og saftige sitroner. Duften som brer seg mens løken freser i pannen, smake seg til en god saus. Jeg liker å være alene når jeg kokkelerer. Esben Esther (ektemannen - journ. anm) og jeg er forskjellige der, han eksperimenterer, jeg holder meg til oppskriften. Så da avtaler vi på forhånd hvem som skal lage middag.

– Respekt, lek og raushet er gode leveregler i et samliv. Det kan fint gjelde over komfyren også, sier samlivsterapeuten og innrømmer at flere klienter går ut av kontoret hennes med en oppskrift i lommen.

Visste du? Parterapeut: Dette er den vanligste grunnen til samlivsbrudd 

© Eva Kylland

 

Livsnødvendige pauser

Elsa mener det er mange som blir utslitt av ikke å ha nok alenetid.

– Vi trenger jo ikke å være påkoblet hele tiden, det kan være livsnødvendig å ta pause fra sosiale medier. Trekke seg tilbake og kjenne på egne behov og grenser. Har du hemmeligheter, spør jeg klienter som kommer i terapi, og oppfordrer dem til å skaffe seg det snarest hvis svaret er nei. For det er når vi er i oss selv, at vi kan kjenne på hvem vi er. Der kan vi reflektere og utvikle oss. Det heter «selvregulering» i psykologien, sier Elsa Almås. Og forklarer at det å skape seg et indre, hemmelig rom begynner allerede når vi er barn.

– Mange barn får ikke nok alenetid i dag, og blir urolige av det. De blir passet på og stimulert hele tiden. Man må tillate barn å være i sin egen fantasiverden. Der bygger de opp en indre trygghet. Som voksne gir tiden med oss selv et ankerfeste i tilværelsen.

 

Tilstede i egen kropp

Almås lager seg egne rutiner for alenetid og råder klienter til å gjøre det samme. På jobb tar hun et kvarters pause mellom hver klient. Ellers forteller hun at de bare er to voksne hjemme nå, så da kan hun fint synke ned med en bok og lese uforstyrret.

– En fin øvelse når du er alene med deg selv, er å bli enda sterkere bevisst på sansene og det å være til stede i kroppen. «Hva liker jeg, og hva liker jeg ikke?» Det er fullt lovlig å velge det vi liker best! Alenetid er ikke skravletid, og det beste er å komme i flyttilstanden. Der du kjenner på en dyp ro og ikke merker at tiden går.

 

Slowfood og slowsex

Professoren i sexologi elsker å starte dagen med en svømmetur i bassenget hjemme. Å være i bevegelse i vann, er en kilde til velvære. Og de finnes det mange av i hverdagen.

– En av mine nytelser er den sanselige gleden ved å være menneske. Det er en nytelse alle har tilgang til, og som begynner med at vi er til stede i kroppen. Naturen er vis som har gjort det til en nytelse å overleve som art. Uten mat og sex dør menneskeheten ganske enkelt ut. Og jeg er tilhenger av både slowfood og slowsex. Og gjerne en langsom svømmetur, avslutter Elsa. 

Du vil (garantert) også like

Kanskje er du også interessert i...