1. Slutt å utsette ting
Derfor gir strategien ny energi:
– Kanskje er du ikke klar over hvor mye energi utsettelser sluker. Utsettelser gjør det vanskelig å styre energien din, fordi du bruker altfor mye av den til å unngå å gjøre noe med det du har bestemt deg for. Utsettelser kan gjøre lette oppgaver vanskelige, og vanskelige oppgaver enda vanskeligere, forklarer coach Gitte Koldtoft.
Slik gjør du:
Lær deg selv til å gjøre ting med den positive energien vi alle har, og som er innebygget i en positiv innskytelse. Den heter «fem sekunders-metoden»:
Når du får en positiv innskytelse, så tell ned fra fem – 5, 4, 3, 2, 1 – og deretter går du til aksjon og gjør det!
Går det mer enn fem sekunder fra innskytelse til handling, er det stor fare for at din indre stemme kommer med et hav av grunner til å utsette det.
Tren deg først opp på de små tingene i livet. Når du får tanken og innskytelsen, skal du telle ned og gjøre det raskt. Bruk denne metoden som et eksperiment, og øv deg på å avverge unødige utsettelser.
Ved å gå til aksjon og gjøre ting med en gang, så vil du også ha nytte av det i det store og hele. Husk at dine resultater alltid er summen av massevis av små handlinger.

Gitte Koldtoft er coach, foredrags-holder og forfatter av boken «Mere energi».
© koldtoft.dk2. Gå fra negativ til positiv
Derfor gir strategien ny energi:
– Du har omkring 50 000 tanker hver dag. Noen er positive og øker energien, mens andre er negative og tapper deg for energi. Derfor kan det gi deg mer energi hvis du bevisst kobler tankene inn på rett spor. Men i første omgang bør du likevel akseptere alle tankene dine, for tanker bare skjer. På samme måte som du puster, sier Gitte Koldtoft.
Slik gjør du:
Begynn med å betrakte dine negative tanker ovenfra. Forestill deg at du kikker ned på dem og ikke gjør noe med dem. Du bare iakttar dem utenfra.
Still så deg selv spørsmålet: «Hvilken tanke ville føles litt bedre nå?» Du skyver din negative tanke i en positiv retning, og du forandrer tankene dine fra å være imot strømmen til å gå med strømmen. Ser du på en tanke som sier «det er så hardt å komme seg på jobben i dag» kan du forsøke å finne en litt mer positiv tanke ved å spørre: «Hvilke tanke ville føles litt bedre nå?» Og kanskje tanken. «Jeg vil fokusere bare på en liten oppgave av gangen i dag, for da vil dagen føles lettere» da vil dukke opp.
Les også: Sjekk din mentale trivsel
Etterpå kan du si til deg selv: «Jeg er villig til å se på min situasjon på en ny måte». Står du for eksempel i problemer til halsen, så virker det lettere og gir ny energi hvis du åpner for muligheten til å betrakte situasjonen fra en annen vinkel. Det fjerner presset hvis du ikke presser deg selv til å finne løsninger, men i stedet lar løsningene komme til deg ved å fokusere på setningen «jeg er villig til å se dette på en ny måte». Tenk over problemene, si setningen, gå en tur, og la svarene komme til deg.

" Vær omhyggelig med den fysiske listen, og gi deg selv tid til å få et godt overblikk"
© Getty Images3. Bli mindre redd
Derfor gir strategien ny energi:
– Frykt er en stor energisluker, som nærmest kan være som en bakgrunnsmusikk og forhindre deg i å gjøre det du trenger og gjerne vil gjøre. Det dreier seg om at vi typisk gjør det som er trygt og det som andre forventer av oss. Saken er bare det at hvis du ikke gjør noe med redselen din, så vokser den. Omvendt vil frykten også minske hvis du gjør noe med den, sier Gitte Koldtoft.
Slik gjør du:
Bestem deg for at du i 30 dager, hver morgen når du står på badet, stiller deg selv spørsmålet: «Hvis jeg ikke var så redd, så ville jeg ...»
Stå deretter helt stille og vent. Noen dager kommer det et svar, andre dager gjør det ikke det. Ha tro på at ting du er redd for å gjøre, helt sikkert dukker opp når du fortsetter å gjøre øvelsen hver dag i 30 dager.
Eter noen sekunder, minutter, timer eller dager kommer sikkert hjernen på noe, og på den måten finner du ut av på hvilke områder frykten holder deg mentalt tilbake.
Husk at alle er redde. De som handler til tross for frykten, er også de som når målene sine.
Les også: Slik lærer du deg å takle motgang
4. Vær stille i 3 minutter
Derfor gir strategien ny energi:
– Du blir daglig bombardert med støy, inntrykk og ord som trekker energien ut av deg. Forestill deg en tekst hvor man ikke har brukt mellomromstasten. En lang og uavbrutt strøm av informasjon som du ikke helt klarer å tyde. Derfor kan du også merke at nivået av stresshormonet kortisol stiger når du ikke orker flere inntrykk. Stillhet er motpolen her, den gir deg en pause fra det du gjør og skaper en kontakt med tilværelsen, sier Gitte Koldtoft.
Slik gjør du:
Finn et eget stille sted å stå, gå eller sitte. Det kan være inne eller ute.
Sett mobilen til å ringe om 3 minutter.
Trekk pusten dypt.
Du skal ikke gjøre noe annet enn å være stille. La stillheten ta vare på deg, for den har ingen mål. Du kan ikke gjøre noe galt.
Når mobilen ringer etter 3 minutter, vil du merke en større indre ro, har bena mer på jorden og kan sjekke inn i det du holder på med på nytt.
5. Del oppgavene opp - helt opp
Derfor gir strategien ny energi:
– Mange av oss føler oss ofte overveldet av alle de tingene vi må gjøre i løpet av en dag. Alt krever masse energi og gjør deg kanskje litt fraværende. Du har kanskje en omfattende må-gjøre-liste som tapper deg for energi før du i det hele tatt setter i gang. Du har kanskje heller ingen mulighet for å fjerne noe på listen. Til gjengjeld kan du alltids dele opp oppgavene, slik at du ikke mister pusten på forhånd, sier Gitte Koldtoft.
Slik gjør du:
Start med å sjekke må gjøre-listen din, og bestem deg for å starte forfra.
Bryt alle punktene ned til mindre deler ved å være veldig spesifikk og detaljert. La deg ikke hindre av at det kan virke dumt å skrive ned selv de mest banale tingene.
Vær omhyggelig med den fysiske listen, og gi deg selv tid til å få et godt overblikk.
Deretter kan du sette i gang med å utføre oppgavene. Del for del. Pust dypt, strekk ut, og legg merke til hvordan det gir plass og skaper energi ved å fokusere på en bitte liten del av oppgaven av gangen. Det kan for eksempel virke overveldende å dra til treningssenteret for å trene. Men det er ganske overskuelig å finne frem treningstøyet – kryss av – og så finne frem medlemskortet – kryss av. Alle oppgaver består av ingenting annet enn bitte små ting som må gjøres når du bryter dem ned til så små deler som mulig.